Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na same placki mam - co teraz?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koledzy nie chodzi tu o moje doświadczenie. jestem dość młody ale doświadczenia trochę mam. Ale to nie ważne.

Chciałem przy okazji wywołać dyskusję. Wiem, że klejenie po obwodzie jest słuszną metodą pod pewnymi warunkami.

Jest też obowiązkowe pod względem warunków P.poż.

Klawiszowanie płyt jakoś do mnie nie przemawia, no chyba że ktoś klei na kilku plackach.

Jeżeli ktoś ma spore doświadczenie w tej dziedzinie na pewno nie będzie stosował materiałów wątpliwej jakości!

Żeby była jasność nie jestem zwolennikiem klejenia na plackach. Kolega pytał czy to wytrzyma, to napisałem, że wytrzyma. (Pod warunkiem ze jest dobrze przyklejone) A co do pogorszenia właściwości termoizolacyjnych to nie mam takiej wiedzy.

Pozdrawiam

Edytowane przez michal_mlody

Z mojego doświadczenia wiem, że klejenie na plackach nie jest największym błędem w dociepleniach. Widziałem elewacje, które pękały, odpadały w całości lub częściowo.

Podstawowy błąd to sprawa nośności/przyczepności warstwy do której ma być przyklejony styropian oraz zastosowane materiały.

Dokładnie tak. I tak jak wcześniej było pisane, jak się dobrze zrobi to nawet na Izolbecie...

Nie tak dawno prowadziłem dyskusję z pewnym inspektorem i przekazał mi kilka wytycznych odnośnie dociepleń. Ale z tego co wiem jest kilka wersji. Ja jednak będę się trzymał tego, że płyta ma być smarowana klejem po obwodzie i dwa "placki" w środku. Podobno tak ma być...

Styropian na placki podwiewa. Zobaczysz że masz zimne narożniki murów, wszelkie zakończenia murów, załamania o temperaturze o wiele niższej. Nici z takiego ocieplania. Ocieplenie jest dobre jak kurtka na zimę pod warunkiem, ze przylega do ciała. Jak kupisz za dużą kurtkę bez ściągaczy ti i Adidas ci nie pomoże. Nie zapłacić za robotę i wygonić.

poniewaz biorac pod uwage min nierownosci sciany rzedu np 1cm na kondygnacji, nierownosci materialow itp ten grzebien musial by miec ok 1,5-2 cm a zuzycie kleju byloby straszliwe

dlatego klei sie po obwodzie i 2 placki wewn a ruchy powietrza....wg firm prod systemy elewacyjne przy klejeniu po obwodzie powinno sie zostawiac male przerwy wlasnie na te "ruchy" powietrza

Gość Konto usunięte_12*
a szczeliny "wlotowo=wylotowe" doszczelnic niskoprezna pianka pistoletowa po obwodzie budynku.

Choć nie jestem fachowcem od dociepleń, a tylko inwestorem, który musi "sobie radzić", właśnie tak zrobiłem. Zobaczyłem bowiem na poddaszu po odejściu "fachowców" (umiejących kleić styro tylko na placki) szczelinę między styropianem a ścianą i doszedłem do wniosku, że całe ciepło, które przejdzie zimą przez ścianę ujdzie sobie poprzez szczelinę wentylacyjną między wełną a deskowaniem. Wziąłem więc piankę niskoprężną i zatkałem nią te szczeliny pomiędzy styro a ścianą licząc na to, że ciepłe powietrze pod tą pianką (jako lżejsze od zimnego) zostanie.