panfotograf 09.02.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 (klejenie na placki) Nie ma to absolutnie żadnego wpływu na parametry izolacyjnePrzy plackach powietrze może krążyć między styropianem a ścianą, co pogarsza skuteczność ocieplenia. Pewnie różnica jest nieznaczna, ale ja kazałem robić na warkocz (mimo iż wychodzi więcej kleju) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 09.02.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 jak uzyje taśmy samorozprężnej to se da uciąc a no to super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 09.02.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 (edytowane) Koledzy nie chodzi tu o moje doświadczenie. jestem dość młody ale doświadczenia trochę mam. Ale to nie ważne.Chciałem przy okazji wywołać dyskusję. Wiem, że klejenie po obwodzie jest słuszną metodą pod pewnymi warunkami. Jest też obowiązkowe pod względem warunków P.poż. Klawiszowanie płyt jakoś do mnie nie przemawia, no chyba że ktoś klei na kilku plackach.Jeżeli ktoś ma spore doświadczenie w tej dziedzinie na pewno nie będzie stosował materiałów wątpliwej jakości!Żeby była jasność nie jestem zwolennikiem klejenia na plackach. Kolega pytał czy to wytrzyma, to napisałem, że wytrzyma. (Pod warunkiem ze jest dobrze przyklejone) A co do pogorszenia właściwości termoizolacyjnych to nie mam takiej wiedzy. Pozdrawiam Edytowane 9 Lutego 2011 przez michal_mlody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 09.02.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 jak zrobisz poprawnie to i na izolbecie nie odpadnie...chociaz bym nieryzykował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 09.02.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 oj - izolbet - temat rzeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 09.02.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Z mojego doświadczenia wiem, że klejenie na plackach nie jest największym błędem w dociepleniach. Widziałem elewacje, które pękały, odpadały w całości lub częściowo.Podstawowy błąd to sprawa nośności/przyczepności warstwy do której ma być przyklejony styropian oraz zastosowane materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 09.02.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 sie myje karcherem i ostukuje tynk. pozniej grunt a klejenie na drugi dzien.wtedy jest ok i wiezowce sie trzymaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SubExecutive 09.02.2011 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Dokładnie tak. I tak jak wcześniej było pisane, jak się dobrze zrobi to nawet na Izolbecie... Nie tak dawno prowadziłem dyskusję z pewnym inspektorem i przekazał mi kilka wytycznych odnośnie dociepleń. Ale z tego co wiem jest kilka wersji. Ja jednak będę się trzymał tego, że płyta ma być smarowana klejem po obwodzie i dwa "placki" w środku. Podobno tak ma być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 12.02.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 dwa to tak standart. ja osobiscie nakazuję brygadom dawac ich więcej. i dajcie się ludzie przekonać, że wychodzi tabniej i lepiej kupic kilka paczek o zbliżonej grubości i niwelować nimi fale na ścianach, niż kleic na ogrommne i cięzki placuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 15.02.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Ja jednak będę się trzymał tego, że płyta ma być smarowana klejem po obwodzie i dwa "placki" w środku. Podobno tak ma być... po obwodzie ok, ale z malymi przerwami placki dwa ale nie w srodku tylko w 1/3 i 2/3 dlugosci plyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga39 21.02.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Styropian na placki podwiewa. Zobaczysz że masz zimne narożniki murów, wszelkie zakończenia murów, załamania o temperaturze o wiele niższej. Nici z takiego ocieplania. Ocieplenie jest dobre jak kurtka na zimę pod warunkiem, ze przylega do ciała. Jak kupisz za dużą kurtkę bez ściągaczy ti i Adidas ci nie pomoże. Nie zapłacić za robotę i wygonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.02.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 To dlaczego nie klei się tak samo jak na przykład kafelki - grzebieniem z grubymi zębami - wtedy min połowa by była przyklejona i nikt by nie mówił o jakiś ruchach powietrza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 21.02.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 poniewaz biorac pod uwage min nierownosci sciany rzedu np 1cm na kondygnacji, nierownosci materialow itp ten grzebien musial by miec ok 1,5-2 cm a zuzycie kleju byloby straszliwe dlatego klei sie po obwodzie i 2 placki wewn a ruchy powietrza....wg firm prod systemy elewacyjne przy klejeniu po obwodzie powinno sie zostawiac male przerwy wlasnie na te "ruchy" powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 21.02.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 ..wg firm prod systemy elewacyjne przy klejeniu po obwodzie powinno sie zostawiac male przerwy wlasnie na te "ruchy" powietrza Możesz podać jakie to firmy. Albo jakieś linki do zaleceń systemowych danej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 21.02.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Możesz podać jakie to firmy. Albo jakieś linki do zaleceń systemowych danej firmy. nie pamietam, swego czasu przeczytalem zalecenia wiekszosci producentow sytemow dociepleniowych wiec zostaje szukac... i czytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.02.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 a szczeliny "wlotowo=wylotowe" doszczelnic niskoprezna pianka pistoletowa po obwodzie budynku. Choć nie jestem fachowcem od dociepleń, a tylko inwestorem, który musi "sobie radzić", właśnie tak zrobiłem. Zobaczyłem bowiem na poddaszu po odejściu "fachowców" (umiejących kleić styro tylko na placki) szczelinę między styropianem a ścianą i doszedłem do wniosku, że całe ciepło, które przejdzie zimą przez ścianę ujdzie sobie poprzez szczelinę wentylacyjną między wełną a deskowaniem. Wziąłem więc piankę niskoprężną i zatkałem nią te szczeliny pomiędzy styro a ścianą licząc na to, że ciepłe powietrze pod tą pianką (jako lżejsze od zimnego) zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 26.02.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Nie robi sie żadnych przerw. plackow tez powinno byc wiecej, w ksiazce Dryvitu sprzed 10 lat zalecają nawet 6 placuszków do 8 w środek. Sam szkoleniowiec sie obecnie zdziwil, że aż tak dużo i wziął sobie knige do analizy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 26.02.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 bo przed 10 laty zalecalina placki same kleic:pciekawe gdzie te 6-8 plackow sie zmiesci na plucie styro posmarowanej po obwodzie,hahahaha,kto teraz ma sciany pionowe i zachowane przekatne?glupoty pisza Ci co nigdy nie ocieplali:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 27.02.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 dobre dobre:) wrzuce ci skana jak tak ostro atakujesz moją fachowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 28.02.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 mozesz wrzucic te skanynie atakuje ostro Twojej fachowosci tylko panow ktorzy pisza podreczniki - jak juz ten podrecznik napisze to niech go przeczyta i zgodnie z nim ociepli jakis budynek to glupoty pisac przestanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts