Liwko 08.10.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Liwko, masz może jakiś "sprawdzony" link do termometru? Powiedz jeszcze - czy przykręcasz wszystkie pozostałe pętle poza "zimniejszymi"? Jeżeli reszta pomieszczeń jest ok, to przykręcaj po tyle samo wszystkie, oprócz zimnych pomieszczeń. A choćby taki http://allegro.pl/termometr-elektroniczny-lcd-z-sonda-sonda-50-70c-i4655987562.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 To jest nadinterpretacja, kolezanka nigdzie nie napisała ze na max otwarciu powinno działac ok, napisała jedynie ze dla poszczegolnych petle były załozone okreslone przepływy, które mozna ustawic jedynie rotametrami No ale chyba w projekcie ustala sie calkowicie otwarte petle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.10.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 No ale chyba w projekcie ustala sie calkowicie otwarte petle? W projekcie podane są przepływy dla poszczegolnych petli i muszą byc dławione przez rotametr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.10.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 W projekcie podane są przepływy dla poszczegolnych petli i muszą byc dławione przez rotametr A dlaczego nie otwarte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.10.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 A dlaczego nie otwarte? Dlatego ze przy małych oporach hydraulicznych (krotkie pętle) otrzymujemy za duzy przepływ (za duza moc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.10.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Dlatego ze przy małych oporach hydraulicznych (krotkie pętle) otrzymujemy za duzy przepływ (za duza moc) Hmm... To nie robisz projektów o podobnych długościach pętli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 W projekcie podane są przepływy dla poszczegolnych petli i muszą byc dławione przez rotametr To o kant doopy rozbic taki "projekt". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.10.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Niestety muszę się z tym zgodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.10.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Hmm... To nie robisz projektów o podobnych długościach pętli? Oczywiscie ze nie, nie ma takiej potrzeby i koniecznosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.10.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 No ale chyba w projekcie ustala sie calkowicie otwarte petle? Chyba w podręczniku obsługi PC;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.10.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) To o kant doopy rozbic taki "projekt". Wniosek tyleż rzeczowy co uzasadniony merytorycznie, ale to moze ja sie nie znam, byc moze praktyka pokazuje ze pomieszczenia są niedogrzane lub przegrzane, moze brak choc jednej reklamacji nie jest zadnym argumentem, moze ... Edytowane 8 Października 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.10.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Chyba w podręczniku obsługi PC;) Rodzaj zródła grzewczego nie ma tym przypadku zadnego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.10.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Oczywiscie ze nie, nie ma takiej potrzeby i koniecznosci. A po co pętla ma być dławiona, skoro może być krótsza, a tym samym tańsza? A co ze wzrostem oporów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.10.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 A po co pętla ma być dławiona, skoro może być krótsza, a tym samym tańsza? A co ze wzrostem oporów? Krótsza pętla ma mniejsze opory hydrauliczne i musi byc tłumiona, ile tłumiona ? to jest uzaleznione od cisnienia pompy obiegowej które jest z kolei uzaleznione od oporów pętli o njwiekszym oporze. Im krótsza pętla tym silniej trzeba ją dlawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.10.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Ja dobry projekt rozumiem w ten sposób, że wszystkie pętle mam w przybliżonej długości i na 100% otwarte. Tam gdzie ma być wyższa temperatura rurki są gęściej położone a tam gdzie niższa rzadziej. Ja rozumiem, że obliczenia obliczeniami a życie życiem, ale do tego powinno się moim zdaniem dążyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.10.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Ja dobry projekt rozumiem w ten sposób, że wszystkie pętle mam w przybliżonej długości i na 100% otwarte. Tam gdzie ma być wyższa temperatura rurki są gęściej położone a tam gdzie niższa rzadziej. Ja rozumiem, że obliczenia obliczeniami a życie życiem, ale do tego powinno się moim zdaniem dążyć. Twoje rozumienie "dobrego projektu" nie pokrywa sie z ogolnie przyjetymi i zalecanymi zasadami projektowania ogrzewania podłogowego. I to by było na tyle. Na forum kazdy moze wyrazac swoje zdanie, ale wątpię aby projektancie wzieli sobie Twoje zalecenia do serca i zaczeli je stosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.10.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Twoje rozumienie "dobrego projektu" nie pokrywa sie z ogolnie przyjetymi i zalecanymi zasadami projektowania ogrzewania podłogowego. I to by było na tyle. Co takiego??? Pięknie mie spławiłeś asolt, nie ma co Pyxio ma racje, do dupy z takim projektem. Ja bez projektu sam sobie podławiłem i wszystko hula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.10.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Co takiego??? Pięknie mie spławiłeś asolt, nie ma co Pyxio ma racje, do dupy z takim projektem. Ja bez projektu sam sobie podławiłem i wszystko hula. W czym Ciebie obraziłem lub powiedziałem nieprawdę? Nie znam zasady stosowania pętli równej długości, jezeli to Twój autorski pomysł i to pomysł dobry, to moze by warto umiescic go w podrecznikach dla wydziałów ciepłownictwa lub instalacji sanitarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.10.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 W czym Ciebie obraziłem lub powiedziałem nieprawdę? Nie znam zasady stosowania pętli równej długości, jezeli to Twój autorski pomysł i to pomysł dobry, to moze by warto umiescic go w podrecznikach dla wydziałów ciepłownictwa lub instalacji sanitarnych. Wszyscy na forum trąbią żeby pętle były w przybliżonych długościach a ty tego nie znasz? Dla mnie to logiczne a dla ciebie nie? Równe pętle to mniej materiału i mniejsze opory. Czy to nie jest dobrze???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.10.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Wszyscy na forum trąbią żeby pętle były w przybliżonych długościach a ty tego nie znasz? Dla mnie to logiczne a dla ciebie nie? Równe pętle to mniej materiału i mniejsze opory. Czy to nie jest dobrze???? Miliony much nie mogą sie mylić. Wszystkie przylatują do gó..a. Moze uzasadnienie mniejszej ilosci materiału przy równej długosci pętli. Edytowane 8 Października 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts