Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam roczny trawnik i duży problem z mchem oraz mniejszy z chwastami.

Stosowanie nawozów antymech minimalnie ograniczyło ale nie wyeliminowało problemu mchu.

Coś o trawniku:

1. Trawnik zasiany w kwietniu 2010r.

2. Nawożony, podlewany, koszony cały czas.

3. Jesienią dostał nawóz zimowy oraz został wyczesany. Przed zima odrósł o około 1cm.

4. pH gleby około 6,5 do 7,0.

5. Gleba pod trawnikiem "polna" pod spodem piach.

6. Mech jest bardzo rozwinięty w okolicy, występuje naturalnie na przyległej piaszczystej drodze i trawie u sąsiada.

7. Trawnik koszony na około 5-6cm.

8. Latem koszony 2x w tygodniu (przyrost tygodniowy około 10 do 12cm - łącznie).

Jak po zimie najlepiej podejść do tematu?

Co i w jakiej kolejności zrobić wiosną?

1. Zastosowanie preparatu na mech - MOGETON.

2. Po tygodniu. Zakładam ponowne wyczesanie wraz z wertykulacją. Usunę również resztki mchu.

3. Po tygodniu dosianie trawy oraz nawóz startowy do trawy.

4. No i tradycyjnie koszenie, itd.

5. Zastosowanie czegoś na dwuliścienne.

Pytania:

1. Czy kolejność jest dobra?

2. Kiedy należy powyższe zabiegi wykonać?

Dziękuję za pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/153371-trawnik-po-zimie/

Ja mam działkę położoną na skraju lasu ze sporymi drzewami (dęby i brzozy), które bardzo mi zacieniają. Warunki glebowe mam bardzo słabe (tak jak Ty - piaski). Niestety, dopóki Twój trawnik nie będzie bardzo gęsty to wciąż będziesz walczył z mchem. Na wiosnę zawsze zaczynam od ręcznego zbierania gałęzi a dopiero po tym wertykulacja dość głęboka. Trawnika mam coś około 1,5k m2 więc na tę czynność przeznaczam sobie calutki dzień. Po tym wszystkim przydałoby sie rozsypać nawóz i dosiać trawę tam gdzie będzie jej za mało.

Ostatniej jesieni rozsypałem bardzo dużo nawozu (dla rolników na pola) na odkwaszenie gleby i zwalczanie mchu, który już jesienią zaczął intensywnie wzrastać. Teraz widzę, że coś to dało ale nie aż tyle na ile się spodziewałem. Z wertykulacją jeszcze troszkę poczekam bo i śnieg jeszcze mam na działce a i ziemia jest troszeczkę (z jakieś 30-40 cm) zamarznięta.

https://forum.murator.pl/topic/153371-trawnik-po-zimie/#findComment-4549598