T0MII 06.02.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Projektant mi wymyśla że płatwie nie mogą być oparte o ściany szczytowe tylko powinny opierać się na drewnianych słupach. W wyniku tego nie mogę wstawić okna w ścianę szczytową bo w świetle okna miałbym drewniany słup. Jak pytam się go dlaczego nie można to mówi mi że:- ściany szczytowe nie mają przenosić obciążenia z dachu- drewniana więźba pracuje w inny sposób niż mur i więźba może wypchnąć ścianę Ma rację czy po prostu nie umie policzyć innego dachu? Czy możecie wskazać jakąś publikację, książkę czy artykuł w którym czarno na białym jest napisane że można płatwie opierać na ścianach konstrukcyjnych? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 06.02.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 (edytowane) Projektant mi wymyśla że płatwie nie mogą być oparte o ściany szczytowe tylko powinny opierać się na drewnianych słupach. W wyniku tego nie mogę wstawić okna w ścianę szczytową bo w świetle okna miałbym drewniany słup. Jak pytam się go dlaczego nie można to mówi mi że: - ściany szczytowe nie mają przenosić obciążenia z dachu - drewniana więźba pracuje w inny sposób niż mur i więźba może wypchnąć ścianę Ma rację czy po prostu nie umie policzyć innego dachu? Czy możecie wskazać jakąś publikację, książkę czy artykuł w którym czarno na białym jest napisane że można płatwie opierać na ścianach konstrukcyjnych? Pozdrawiam! Radzę szybciutko poszukać prawdziwego projektanta - twojemu brak podstawowej wiedzy. ps. wybierając "projektanta" za grosze trzeba się liczyć z faktem ograniczonej wiedzy jaką posiada... Edytowane 6 Lutego 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 06.02.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 pogonic dziada, 99 % projektow dachow z platwiami posrednimi ma je oparte na scianach szczytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 06.02.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 tak jest, pogonić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 07.02.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.02.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 ja mam płatwie stalowe i wchodzą w ściany szczytowe. Po dwie na ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 08.02.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) - ściany szczytowe nie mają przenosić obciążenia z dachu - drewniana więźba pracuje w inny sposób niż mur i więźba może wypchnąć ścianę troszke racji w tym jest i dobrze mowi.... .....zapomnial tylko dodac ze mozna w scianie i na scianie szyczytowej wykonac wieniec i slupki zelbetowe, ktore przeniosa obciazenia i usztywnia sciane Edytowane 8 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 08.02.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) troszke racji w tym jest i dobrze mowi.... .....zapomnial tylko dodac ze mozna w scianie i na scianie szyczytowej wykonac wieniec i slupki zelbetowe, ktore przeniosa obciazenia i usztywnia sciane Rację owszem i miał... ale jeżeli nie słyszał o słupkach i wieńcach w ściankach kolankowych które przejmują siły z dachu to lepiej aby wogóle nie projektował. W sumie z ciekawości popytałbym w izbie budownictwa do której "przynależy" czy taki człowiek faktycznie ma uprawnienia budowlane do projektowania (nawiązuję do ostatniego przypadku z okolic Częstochowy gdzie "projektant" był z wykształcenia bodajrze mechanikiem samochodowym a wszelkie dokumenty i uprawnienia wykonał za pomocą ksera...) - ileś domów niestety "zaprojektował" i je wykonano... Ilu takich "projektantów" działa niewniadomo - skoro jeden działał przez kilka lat mozna przypuszczac ze nie byl to odosobniony przypadek. Edytowane 8 Lutego 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 08.02.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Może chodziło projektantowi o to co opisałem kiedyś w innym wątku.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?133624-Jak-sie-laczy-sciane-szczytowa-z-dachem&p=4232297&viewfull=1#post4232297 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.02.2011 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) pomyliłem wątki Edytowane 9 Lutego 2011 przez jajmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 09.02.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ^^^^^^^^^ jajmar, to pewnie miało być do wątku o niby zapadniętym dachu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 09.02.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Może chodziło projektantowi o to co opisałem kiedyś w innym wątku. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?133624-Jak-sie-laczy-sciane-szczytowa-z-dachem&p=4232297&viewfull=1#post4232297 moze o to chodzilo... a moze troszke racji w tym jest i dobrze mowi.... jest jakis przepis, a moze byl - nie pamietam dokladnie.... bylo w nim napisane ze sciana szczytowa jest sciana oslonowa jak i ogniowa i nie powinno sie jej obciazac - moze to mial konstruktor na mysli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.02.2011 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 A od kiedy to ściana szczytowa jest tylko na ostatniej kondygnacji? Wykonywano kiedyś tanio ściany szczytowe na strychach z jednej cegły i nie były one ścianami nośnymi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 14.02.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 (edytowane) gwoli wyjasnienia co jest czym i kiedy: sciana szczytowa wg definicji ograniczona jest z jednej strony plyta a z pozostalych polaciami dachu specyficzna odmiana sciany szcytowej jest sciana ogniowa i na niej nie wolno opierac konstrukcji dachu - wtedy stosuje sie slupki - a sciana ogniowa ma byc 30 czy 50 cm ponad krawedz polaci dachu i ma byc najwyzszym pkt dachu - zapewne to mial projektant na mysli, tyle ze sciane ogniowa wykonuje sie gdy budynek w granicy lub bezposredniej jej bliskosci, i gdy krawedz okapu znajduje sie bodajze blizej niz 1,5m od granicy i nie moze byc w nich okien - to mowia przepisy co do scian szczytowych z cegly 12, to wykonywano je poniewaz dawniej dachy budowano jako konstrukcje samonosne, slupki spierano na podwalinach, ktore dodatkowo spinaly murlaty lezace nie na sciankach kolankowych jak teraz tylko na wiencach,scianach badz stropach w budynkach murowanych np parteru czy pietra, a poddasze nie bylo uzytkowe tylko pelnilo role strychu a podwaliny czesto pelnily role belek nosnych stropowtakie konstrukcje dachu stosowalo sie glownie w budownictwie drewnianym przy poddaszach uzytkowych nie da sie zastosowac takiej konstrukcji tylko pewne jej rozwiazania Edytowane 14 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts