mest 02.09.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 (edytowane) Od tego właśnie zacząłem i następnie skręcałem, gdzie mam ustawić tą pompę obiegową?? Po prostu moje myślenie było następujące, mam podane parametry przepływu, ustawiam sobie na rotametrach i koniec. Ewentualnie lekko koryguję, a nie, że muszę zgadywać ile pokazuje rotametr. Mam rozdzielacz z nierdzewki Capricorna i mam odpowietrzanie automatyczne czy coś takiego, ale jak poszedłem odkręcić te "nakrętki" na nich to zaczęła pojawiać się woda. To dobra oznaka czy wgl nie powinno jej tam być??Mam taki rozdzielacz jak w linku tylko na 12 obwodów. Muszę przed sezonem grzewczym wszystko poustawiać. http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/rozdzielacz-inox-premium1-capricorn-6-obwodow.html?utm_medium=partner&utm_source=http%3A%2F%2Fwww.sklepy24.pl&utm_campaign=sklepy24 Edytowane 2 Września 2014 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.09.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 a podłogówka odpowietrzona, czy tak na żywioł jedziesz? Tam gdzie zapowietrzona pętla to choćbyś i 3 godziny kręcił to i tak Ci nie drgnie tylko mi nie pisz że masz odpowietrzniki na belkach i to ci załatwia sprawę, bo uwierz - NIE ZAŁATWIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.09.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Przed sezonem grzewczym raczej tego nie ustawisz. Zostaw to wszystko odkręcone na maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.09.2014 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Wszystko miałem porobione przez instalatorów. Mówili, że odpowietrzone, no ale jeśli nie to jak odpowietrzyć pojedyncze pętle?? Pozamykać wszystkie i zostawić tylko jedną i niech pompa tylko ja przegoni i tak zrobić z każdą kolejną czy jakiś inny pomysł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 03.09.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 tak jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.09.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Jeśli zamykam wszystkie pętle i zostawiam otwartą jedną to grzybek w rotametrze pięknie daje się regulować. Tak jest z każdą pętlą, ale jak odkręce wszystko to grzybki się podnoszą i przepływ chyba automatycznie się zmniejsza, przynajmnie tak pokazują rotametry?? Co może być przyczyną?? Czy po prostu tak ma być?? Pompa za mało pompuje?? Przestawić ją?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 03.09.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 jak potrzebujesz wieksze przepływy to przestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.09.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Jeśli zamykam wszystkie pętle i zostawiam otwartą jedną to grzybek w rotametrze pięknie daje się regulować. Tak jest z każdą pętlą, ale jak odkręce wszystko to grzybki się podnoszą i przepływ chyba automatycznie się zmniejsza, przynajmnie tak pokazują rotametry?? Co może być przyczyną?? Czy po prostu tak ma być?? Pompa za mało pompuje?? Przestawić ją?? A jak masz wyskalowane przepływomierze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.09.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Od 0 do 5. Pompa jest obecnie na drugim biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.09.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Odpowietrz, poczekaj do zimy, sprawdż jak grzeją poszczegolne pętle, jaka jest deltaT.Teraz nie ma sensu sie tym zajmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.09.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Odpowietrz, czyli masz na myśli puścić każdą pętlę pojedynczo tak?? ( bo prawie dla każdego odpowietrz znaczy co innego). Ile czasu trzymać każdą pętlę?? Nie wiem kiedy się odpowietrzy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.09.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Jeśli zamykam wszystkie pętle i zostawiam otwartą jedną to grzybek w rotametrze pięknie daje się regulować. Tak jest z każdą pętlą, ale jak odkręce wszystko to grzybki się podnoszą i przepływ chyba automatycznie się zmniejsza, przynajmnie tak pokazują rotametry?? Co może być przyczyną?? Czy po prostu tak ma być?? Pompa za mało pompuje?? Przestawić ją?? Wiesz, martwić należało by się jakby było inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 04.09.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Odpowietrz, poczekaj do zimy, sprawdż jak grzeją poszczegolne pętle, jaka jest deltaT. Teraz nie ma sensu sie tym zajmować. fotohobby po czym poznać na rozdzielaczu, że pętla jest zapowietrzona lub odpowietrzona?? Jak to najlepiej odpowietrzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.09.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Zapowietrzona chyba w ogóle nie pokazuje przepływów. Jak odpowietrzyć już tu pisano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Jeśli zamykam wszystkie pętle i zostawiam otwartą jedną to grzybek w rotametrze pięknie daje się regulować. Tak jest z każdą pętlą, ale jak odkręce wszystko to grzybki się podnoszą i przepływ chyba automatycznie się zmniejsza, przynajmnie tak pokazują rotametry?? Co może być przyczyną?? Czy po prostu tak ma być?? Pompa za mało pompuje?? Przestawić ją?? Przeciez przeplyw rozklada sie rownomiernie na kazda z petli. Jak masz na jednej petli 5l/min to otwierajac 5 petli ronoczesnie na kazdej bedzie w przyblizeniu po 1/min. To jest zgodne z logika i prawami fizyki, wiec sie nie przejmuj. Tak zawsze bedzie. Na obiegowce ustaw tak predkosc, zebys na kazdej z petli (jak wszystkie odkrecisz) mial nie mniej niz 1,0-1,5l/min. To bedzie dobra wyjsciowa baza do dalszych eksperymentow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 fotohobby po czym poznać na rozdzielaczu, że pętla jest zapowietrzona lub odpowietrzona?? Jak to najlepiej odpowietrzyć? Odkrecaj po kolei petle pojedynczo. Uzbroj sie w cierpliwosc. Niech sobie obiegowka pracuje, a Ty ustaw sobie timer na powiedzmy 10 min. Lepiej zrobic to raz a dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 07.09.2014 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Wczoraj zacząłem odpowietrzanie instalacji, każda pętla osobno i tak: -na pętli nr 1 mam grzejnik i... po odkręceniu zaworu na maxa grzybek schodzi może na 1l/min ( dla porównania z boku też odkręcona pętla i przepływ jakże różny). Odpowietrzałem grzejnik, ale leci już sama woda, nawet słychać w grzejniku jak krąży i jest ciepły, więc tutaj nie wiem co może być przyczyną http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/673/jrL6eS.jpg -pętla nr 5 która jest do sypialni schodzi na 2,5-3l/min inne wyraźnie niżej http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/909/fr4seZ.jpg -w salonie mam dwie pętle i schodzą mniej więcej po równo na 3-3,5 l/min ale w jednym jakby wody nie ma do końca, a w drugim sa bąbelki, pętle przepuszczane około 20 min http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/909/xQQFBd.jpg Jakie macie państwo uwagi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.09.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Na grzejniku masz tez zawor na powrocie. Najczesciej na imbusa pod zakretka. Zobacz, czy nie jest tam dlawione. Powietrzem w rotametrach sie nie przejmuj. Jak odkrecisz wszystkie na raz, to sprawdz jakie sa ronice na przeplywach. Przeplyw w grzejniku raczej trzeba bedzie zdlawic, zeby byl powrownywalny z petlami w podlodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.09.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 ... Przeplyw w grzejniku raczej trzeba bedzie zdlawic, zeby byl powrownywalny z petlami w podlodze. raczej nie.Nie pisz głupot mest - co to znaczy, że słyszysz w grzejniku jak woda krąży - szumi? przy 1ltr/min? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.09.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 raczej nie.Nie pisz głupot To nie glupoty, tylko spojrzenie z perspektywy pompiarza. Kotlarze faktycznie moga to olac, jak i cala reszte instalacji. Jakos to dom zagrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts