Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na same placki mam - co teraz?

Recommended Posts

Witam.Czytam ten post i muszę zamieścić swoje podglądy na ten temat. Po pierwsze klejenie na placki, a na obwódkę nie ma najmnieszego znaczenia jeśli chodzi o pożar w budynkach jednorodzinnych, wiem bo pracuje w Straży Pożarnej i często spotykam się z sytuacją gdy płomień wychodzi na zewnątrz pomieszczenia i dochodzi wtedy tylko do miejscowego stopienia elewacji(styropian zazwyczaj klejony na placki) pod wpływem temperatury i płomienia. Miałoby to może znaczenie jeśli chodzi o elewację na budynkach wysokich, wtedy mogłoby dojść do szybszego rozprzestrzeniana się ognia pod wpływem powietrza przemieszczającego się między plackami kleju----ale ja takiego czegoś nie widziałem, choć przy gaszeniu takich pożarów brałem udział.

Po drugie mój wujek ma firmę wykonującą docieplenia w Niemczech i on sobie nie wyobraża klejenie na placki( na 6 ,8 cz 12 jak to niektórzy tu przedstawiają). Jak niemiecki inspektor zobaczył polską firmę która przykleiła styropian na placki na domku, to musieli wszystko zrywać i płacić za zniszczony materiał. To samo kolega opowiadał że dzieje na porządniejszych polskich budowach. JA będę wykonywał docieplenie u siebie i tylko na obwódkę. Jak ktoś tłumaczy że przez placki będzie wychodziła wilgoć i na zewnątrz to

uświadomcie ,,fachmena" że drogą usunięcia wilgoci z pomieszczeń jest dobra wentylacja a nie ściany budynku!! Pozdrawiam

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie [4] § 216 pkt 6. "W budynku, na wysokości powyżej 25 m od poziomu terenu, okładzina elewacyjna i jej zamocowanie mechaniczne, a także izolacja cieplna ściany zewnętrznej, powinny być wykonane z materiałów niepalnych".

Wyjątek stanowią budynki mieszkalne o wysokości do 11 kondygnacji wzniesione przed dniem 1 kwietnia 1995 r. Zgodnie z zapisem w pkt. 7 rozporządzenia [4]. "Dopuszcza się ocieplenie ściany zewnętrznej budynku mieszkalnego, wzniesionego przed dniem 1 kwietnia 1995 r., o wysokości do 11 kondygnacji włącznie, z użyciem samogasnącego polistyrenu spienionego, w sposób zapewniający nierozprzestrzenianie ognia".

Nowowznoszone budynki mogą być izolowane od zewnątrz, zarówno styropianem jak i wełną mineralną, do wysokości 25m. Przy izolowaniu, a także docieplaniu budynków wyższych niż 25 m stosować można obok siebie dwie technologie: w części niższej - do wysokości 25 m - z użyciem styropianu samogasnącego, wyżej z użyciem materiału całkowicie niepalnego.

oświeć nas o wielki face, niech Twoja mądrość spłynie na nas prostych ludzi, niech nasze nieskalane myślą umysły wypełnią się oceanem Twojej wiedzy

hehe dobre:)

lubicie rozporzadzenia cytowac, trza by jeszcze poczytac

moze Pan strazak Was oswieci:)

Edytowane przez face

rozporzadzenie zna wiekszosc:)

ale czy wiecie dlaczego i skad 25m w rozporzadzeniu?

A tak szczerze mówiąc: ja nie wiem dokładnie o co chodzi tymi 25 metrami:)

ALE PO CO MI TO WIEDZIEĆ?

No po co? Chyba jako ciekawostkę.

Jest zarządzenie ministra, trzeba się do niego stosować i wszystko.

Podrawiam

na 100% jest to związane z ppoż. nigdy się nad tym nie zastanawiałem, przydałby się strażak. Tak logicznie: styropian jest samogasnący, ale przy przystawionym źródle ognia płonie, pewnie dlatego w budynkach wielokondygnacyjnych z powodów p.poż należy stosować materiał niepalny - czyli wełne. Wysokość zapewne ma znaczenie z powodu różnicy ciśnień. Ściana - styropian -w zbrojąca to przestrzeń, gdzie paliwem może być styropian wewnątrz i przy takich wysokościach zadziała ta przestrzeń jak komin. Być może dzięki temu tzw "cugowi" styropian staje się już materiałem palnym a nie samogasnącym? To tak z mojej dedukcji.

Natomiast jaki sens jest zastanawiać się nad tym? Ktoś zrobił badania, pracował nad tym wiele wiele godzin i takie mamy rozporządzenie. Nikt przy zdrowych zmysłach nie zrobi odstępstwa od tego wymogu, bo w przypadku gdyby wybuchł pożar i ktoś w wyniku tego zginał (pożaru znaczy się) prokuratura nie będzie roztrząsać czy uzycie styropianu do 27-30m miało wpływ na ilość ofiar śmiertelnych i poparzonych - wniosek będzie taki: nie zastosowano się do zaleceń i osobę za to odpowiedzialną na długie lata oglądać będziemy przez kratkę.

Dlatego pusta dyskusja nic nie wnosząca do wątku wydaje mi się zbędna. Powyżej 25m wełna i koniec

hehe, dobre:)

wniosek taki aby nie cytowac komus rozporzadzen by sie dowartosciowac, komus kto te rozporzadzenia zna i wie z czego one wynikaja:p

wniosek 2 to nie wciskac ze sie robi jak w ksiazce jakiegos pana co nigdy nawet kielni nie mial, a co dopiero przyklejal plyty styropianowe wedle swej instukcji

pan w instrukcji nie wzial pod uwage pionow scian na budowie a jedynie odchylki normowe

pozdrawiam

osobiście - nie muszę się dowartościowywać cytując rozporządzenia, od dowartościowywania mnie są klienci oraz firmy współpracujące które za wykonywane przeze mnie usługi dowody wdzięczności i dowartościowania okazują poprzez przelewy na rachunek bankowy. W zupełności mi ta forma dowartościowania wystarcza.

A wracając do tematu: skoro tak doskonale wiesz z czego wynika to rozporządzenie: podziel się swoja wiedzą, osobiście bardzo jestem ciekaw, bo jak wspomniałem - nigdy nie zagłębiałem się w ten temat, pewne rzeczy zaakceptowałem takimi jakimi są, ale skoro masz wiedzę na ten temat - z przyjemnością czegoś się nauczę.

Wysokość zapewne ma znaczenie z powodu różnicy ciśnień. Ściana - styropian -w zbrojąca to przestrzeń, gdzie paliwem może być styropian wewnątrz i przy takich wysokościach zadziała ta przestrzeń jak komin. Być może dzięki temu tzw "cugowi" styropian staje się już materiałem palnym a nie samogasnącym? To tak z mojej dedukcji.

Natomiast jaki sens jest zastanawiać się nad tym? Ktoś zrobił badania, pracował nad tym wiele wiele godzin i takie mamy rozporządzenie. Nikt przy zdrowych zmysłach nie zrobi odstępstwa od tego wymogu, bo w przypadku gdyby wybuchł pożar i ktoś w wyniku tego zginał (pożaru znaczy się) prokuratura nie będzie roztrząsać czy uzycie

bardzo dobry tok myslenia, plus

wydaje mi się, że chodzi o długość drabin strażackich albo zasięgu sikawek :)

plus cisnienie dystrybucyjne w hydrantach i sieciach wodociagowych, plus jeszcze inne przeslanki

daja sytuacje w ktorej pozaru nie da sie opanowac i stad wnioski ktorego wynikiem jest rozporzadzenie

Edytowane przez face

• 1 year później...

>>uświadomcie ,,fachmena" że drogą usunięcia wilgoci z pomieszczeń jest dobra wentylacja a nie ściany budynku!! Pozdrawiam

Ja natomiast jestem za tym by kleić na placki tak tez sobie ociepliłem swoj dom, wilgoć pod elewacją moze znajeźć się z róznych powodów, brak szczeliny dylatacyjnej może sprzyja zawilgoceniu ściany jak i styropianu, bezmożliwości osuszenia. Ze ścian chcąc niechcąc wychodzi wilgoć a styropian stanowi barierę. Kejenie na placki pryzpomina uchodzenie ciepła z kurtki zimą. Jak się spocisz to bedzie chłodniej niż przy stratach ciepła które są zawsze. Dla przykładu zobaczcie sobie domy szkieletowe tam bez dylatacji nie można . Ważne by zamknąc na dole powietrze przy cokole by nie wytwarzał się ciąg wznoszący ciepłe powietrze np pianką

http://www.szkielet.pl/drukuj.php?art=technic&id=138