mest 07.09.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 gentoonx coś tam słychać w grzejniku, więc albo rotametr źle pokazuje albo nie wiem coPyxis Nie można tego olać bo to mój domek, musicie pomóc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.09.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 To nie glupoty, tylko spojrzenie z perspektywy pompiarza. Kotlarze faktycznie moga to olac, jak i cala reszte instalacji. Jakos to dom zagrzeje. przepływy w grzejnikach to zupełnie inny przedział niz w płaszczyznowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.09.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 gentoonx coś tam słychać w grzejniku, więc albo rotametr źle pokazuje albo nie wiem co ... Tedy pytam czy szumi, czy tak jakbyś wody do szklanki z butelki z wysokości nalewał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.09.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 przepływy w grzejnikach to zupełnie inny przedział niz w płaszczyznowym Widzisz, u mnie nieskryzowanie petli grzejnikowych do drabinek w lazience powoduje delikatny wzrost temperatury powrotu i zasilania. To jest niepozadane ze wzgledu na sprawnosc pompy ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 07.09.2014 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Raczej taki iednostajny szum jakbym przyłożył muszlę z nad morza do ucha, coś się tam po prostu dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 10.09.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 (edytowane) Odkręciłem zakrętkę na powrocie i moim oczom ukazał się taki "imbus"?? http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/902/JeYmlM.jpg http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/540/kb0wC2.jpgO to chodzi?? Dodam, że taki sam mam na wejściu jak na powrocie. Na razie nie ruszałem, wolę wcześniej zapytać, żeby przez przypadek nie zalać całej łazienki:) nim coś wyregulować?? Jak to wgl zrobić?? Edytowane 10 Września 2014 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 10.09.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 to jest zawór zamiast pokrętła jest imbus i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 10.09.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 No to nie wiem jakiego imbusa szukac;) nie wiem czy coś takiego do regulacji wgl mam. Może być tak, że go nie ma?? To do czego służy ten zawór?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 10.09.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 zwykły imbuszawór...do zakręcenia wody, można wykorzystać do zdlawienia przeplywu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 10.09.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 No to właśnie o to mi chodzi czyli to jest to o czym pisał Pyxis parę postów wyżej, na wejściu mam to samo jak to wyregulować żeby mniej więcej przpływ był taki sam. Zacząć od powrotu czy równomiernie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.09.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Tak, o ten zawor mi chodzilo.Odkrec go o 2 obroty i zobacz czy wzrosl przeplyw. Ja na tym imbusie mam wyregulowany wstepnie a dokladnie sobie skrecam na belce i obserwuje na rotametrze, bo widze co reguluje. Mozesz to zrobic dowolnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.09.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Raczej taki iednostajny szum jakbym przyłożył muszlę z nad morza do ucha, coś się tam po prostu dzieje. jak mocno szumi to za duży przepływ te zawory powrotne na zdjęciach masz całkowicie otwarte jak widzę, więc to co Pyxis radzi, żeby odkręcać, raczej nie zadziała.Nie masz imbusa - użyj dużego śrubokręta, tak żeby sześciokąt złapał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 10.09.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Mam imbusa i jutro zerknę co i jak, kurcze skoro przepływ jest duży to dlaczego na rotametrze tego nie widać. Musi być to widoczne, zobaczę też na wejściu. Jest jakieś ryzyko że to wykręcę całkowicie i woda mnie zaleje:) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.09.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Jak wykrecisz calkowicie, to wyciek oczywiscie bedzie, ale po co masz wykrecac calkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.09.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 ...Jest jakieś ryzyko że to wykręcę całkowicie i woda mnie zaleje:) ?? popatrz na swoje zdjęcia - to jest zabezpieczone zenerkami - nic Ci nie wypadnie i nie zalejesz się, odkręca się i czujesz opór - po prostu dalej się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.09.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 to jest zabezpieczone zenerkami To jest pierscien SEGERA. Faktycznie ma zabezpieczone, wiec nie wykreci calkowicie. U mnie nie bylo i plytkarz skutecznie oproznil mi instalacje z wody. W grudniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.09.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 To jest pierscien SEGERA. Faktycznie ma zabezpieczone, wiec nie wykreci calkowicie. U mnie nie bylo i plytkarz skutecznie oproznil mi instalacje z wody. W grudniu. czuj duch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 18.09.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 To i się wziąłem za ten kaloryfer. Zacząłem odkręcać na powrocie ale na rotametrze nic nie drgnęło, dopiero jak popuściłem na wejściu ( bo jest taki sam "regulator") to się poruszyło. Teraz na rotametrze wskazuje 2,5 l/min i zostawiam grzejnik w spokoju teraz ewentualnie zdławię przy rozdzielaczu. Dzięki serdeczne za pomoc, ale jeszcze mi zostanie do wyregulowania cała instalacja, więc pewnie się odezwę. Na razie ciepło więc się w to nie bawię, są inne rzeczy do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 07.10.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Panowie, widzę, że koledze udało się pomóc więc liczę, że i w moim temacie pomożecie. Zeszłej zimy nie starczyło czasu na regulację więc temat wrócił przy pierwszym ochłodzeniu parę dni temu. Wybaczcie jeżeli coś źle opiszę, cały czas się uczymy Problem taki: domek z dwoma kondygnacjami, tylko podłogówka zasilana PC. Mamy projekt wykonania, gdzie są wstępne nastawy oraz długości pętli, mamy też zdjęcia z realizacji. Problem jest taki, że nie do końca potrafimy wyregulować temp. w dwóch pomieszczeniach. Są dwa rozdzielacze (dół i piętro) ale nie mamy na nich rotametrów. Na powrocie mamy wszystko pootwierane. Jak (i czy już teraz) regulować na rozdzielaczach aby uzyskać równe temp. w każdym pomieszczeniu? Dwa z nich mają znacznie zimniejszą podłegę i czuć, że jest w nich chłodniej. W zeszłym roku na każdej pętli lekko przykręcaliśmy (o 1/4 obrotu), pozostawiając pętle, które były zimniejsze. Dodatkowo zwiększaliśmy bieg pompki obiegowej... ale nie udało się... Jakieś wytyczne z Waszej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.10.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Bez rotametrow to dzialanie po omacku. Jesli chcesz skryzowac przeplyw, to poruszasz sie w obszarze tuz przy zamkneciu zaworu. To sa milimetrowe ruchy pokretlem. Zakrecenie o 1/4 obrotu moze zamknac przeplyw calkowicie, albo nie zmienic go wogole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts