Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam pewne pytanie. Przymierzam się do budowy domu. Mam działkę budowlaną, obecnie stoi tam stara stodoła, murowana. Chciałbym zapytać o opinię czy jej fundamenty mogły by zostać wykorzystane pod dom (parter z użytkowym poddaszem)? Również chciałbym zapytać o opinię czy cześć ścian można by zostawić i w oparciu o to dobudować dom czy jest to rozwiązanie nie polecane? Mam w pobliżu ludzi, którzy dobudowali dom w oparciu o istniejący murowany garaż, inni zaś o stary budynek gospodarczy, więc jeśli jest to murowane to zapewne możliwe, ale czy warto, czy nie idą za tym jakieś zagrożenia?

Prosiłbym o jakąś opinię i radę. Z jednej strony zawsze najlepiej stawiać wszystko na nowo, ale w przypadku ograniczonego portfela i okazji w postaci stojących już fundamentów oraz części ścian może skorzystać z tego?

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/153349-wykorzystanie-starych-fundament%C3%B3w/

Tak, fundamenty ma, bo jak mówię jest murowana. Ktoś kiedyś mi mówił, że można je wykorzystać przy drobnych poprawkach, a jako że stoją w miejscu gdzie ma stać dom zastanawiam się nad ich wykorzystaniem.

Nie chcę żeby mi się chałupa potem zawaliła, ale jeśli mogą się nadać, to szkoda też z tego nie skorzystać. Trzeba by się im dokładnie przyjrzeć. Jeśli będą wątpliwości to oczywiście ryzykował nie będę.

https://forum.murator.pl/topic/153349-wykorzystanie-starych-fundament%C3%B3w/#findComment-4537316