boguslawskia 06.02.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Witam,Mam roczny trawnik i duży problem z mchem oraz mniejszy z chwastami.Stosowanie nawozów antymech minimalnie ograniczyło ale nie wyeliminowało problemu mchu. Coś o trawniku:1. Trawnik zasiany w kwietniu 2010r.2. Nawożony, podlewany, koszony cały czas.3. Jesienią dostał nawóz zimowy oraz został wyczesany. Przed zima odrósł o około 1cm.4. pH gleby około 6,5 do 7,0.5. Gleba pod trawnikiem "polna" pod spodem piach.6. Mech jest bardzo rozwinięty w okolicy, występuje naturalnie na przyległej piaszczystej drodze i trawie u sąsiada.7. Trawnik koszony na około 5-6cm.8. Latem koszony 2x w tygodniu (przyrost tygodniowy około 10 do 12cm - łącznie). Jak po zimie najlepiej podejść do tematu?Co i w jakiej kolejności zrobić wiosną?1. Zastosowanie preparatu na mech - MOGETON.2. Po tygodniu. Zakładam ponowne wyczesanie wraz z wertykulacją. Usunę również resztki mchu.3. Po tygodniu dosianie trawy oraz nawóz startowy do trawy.4. No i tradycyjnie koszenie, itd.5. Zastosowanie czegoś na dwuliścienne. Pytania:1. Czy kolejność jest dobra?2. Kiedy należy powyższe zabiegi wykonać? Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MICHAŁ1719508477 13.02.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Ja zawsze po zimie zaczynam od wertykulacji potem nawóz wieloskładnikowy. Jeśli chodzi o mech to nie mam doświadczenia więc się nie wypowiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.02.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Ja mam działkę położoną na skraju lasu ze sporymi drzewami (dęby i brzozy), które bardzo mi zacieniają. Warunki glebowe mam bardzo słabe (tak jak Ty - piaski). Niestety, dopóki Twój trawnik nie będzie bardzo gęsty to wciąż będziesz walczył z mchem. Na wiosnę zawsze zaczynam od ręcznego zbierania gałęzi a dopiero po tym wertykulacja dość głęboka. Trawnika mam coś około 1,5k m2 więc na tę czynność przeznaczam sobie calutki dzień. Po tym wszystkim przydałoby sie rozsypać nawóz i dosiać trawę tam gdzie będzie jej za mało. Ostatniej jesieni rozsypałem bardzo dużo nawozu (dla rolników na pola) na odkwaszenie gleby i zwalczanie mchu, który już jesienią zaczął intensywnie wzrastać. Teraz widzę, że coś to dało ale nie aż tyle na ile się spodziewałem. Z wertykulacją jeszcze troszkę poczekam bo i śnieg jeszcze mam na działce a i ziemia jest troszeczkę (z jakieś 30-40 cm) zamarznięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 15.02.2011 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Dzięki za podpowiedzi, Aby zagęścić trawnik muszę najpierw zwalczyć mech. nawet teraz zaraza się dobrze trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts