Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niechciana, odrażająca reklama !

aleś

Recommended Posts

Szanowni Państwo.

Jestem właścicielem mieszkania w budynku, gdzie na parterze umiejscowione są dwa prywatne lokale usługowe. W jednym lokalu znajduje się oddział banku, elegancka schludna reklama i jest ok. Drugi lokal bezpośrednio pod moimi oknami, właścicielka wydzierżawia. Dzierżawca bez mojej zgody jako współwłaściciela budynku, obwiesił budynek ohydnymi, wieloma reklamami, pomalował byle jak elewację w swojej części, farba się już złuszcza i wygląda to tragicznie. Główna ulica miasta - jest mi wstyd!

PYTANIE:

1. Czy dzierżawca ma prawo bez mojej zgody tak "upiększać" budynek?

2. Czy mam prawo zarządać demontażu reklam i przywrócenie stanu

pierwotnego elewacji budynku?

3. Jakie przepisy prawne regulują te kwestie?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i sugestie jak "zdyscyplinować" niechlujnego dzierżawcę i wymóc na właścicielce lokalu zaniechania takich praktyk. Jej właściwie jest to obojętne. Mieszka i pracuje w USA !

ale w jakim sensie jestes wspolwlascicielem?

kto jest zarzadca budynku?i czy w ogole jest jakis zarzadca?

ilu jest tych wspolwlascicieli?

przeciez to chyba naturalne,ze w takich sytuacjach decyzje podejmuje wspolnota,nie mozesz sobie sam decydowac

jezeli umowa z dzierzawca ujmuje posadowienie reklamy w takim zakresie,to jakich chcesz przepisow regulujacych te kwestie?jezeli nie ujmuje,to oczywiscie musi zdjac

Edytowane przez prawdziwy.anika