Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

15 lat zapomnienia - kamieniczka z 1905

s9 pat

Recommended Posts

Szacunek. Łatwiej i taniej nowy wybudować niż stary wyremontować.

Godne uznania i nieczęsto spotykane pozostawienie starych schodów. Większość ludzi wywala stare schody na początku remontu i wstawia tam nowoczesne potworności :bash:

A co do schodów. Widać, że nabrały trójwymiarowego kształtu powierzchni ;)

Ja nie jestem zwolennikiem piaskowania. Wolę je zmywać chemią. Jest wtedy lepsza, bardziej gładka powierzchnia.

• Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Jako, że mija drugi miesiąc jak już mieszkamy i mamy pierwsza wiosenną burzę dziś z rana za sobą mogę powiedzieć tylko tyle, że absolutnie nie żałuje ani grosika zainwestowanego w tą kamieniczke. Co prawda teraz trzeba jeszcze ogarnąć do końca plac, ale to będzie przyjemność. Wczoraj chłodno na dworze, to kominek hulał cały dzien. Temperaturka 22-23,5 stopnia komfortowo.

Co byśmy zrobili inaczej.. pewnie dźwignąłbym ostatnią kondygnację. W sypialni mimo docieplenia jest wyraźnie chłodniej niż w pozostałych pokojach - brak nadmuchu z kominka.

Na pewno dojdzie kilka automatów sterujących ledami, żeby nie klikać co chwilę w wyłączniki prądu.

A tak pozatym luz i swoboda:)

Edytowane przez s9 pat

Bardzo mi sie podobaja ludzie ktorzy zajmuja sie iwestcjami ;sprzed lat to bardzo mile ze ludzie odnajdujac takie budyki staraja sie je doprowadzic do czasow swietnosci ,natomiast przeraza mnie kiedy przechodze sie chodnikami naszego wspanilego panistwa i widze kamienice wiekowe poobklejane styropianem zaostawiam to bez komentarza

• 5 months później...

Nie zakładam nowego wątku, myślę, że podciągnę kolejny tutaj.

Mam takie coś

bbb.jpg

Początkowy remont zaczął się już na początku roku (przyłącze wody, kanalizacji, prądu itp.) . Dodatkowo jest ekspertyza aby rozebrać i odbudować wyższą część dobudowana byle jak i z byle czego dużo póżniej niż pierwszy niższy budynek. W części niższej standartowo prace odkrywcze, murarskie, tynkarskie ciepłe podłogi itp. Natomiast mam problem co zrobić z budynkiem wyższym i tu bym poprosił o jakieś porady.

Sytuacja wygląda tak, że nie ma możliwości wjazdu na działkę ani od pola (robiąc zdjęcie stałem właśnie "od pola" bo sąsiad ma tam uprawy. Z prawwej jest ślepe podwórku drugiego sąsiada który również sam nie ma dojazdu. z lewej przemiła starsza pani która nie odpowiada nawet na "dzień dobry" zniesmaczona, że ktoś jej przeszkadza. Zatem dojazd tylko od frontu. Mam dwa wyjścia:

- zburzyć ten wyższy doklejony budynek i zostać z malutkim domeczkiem 7x8 m (czego nikt odemnie nie odkupi w przyszłości, za małym na ewentualnie moje potrzeby)

- zburzyć i postawić idealnie tak samo, tyle że ciut niżej osadowić dach i nie zmieniać generalnie bryły (minimum formalności wg, posiadanej ekspertyzy)

O ile punkt pierwszy byłby łatwy i przyjemny, to średnio mnie zadowala

Rozpatruję punkt drugi i mam dwie możliwości

- garaż przelotowy (2 bramy rolowane) i nad nim 2 pokoje

- wykonanie wąskiego przejścia i stworzenie na dole dużego salonu z 2 pokojami na piętrze.

Co doradzicie?:)