Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE ZA TYNKI WEW.

Gość

Recommended Posts

U mnie było: robocizna + materiał wykonawcy. Umówiliśmy się na 1 cm tynku. Kable szyły sobie w bruzdach. Po wykonaniu pracy okazało się, że tynku było prawie 1,5 cm :D czyli dokładnie wszystko było przykryte. Przypuszczam, że to zależy od ekipy. Jeżeli są uczciwi to robota będzie wykonana dobrze :D a jeżeli natrafi się na jakiegoś partacza to wiadomo co będzie :(

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie właśnie się tynki robią. Cena robocizny 11 zł/m2 tynku gotowego pod malowanie. Ta wierzchnia warstwa robiona specjalnym piaskiem i przetarta - może to się nazywa filcowanie - tego nie wiem. Wiem że jak dla mnie wyglądają ładnie i gładziutko (chociaż widać że to nie gips).

Też tak to analizuję, ale czasem myślę , że w salonie , kuchni i holu to chyba chciałbym mieć gładzie.

Natomiast na górze w pokojach dzieci w sumie może będą tapety.

Już sam nie wiem jak do tego podejść.

U mnie teraz też właśnie kładą tynki :D

Najgorzej jak człowiek sam nie wie czego chce :(

Mobby

Ode mnie chcą 16 zł za tynk gipsowy z agregatu (z materiałem). Czy to dużo?

Po pierwsze radzę dokładnie się zapytać co to znaczy robota z materiałem. Czy jest jakaś przewidywana przez nich norma zużycia materiału powyżej której facet karze ci dopłacić. Jeżeli facet widział ściany to powinien określić mniej więcej ile pójdzie tynku. Żeby po skończonej robocie nie kazał ci dopłacać za materiał. Najlepiej jeszcze spisać dokładną umowę przed przystąpieniem do prac.

Właśnie jestem po niezbyt przyjemnych doświadczeniach z liczeniem materiału. Cena wyjściowa była r ównież 16 zł/m2, ale potem doszła nadmiarowa ilość tynku, VAT i zrobiło się 18 zł za m2 (1000zł róznicy na całości). Panowie liczyli zużycie 10kg/m2. Sami mówili mi że jeszcze nigdy nie wyrobili się w tej normie, więc jest to trochę mydlenie oczu inwestorom.

Mam zamiar także skorzystać z tynku gipsowego kładzionego agregatem. Jaką grubość tynku można położyć w ten sposób, pytam , bo ścianki działowe z Ytonga 12 stawiał mi teść a że to człowiek wiekowy więc robił to na zapraę i niektóre bloczki nie trzymają pionu?

możesz dać teściowi pace pokrytą papierem siciernym grubej faktury i niech sie dociera weszliśmy do Uni a Ytong obrabia sie doskonale potem położysz co chcesz równiutko i zaoszczedzisz raz na materiale a teść będzie wiedział ze klejenie z Ytonga na klej to przyjemność ,która go niestety ominęła

• 3 weeks później...