mazo 05.02.2011 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Mamy kilka okien sięgających podłogi, niektóre to fiksy, inne są oknami powiedzmy balkonowymi (wyjście na ogród, pod nimi na zewnątrz ma być niewielki podest). Nasz wykonawca generalny uważa, że ma byc po prostu tak, jak prowizorycznie zrobili tynkarze, czyli w szczelinę pomiędzy posadzką a oknem napchali wełny. Po jej wyjęciu okazało sie, że posadzka w tym miejscu jest wilgotna. Okna są drewniane, na podłodze ma byc parkiet... Już i tak mamy sporo kłoptów przez naszego wykonawcę, dlatego proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.02.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 (edytowane) A może więcej szczegółów? Bo tak trudno mi to sobie wyobrazić na tyle wyraźnie, by konkretnie odpowiedzieć. Może jakieś fotki?Wiem, że sporo fotek masz w dzienniku, ale my tu z okien nie lubimy chodzić po cudzych pokojach i szukać wad;) Edytowane 7 Lutego 2011 przez finlandia uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 07.02.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Trochę mało widać w tym dzienniku ale coś tam wisi w powietrzu (chyba), jest HS więc zrób jakieś szczegółowe bardziej foto albo narysuj schemat tego co zrobiono wtedy będzie można się wypowiedzieć. A wełna pod ramami to bardzo zły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.02.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 A wełna pod ramami to bardzo zły pomysł. Zaraz tam zły:-). Wełenka ciepła jest, ale lubi sobie wypić. A bo to ona jedna taka!? Jest materiałem szalenie wymagającym. Jakość wykończeń i uszczelnień musi być nienaganna, ale czy to źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 07.02.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 W idealnym świecie to pewnie nie miałaby okazji się napić, ale czy na takim żyjemy? A biorąc pod uwagę drewniane okna i stały ich kontakt z zawilgoconą wełną mamy poza przemarzaniem drugi argument za tym że to kiepski pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 07.02.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 A nie można tam wcisnąć pianki zamiast wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.02.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Nie wiem jaka jest odległość pomiędzy dolną krawędzią ramy okna, a posadzką, ale jak rozsądna, to może rzeczywiście wyrzucić wełnę i co tam jeszcze, wysuszyć złącze i uszczelnić szeroką taśmą rozprężną? Bo ta, to oficjalnie nie pije w ogóle, abstynentka jedna, a jak już jej się zdarzy (po cichu i od wewnątrz), to szybko ma kaca:-), czyli łatwo schnie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 07.02.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Na fotkach od zewnątrz widać sporą przestrzeń (przed wylaniem płyty tarasu) i nie chodzi tu o samą izolację ale też o podparcie tych sporych konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 07.02.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 (edytowane) Dobrze opisuje to w swoim dzienniku Netbet " Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom"http://forum.muratordom.pl/showthread.php?119496-Cedryk-bez-tajemnic-czyli-jak-wybudowaliśmy-sami-dom!!! Edytowane 7 Lutego 2011 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.02.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Na fotkach od zewnątrz widać sporą przestrzeń (przed wylaniem płyty tarasu) i nie chodzi tu o samą izolację ale też o podparcie tych sporych konstrukcji. IVO, no to jak widziałeś fotki i wiesz o co się rozchodzi, to doradź Pani i będzie po sprawie, Ja nie widziałem, a szukać nie za bardzo mam czas. (Teraz okna wiszą? Niepodparte?) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.02.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Też przeglądałem ten dziennik, ale nie wiem czy dotarłem do właściwych fotek. Pierwszy pomysł też mam z pianką montażową, ale z fotki którą sobie wypatrzyłem niewiele widać jeśli chodzi o sytuację "na zewnątrz". By powiedzieć że to pomoże trzeba znać przyczynę tej wilgoci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 07.02.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Jest jedna fotka robiona pod ostrym kątem i niewiele widać więc już na początku wątku poprosiłem o jakieś bardziej szczegółowe. Na razie my dywagujemy a autor wątku milczy. Poczekajmy na niego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 07.02.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 A ja myślałem, że tytuł wątku dotyczy Jezierskiego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 07.02.2011 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Przepraszam, że się nie odzywałam, ale byłam na budowie obejrzeć jeszcze raz moje cudne okna... Od zewnątrz są parapety, wyglada to jak zwykłe okno, nie ma tam na razie tarasu. Dzisiaj dowiedzielismy się, że na razie izolacja tego okna od zewnątrz jest tymczasowa (?), nie bardzo rozumiem, ale trudno dogadać się z wykonawcą, bo się obraził Wyjęliśmy te wełnę i od zewnątrz wieje. Z forumowych wątków dowiedzieliśmy się, jak to powinno być zrobione z tamtej strony, z grubsza też od wewnątrz, ale chciałabym potwierdzic to u znawców tematu na forum. Okno jest zamocowane na metalowych kotwach, które po wyjęciu tej wełny sa widoczne, tak powinno być? A w ogóle to może ktoś zna rzeczoznawcę od okiennych tematów w Poznaniu? chodzi o wypaczenia okien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.02.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 No, to jest zagwozdka. Wydaje mi się, że w dolnych narożnikach tynk też wilgotny, ale może zdjęcia nieco kłamią. Specjalnego miejsca na taśmy to ja tu nie widzę, chociaż może i tam jest ze 2 - 3 cm. A w tym Poznaniu, to gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.02.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 dla twego bezpieczeństwa- wyrwać parapet zewnętrzny- bardzo dokładnie wypełnić przestrzeń pod oknem i między oknem a wylewką pianą tzw. montażową - nie żałować - obciąć piane od zewnątrz tak by możliwe było zamontowanie parapetu zewnętrznego- pianę po obcięciu wypacykować dokładnie folią w płynie bądź silikonem, nie żałować, nie oszczędzać- zamontować parapet zewnętrzny- od wewnątrz obciąć pianę i tak naprawdę niewiele więcej da się zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 07.02.2011 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 No, to jest zagwozdka. Wydaje mi się, że w dolnych narożnikach tynk też wilgotny, ale może zdjęcia nieco kłamią. Specjalnego miejsca na taśmy to ja tu nie widzę, chociaż może i tam jest ze 2 - 3 cm. A w tym Poznaniu, to gdzie budujesz? W narożnikach tynk był wilgotny do czasu zamontowania parapetów zewnętrznych (wykonawca nie widział takiej potrzeby lub zaskoczyła go zima), teraz jest lekko wilgotna posadzka. A buduję pod Poznaniem, w okolicach Stęszewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 07.02.2011 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Dziękuję Jareko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.02.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 tak naprawdę niewiele więcej da się zrobić jareko, moim zdaniem to nie jest załatwienie sprawy, a odsunięcie kłopotu w czasie. Jak to puści ( a puści) po położeniu paneli albo parkietu, to dopiero będzie kicha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.02.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 W narożnikach tynk był wilgotny do czasu zamontowania parapetów zewnętrznych (wykonawca nie widział takiej potrzeby lub zaskoczyła go zima), teraz jest lekko wilgotna posadzka. A buduję pod Poznaniem, w okolicach Stęszewa. No, to nad jezioro blisko:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts