Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykorzystanie starych fundamentów

pantomaszsi

Recommended Posts

Witam.

Mam pewne pytanie. Przymierzam się do budowy domu. Mam działkę budowlaną, obecnie stoi tam stara stodoła, murowana. Chciałbym zapytać o opinię czy jej fundamenty mogły by zostać wykorzystane pod dom (parter z użytkowym poddaszem)? Również chciałbym zapytać o opinię czy cześć ścian można by zostawić i w oparciu o to dobudować dom czy jest to rozwiązanie nie polecane? Mam w pobliżu ludzi, którzy dobudowali dom w oparciu o istniejący murowany garaż, inni zaś o stary budynek gospodarczy, więc jeśli jest to murowane to zapewne możliwe, ale czy warto, czy nie idą za tym jakieś zagrożenia?

Prosiłbym o jakąś opinię i radę. Z jednej strony zawsze najlepiej stawiać wszystko na nowo, ale w przypadku ograniczonego portfela i okazji w postaci stojących już fundamentów oraz części ścian może skorzystać z tego?

Pozdrawiam.

Tak, fundamenty ma, bo jak mówię jest murowana. Ktoś kiedyś mi mówił, że można je wykorzystać przy drobnych poprawkach, a jako że stoją w miejscu gdzie ma stać dom zastanawiam się nad ich wykorzystaniem.

Nie chcę żeby mi się chałupa potem zawaliła, ale jeśli mogą się nadać, to szkoda też z tego nie skorzystać. Trzeba by się im dokładnie przyjrzeć. Jeśli będą wątpliwości to oczywiście ryzykował nie będę.