Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszukiwania fachowca

Recommended Posts

Witam.

Jestem w etapie poszukiwania ekipy budowlanej.

Coś mi się wydaje że w branży budowlanej nie było, i nie ma żadnego kryzysu.

Ceny tych ekip są dosyć powalające, szczerze mówiąc.

Ja rozumiem że każdy chce zarobić, i ma do tego święte prawo, i chyba rynek też dyktuje takie ceny, no ale ja na każdą złotówkę zarabiam tymi ręcami i też ją będę oglądał z każdej strony, zanim wydam.

Przechodząc do sedna :), czy ktoś najmował samego murarza(plus pomocników dla niego), oczywiście znającego temat i mającego odpowiednie kwalifikacje do budowy domu??

Jakie macie doświadczenia z nimi związane??

Podejrzewam że na budowie trzeba być i patrzeć co się dzieje, ale czy przy ekipie nie trzeba być??

Czy ktoś może takowego polecić (małopolska)??

Do jednego z polecenia zadzwoniłem to powiedział że za daleko :) i koniec. jakieś 10km :).

Witam.

Jestem w etapie poszukiwania ekipy budowlanej.

Coś mi się wydaje że w branży budowlanej nie było, i nie ma żadnego kryzysu.

Ceny tych ekip są dosyć powalające, szczerze mówiąc.

Ja rozumiem że każdy chce zarobić, i ma do tego święte prawo, i chyba rynek też dyktuje takie ceny, no ale ja na każdą złotówkę zarabiam tymi ręcami i też ją będę oglądał z każdej strony, zanim wydam.

Przechodząc do sedna :), czy ktoś najmował samego murarza(plus pomocników dla niego), oczywiście znającego temat i mającego odpowiednie kwalifikacje do budowy domu??

Jakie macie doświadczenia z nimi związane??

Podejrzewam że na budowie trzeba być i patrzeć co się dzieje, ale czy przy ekipie nie trzeba być??

Czy ktoś może takowego polecić (małopolska)??

Do jednego z polecenia zadzwoniłem to powiedział że za daleko :) i koniec. jakieś 10km :).

Zapraszam do naszej listy w moim podpisie.

Powodzenia

I do tego pewnie trzeba kupić im betoniarkę ,łaty , łopaty, kielnie poziomice itd.

Jedna z ekip też sobie tego zażyczyła :D.

Tak w ogóle to trzeba się przebranżowić, budowa domu w ciągłym czasie (bez czekania na schnięcie płyty to ok 8tygodni).

Średnio 45tyś za całość, czyli 5,600zł na tydzień, jeżeli jest ich 5 to 1,100zł na tydzień. Całkiem niezła tygodniówka.

Jakbym tyle wyciągał tygodniowo to bym ttego tematu nie zakładał :).

Jedna z ekip też sobie tego zażyczyła :D.

Tak w ogóle to trzeba się przebranżowić, budowa domu w ciągłym czasie (bez czekania na schnięcie płyty to ok 8tygodni).

Średnio 45tyś za całość, czyli 5,600zł na tydzień, jeżeli jest ich 5 to 1,100zł na tydzień. Całkiem niezła tygodniówka.

Jakbym tyle wyciągał tygodniowo to bym ttego tematu nie zakładał :).

No nie jest to takie różowe .:(

Odejmij wszystkie zusy, us, .... i inne ewentualne ubezpieczenia .

Każdy patrzy ,że to do ręki ale jeżeli na czarno to nie ma chorobowego ani płatnego urlopu.:no:

Kto zapewnia koparkę ?

No nie jest to takie różowe .

Odejmij wszystkie zusy, us, .... i inne ewentualne ubezpieczenia .

Każdy patrzy ,że to do ręki ale jeżeli na czarno to nie ma chorobowego ani płatnego urlopu.:no:

Kto zapewnia koparkę ?

Koparka, geodeta po mojej stronie.

Robota z pewnością nie jest różowa, nawet nie wątpię w to. Też pracuję fizycznie, tylko inna branża.

Tylko boli mnie to że człowiek weźmie 2000na rękę miesięcznie, zaciągnie kredyt na 30 lat, chce być na swoim, a każdy podchodzi do tematu że jestem owcą do ostrzyżenia.

Szczerze mówiąc jakby to miało być 20,25tyś, to nawet nie zastanawiałbym się, wiadomo robota musi kosztować,

A tu kurde minimum 45tyś, i jeszcze tak na prawdę to nie wiadomo na kogo się trafi,potrzeby by być na budowie, a urlopu nie będzie w pracy miesięcznego.

urlop bezplatny,a jak nie dadza to na zwolnienie....

a tak powaznie,to skoro dla Ciebie to taki problem,ze wykonawcy,na ktorych jednak ciazy dosc duza odpowiedzialnosc zarabiaja tyle,to odpusc budowe domu w miesiac,pobudujesz popoludniami i w wolne dni przez trzy miesiace

i wilk syty i owca cala

Koparka, geodeta po mojej stronie.

Robota z pewnością nie jest różowa, nawet nie wątpię w to. Też pracuję fizycznie, tylko inna branża.

Tylko boli mnie to że człowiek weźmie 2000na rękę miesięcznie, zaciągnie kredyt na 30 lat, chce być na swoim, a każdy podchodzi do tematu że jestem owcą do ostrzyżenia.

Szczerze mówiąc jakby to miało być 20,25tyś, to nawet nie zastanawiałbym się, wiadomo robota musi kosztować,

A tu kurde minimum 45tyś, i jeszcze tak na prawdę to nie wiadomo na kogo się trafi,potrzeby by być na budowie, a urlopu nie będzie w pracy miesięcznego.

Po primo:) nie generalizuj

Po drugie primo :) (czy jakoś tak :) nie znam się zbytnio na surowych stanach, ale z tego co się orientuję to chyba cena mieści się w granicach przyzwoitości?

Pozdrawiam

No i jak Kolego wyżej pisał: koszta, koszta, koszta pracodawcy- a więc :

pracownik - musi dobrze zarabiać jak chcesz mieć normalnych ludzi

paliwko - zaraz będzie po 5 zł

kielenka, poziomiczka, wiertareczka, mieszadełko .... itp, itd, nie ma dnia, żeby czegoś nie kupić :) oczywiście wliczając w to pierdoły.

auto też kosztuje - amortyzacja, ewentualne naprawy

zusik :)

dochodowy:)

itd. itd.itd.

Proszę nie traktować mojego postu jako użalania się nad losem właścicieli firm - generalnie nie jest żle - ale denerwuje mnie, jak ktoś zaczyna liczyć innym jakie to oni mają dochody, a tak naprawdę to g... wie o skali wydatków miesięcznych.

Przepraszam za to g... ale się uniosłem :)

Pozdrawiam

Ale odeszliśmy od tematu.

Co do Twojego pytania o majstra i pomocników, to chyba wolałbym nie - załatw mu pomocników, graty jakieś im kup, a może będą pic?, a może ...? Poza tym z takiego gościa gwarancji nie wydębisz - chyba.

Osobiście nastawiłbym się na jakąś nie za dużą firmę - NIE ZA DUŻĄ - bo w tych dużych to już różnie bywa, z materiałami, jakością itd. apetyt rośnie w miarę jedzenia, a że renoma już jest to hulaj dusza :) Żeby było jasne: nie generalizuję, ale pracowałem swego czasu w 3 większych firmach i cóż, z czasem zyski stawały się naj, naj, najważniejszą sprawą. Wiadomo, każdy musi zarobić, ale są pewne granice których nie powinno się przekraczać.

Ale pompatycznie wyszło na koniec :)

Pozdrawiam

Średnio 45tyś za całość, czyli 5,600zł na tydzień, jeżeli jest ich 5 to 1,100zł na tydzień.
Rzeczywiście - dość drogo.

Ja za dom z poddaszem użytkowym 155+kotłownia garaż na 2 sam. (projekt trochę nietypowy + jedna wewnętrzna ściana z cegły ozdobnej) zapłaciłem murarzom 26 tys. - jedna z najlepszych ekip w okolicy. Byli tańsi, ale jak zobaczyłem ich robotę to już wolałem tych droższych.

Edytowane przez panfotograf

A właśnie za co te 45 tyś . ?

Jeżeli za stan surowy otwarty z dachem , obróbkami blacharskimi i montażem okien dachowych , to niezła cena.

Możesz targować się ot to ,że koparka po ich stronie.

Jeżeli sam nie czujesz się pewnie w budownictwie to dobry kierownik to podstawa.

I pamiętaj nie kierownik z firmy która wykonuje, a jeżeli już to ty musisz mieć swojego inspektora.

Powodzenia.

Do murów - murarza, do więźby - cieśla, do dachu dekarza. Wtedy każdy zna swoją robotę i ma doświadczenie. Dom się buduje na dziesiątki lat - fuszerki będą cię drogo kosztować (finansowo, czasowo i nerwów napsują)

Jak to mówią jak ktoś jest od wszystkiego to może się okazać że jest do niczego

A właśnie za co te 45 tyś . ?

Jeżeli za stan surowy otwarty z dachem , obróbkami blacharskimi i montażem okien dachowych , to niezła cena.

Możesz targować się ot to ,że koparka po ich stronie.

Jeżeli sam nie czujesz się pewnie w budownictwie to dobry kierownik to podstawa.

I pamiętaj nie kierownik z firmy która wykonuje, a jeżeli już to ty musisz mieć swojego inspektora.

Powodzenia.

Piwnica, parter, poddasze, dach, pokrycie dachu, mówisz że to dobra cena?

Co do kierownika to masz 100% rację.

urlop bezplatny,a jak nie dadza to na zwolnienie....

a tak powaznie,to skoro dla Ciebie to taki problem,ze wykonawcy,na ktorych jednak ciazy dosc duza odpowiedzialnosc zarabiaja tyle,to odpusc budowe domu w miesiac,pobudujesz popoludniami i w wolne dni przez trzy miesiace

i wilk syty i owca cala

Wybudowanie pozostawiam fachowcom, resztę i tak mam zamiar zrobić sam.