Aaricia23 28.04.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 przeglądam tą instrukcję ale pisał ją chyba ktoś komu mało płacili... raczej nie widzę takiej możłiwości. Mąż wróci, może coś znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 23.10.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Przy pompie ciepla lepiej wyzsze przeplywy a nizsza temperatura zasilania, czy odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielon83 31.10.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Witajcie. W akcji desperacji po 2 tygodniowej walce z podłogówka szukam pomocy gdzie się da. Wiem że są tematy podobne ale każdy układ jest inny, może jak ktoś zobaczy na mój to podpowie co jest złe. Ogrzewanie zrobione w 2016 r Listopad. W zimie jak nie mieszkałem grzało ładnie, podłoga w kuchni i łazience gdzie są płytki mila, ciepła. Teraz w łazience letnia a w kuchni zimna. Salon delikatnie ogrzewa jednak pokoje dramat, nie dogrzewa więcej niż 19 stopni i nie sadze żeby winne były panele (mam najlepsze jakie można było łącznie z podkładem). Dom ocieplony nowe okna a tutaj lipa. Najgorsze jest to ze na zasilaniu idzie temp. 45 stopni!!! a na powrocie mam 25. To normalne? Na piecu dzisiaj temp 55 stopni. Piec Beretta. Kotłownia w piwnicy a ogrzewam piętro. Mam jeszcze 2 rozdzielacze do grzejników i tam jest bajka. Poniżej zdjęcia. Jeżeli ktoś pomoże będę wdzięczny. Rurki w koszulce przechadza tylko przez ścianę i się kończą nie są izolowane w podłodze. Jeszcze jedna sprawa bo czytam o tym cały czas. Na rotametrach czerwony wskaźnik stoi na 0. Wiec chyba nie tak to ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 31.10.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Witajcie. W akcji desperacji po 2 tygodniowej walce z podłogówka szukam pomocy gdzie się da. Wiem że są tematy podobne ale każdy układ jest inny, może jak ktoś zobaczy na mój to podpowie co jest złe. Ogrzewanie zrobione w 2016 r Listopad. W zimie jak nie mieszkałem grzało ładnie, podłoga w kuchni i łazience gdzie są płytki mila, ciepła. Teraz w łazience letnia a w kuchni zimna. Salon delikatnie ogrzewa jednak pokoje dramat, nie dogrzewa więcej niż 19 stopni i nie sadze żeby winne były panele (mam najlepsze jakie można było łącznie z podkładem). Dom ocieplony nowe okna a tutaj lipa. Najgorsze jest to ze na zasilaniu idzie temp. 45 stopni!!! a na powrocie mam 25. To normalne? Na piecu dzisiaj temp 55 stopni. Piec Beretta. Kotłownia w piwnicy a ogrzewam piętro. Mam jeszcze 2 rozdzielacze do grzejników i tam jest bajka. Poniżej zdjęcia. Jeżeli ktoś pomoże będę wdzięczny. Rurki w koszulce przechadza tylko przez ścianę i się kończą nie są izolowane w podłodze. Jeszcze jedna sprawa bo czytam o tym cały czas. Na rotametrach czerwony wskaźnik stoi na 0. Wiec chyba nie tak to ma być Może system masz zapowietrzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.10.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 (edytowane) Jeśli brak przepływu, to albo układ zapowietrzony, albo jakiś zawór zamknięty. Ewentualnie -pompa obiegowa na lato była pewnie wyłączona - sprawdzałeś przed podaniem zasilania, czy wirnik się obraca? Czasem potrafią się delikatnie zablokować, trzeba ręcznie ruszyć wirnik wkrętakiem (po odkręceniu korka na środku). Edytowane 31 Października 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielon83 31.10.2017 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Pompka działa na pewno bo sprawdzałem. Zawór ne pewno nie jest zamknięty. Zostaje tylko zapowietrzenie, ale skąd się to wzięło nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 31.10.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 wał może się kręcić a wirnik może być urwany, niedawną taką pompę wymieniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielon83 31.10.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 A jak to można sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 31.10.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 odkrec silnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 12.07.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Uruchomili mi ogrzewanie gazowego do wygrzania podłogowki.Na poddaszu i parterze przepływy ustawione na 2l na czas automatycznego wygrzewania. Mam dwa pytania 1. Czy to normalne, że na parterze w rotametrach jest woda a na poddaszu w niektórych jej nie ma tylko widać jakby zaparowane, wyjścia rur są ciepłe jak te z wodą. 2. Próbowałem ustawiać rotametry, kręcąc w jedną stronę zamyka się przepływ, w drugą zwiększa więc ok. Dziwne dla mnie jest to, że na jednej pętli mogę ustawić nawet 4l a na drugiej ile bym nie kręcił to dojdzie do 2.5 i jakby przeskakuje i znowu jest na 2l. Myślałem, że są one na gwinicie i się wykreca ale można kręcić i nie wyskakują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.07.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Masz zapowietrzony system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 12.07.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Możliwe zebrało się trochę powietrza w tych pętlach - można jeszcze spróbować je odpowietrzyć.Generalnie w całej objętości "bańki" przepływomierza powinna być woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 12.07.2018 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 (edytowane) Jestem w stanie sam to zrobić czy muszę hydraulika wzywać? Lewych rąk nie mam jeżeli jest gdzieś jakiś opis, nie ma potrzeby bardzo demontażu to wolałbym to zrobić sam aby umieć na przyszłość. Czy ten opis jest dobry? https://www.google.pl/amp/s/kb.pl/porady/jak-odpowietrzyc-ogrzewanie-podlogowe_sht/%3famp=true Jeżeli tak to zakręcić cały rozdzielacz na poddaszu, po kolei każda pętle do dolnego rozdzielacza do ostatniej pętli górnego? Dodam, że mam pompę wilo yonos pico z z funkcją automatycznego odpowietrzenia i odpowietrzeniki na rozdzielaczach te automaty. Edytowane 12 Lipca 2018 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 12.07.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Masz zapowietrzony system. To jest do 1 i 2 pytania czy tylko w związku z powietrzem w przepływomierzach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 14.07.2018 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 @rustinNajlepiej odpowietrzanie pętla po pętli (wszystkie z wyjątkiem jednej zakręcone), pompa na maxa (z tego co pamiętam w prawo) ustawiona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 03.12.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 WitamPanowie zastanawiam się czy w mojej Pompie ciepła pompa obiegowa jest wystarczająco mocna. Mam dwa rozdzielacze (parter 6 petli ) i pietro - 8 pętli. W sumie jest moze 700-800m rurek. rozstaw srednio co 15cm ale miejscami było gęsciej. wszystko robiła firma.Jesli otworze wszystkie zaworki na rotametrach - to max przepływy jakie mogę zrobić to okolo 1l/min - skala do 5.Musze też ustawiać bardzo dużą temeparature zasilania np 35C żeby uzyskać w domu 22C. Budynek dobrze ocieplony, wszedzie podlogowka, grzane drugi sezon. Pierwszą zimę nie przywiązywałem za bardzo uwagi do temparatury zasilania bo niby wilgoć technologiczna itp ale teraz zaczyna mnie to martwić...Powierzchnia domu 103m2. Ocieplony elewacja 15cm grafit, podloga 15cm, dach 35-40cm.Pompa ciepla 9KW.Wylewki betonowe 8cm o ile ma to znaczenie.Z tego co słyszałem bieg pompy obiegowej jest ustawiony przez sterownik pompy automatycznie, ale może coś jest tam przestawione na stałe źle ? Mógłbym zadzwonić po instalatorów ale wole najpierw zebarać troche infromacji, zresztą i tak pewnie poczekam na nic dłuższy czas bo nie jest to pilna awaria o ile w ogole jakaś jest. Czy jesli na rotametrach jest przepływ, wprawdzie maly bo max 1.5l/h to znaczy że pętle są odpowietrzone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.12.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 A jaką masz pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 03.12.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Pow/woda Samsunga ale to chyba nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.12.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Teoretycznie nie ale przy Panasie bym Ci powiedział co sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 03.12.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Teoretycznie nie ale przy Panasie bym Ci powiedział co sprawdzić. Możesz napisać, może w mojej pompie jest podobnie. Kilka postów wyżej napisano że aby odpowietrzać podłogówke zostawiając jedna pętle otwartą należy zostawić włączoną samą pompę obiegową a grzanie trzeba wyłaczyć. Dlaczego grzanie przy odpowietrzaniu może być groźne dla pompy? To chyba nie ma znaczenia? Chyba że chodzi o to że jeden obwód szybko sie zagrzeje i PC się wyłączy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts