sowa1983 28.02.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Witam.Czytam ten post i muszę zamieścić swoje podglądy na ten temat. Po pierwsze klejenie na placki, a na obwódkę nie ma najmnieszego znaczenia jeśli chodzi o pożar w budynkach jednorodzinnych, wiem bo pracuje w Straży Pożarnej i często spotykam się z sytuacją gdy płomień wychodzi na zewnątrz pomieszczenia i dochodzi wtedy tylko do miejscowego stopienia elewacji(styropian zazwyczaj klejony na placki) pod wpływem temperatury i płomienia. Miałoby to może znaczenie jeśli chodzi o elewację na budynkach wysokich, wtedy mogłoby dojść do szybszego rozprzestrzeniana się ognia pod wpływem powietrza przemieszczającego się między plackami kleju----ale ja takiego czegoś nie widziałem, choć przy gaszeniu takich pożarów brałem udział.Po drugie mój wujek ma firmę wykonującą docieplenia w Niemczech i on sobie nie wyobraża klejenie na placki( na 6 ,8 cz 12 jak to niektórzy tu przedstawiają). Jak niemiecki inspektor zobaczył polską firmę która przykleiła styropian na placki na domku, to musieli wszystko zrywać i płacić za zniszczony materiał. To samo kolega opowiadał że dzieje na porządniejszych polskich budowach. JA będę wykonywał docieplenie u siebie i tylko na obwódkę. Jak ktoś tłumaczy że przez placki będzie wychodziła wilgoć i na zewnątrz to uświadomcie ,,fachmena" że drogą usunięcia wilgoci z pomieszczeń jest dobra wentylacja a nie ściany budynku!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 28.02.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 na wieżowcu dlatego stosuje się od 7 piętra wełne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 28.02.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 na wieżowcu dlatego stosuje się od 7 piętra wełne:) a dlaczego dla tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.02.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie [4] § 216 pkt 6. "W budynku, na wysokości powyżej 25 m od poziomu terenu, okładzina elewacyjna i jej zamocowanie mechaniczne, a także izolacja cieplna ściany zewnętrznej, powinny być wykonane z materiałów niepalnych".Wyjątek stanowią budynki mieszkalne o wysokości do 11 kondygnacji wzniesione przed dniem 1 kwietnia 1995 r. Zgodnie z zapisem w pkt. 7 rozporządzenia [4]. "Dopuszcza się ocieplenie ściany zewnętrznej budynku mieszkalnego, wzniesionego przed dniem 1 kwietnia 1995 r., o wysokości do 11 kondygnacji włącznie, z użyciem samogasnącego polistyrenu spienionego, w sposób zapewniający nierozprzestrzenianie ognia". Nowowznoszone budynki mogą być izolowane od zewnątrz, zarówno styropianem jak i wełną mineralną, do wysokości 25m. Przy izolowaniu, a także docieplaniu budynków wyższych niż 25 m stosować można obok siebie dwie technologie: w części niższej - do wysokości 25 m - z użyciem styropianu samogasnącego, wyżej z użyciem materiału całkowicie niepalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 28.02.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 lepiej tego nie można było ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 28.02.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 rozporzadzenie zna wiekszosc:)ale czy wiecie dlaczego i skad 25m w rozporzadzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.02.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 oświeć nas o wielki face, niech Twoja mądrość spłynie na nas prostych ludzi, niech nasze nieskalane myślą umysły wypełnią się oceanem Twojej wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 01.03.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) oświeć nas o wielki face, niech Twoja mądrość spłynie na nas prostych ludzi, niech nasze nieskalane myślą umysły wypełnią się oceanem Twojej wiedzy hehe dobre:) lubicie rozporzadzenia cytowac, trza by jeszcze poczytac moze Pan strazak Was oswieci:) Edytowane 1 Marca 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 01.03.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 ewakuacja? moze ktos to policzyl:)dla mnie jeasne jest ze jesli nie bedzie efektu zapalki to bedzie lepiej. ale to jzu od tego madre glowy i przepisy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 01.03.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 oświeć nas o wielki face, niech Twoja mądrość spłynie na nas prostych ludzi, niech nasze nieskalane myślą umysły wypełnią się oceanem Twojej wiedzy Dobre, dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 01.03.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 rozporzadzenie zna wiekszosc:) ale czy wiecie dlaczego i skad 25m w rozporzadzeniu? A tak szczerze mówiąc: ja nie wiem dokładnie o co chodzi tymi 25 metrami:) ALE PO CO MI TO WIEDZIEĆ? No po co? Chyba jako ciekawostkę. Jest zarządzenie ministra, trzeba się do niego stosować i wszystko. Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.03.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 na 100% jest to związane z ppoż. nigdy się nad tym nie zastanawiałem, przydałby się strażak. Tak logicznie: styropian jest samogasnący, ale przy przystawionym źródle ognia płonie, pewnie dlatego w budynkach wielokondygnacyjnych z powodów p.poż należy stosować materiał niepalny - czyli wełne. Wysokość zapewne ma znaczenie z powodu różnicy ciśnień. Ściana - styropian -w zbrojąca to przestrzeń, gdzie paliwem może być styropian wewnątrz i przy takich wysokościach zadziała ta przestrzeń jak komin. Być może dzięki temu tzw "cugowi" styropian staje się już materiałem palnym a nie samogasnącym? To tak z mojej dedukcji. Natomiast jaki sens jest zastanawiać się nad tym? Ktoś zrobił badania, pracował nad tym wiele wiele godzin i takie mamy rozporządzenie. Nikt przy zdrowych zmysłach nie zrobi odstępstwa od tego wymogu, bo w przypadku gdyby wybuchł pożar i ktoś w wyniku tego zginał (pożaru znaczy się) prokuratura nie będzie roztrząsać czy uzycie styropianu do 27-30m miało wpływ na ilość ofiar śmiertelnych i poparzonych - wniosek będzie taki: nie zastosowano się do zaleceń i osobę za to odpowiedzialną na długie lata oglądać będziemy przez kratkę.Dlatego pusta dyskusja nic nie wnosząca do wątku wydaje mi się zbędna. Powyżej 25m wełna i koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 01.03.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 hehe, dobre:)wniosek taki aby nie cytowac komus rozporzadzen by sie dowartosciowac, komus kto te rozporzadzenia zna i wie z czego one wynikaja:pwniosek 2 to nie wciskac ze sie robi jak w ksiazce jakiegos pana co nigdy nawet kielni nie mial, a co dopiero przyklejal plyty styropianowe wedle swej instukcjipan w instrukcji nie wzial pod uwage pionow scian na budowie a jedynie odchylki normowe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.03.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 osobiście - nie muszę się dowartościowywać cytując rozporządzenia, od dowartościowywania mnie są klienci oraz firmy współpracujące które za wykonywane przeze mnie usługi dowody wdzięczności i dowartościowania okazują poprzez przelewy na rachunek bankowy. W zupełności mi ta forma dowartościowania wystarcza.A wracając do tematu: skoro tak doskonale wiesz z czego wynika to rozporządzenie: podziel się swoja wiedzą, osobiście bardzo jestem ciekaw, bo jak wspomniałem - nigdy nie zagłębiałem się w ten temat, pewne rzeczy zaakceptowałem takimi jakimi są, ale skoro masz wiedzę na ten temat - z przyjemnością czegoś się nauczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 01.03.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 rozporzadzenie zna wiekszosc:) ale czy wiecie dlaczego i skad 25m w rozporzadzeniu? wydaje mi się, że chodzi o długość drabin strażackich albo zasięgu sikawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 01.03.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 wydaje mi się, że chodzi o długość drabin strażackich albo zasięgu sikawek blisko:)uczcie sie od kolegi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 01.03.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 pewne rzeczy zaakceptowałem takimi jakimi są, ale skoro masz wiedzę na ten temat - z przyjemnością czegoś się nauczę. nigdy nie negowalem Twej wiedzy takowe podejscie mam i ja:) cale zycie sie uczyl bede a na koniec zemre niedouczony niestety:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 01.03.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) Wysokość zapewne ma znaczenie z powodu różnicy ciśnień. Ściana - styropian -w zbrojąca to przestrzeń, gdzie paliwem może być styropian wewnątrz i przy takich wysokościach zadziała ta przestrzeń jak komin. Być może dzięki temu tzw "cugowi" styropian staje się już materiałem palnym a nie samogasnącym? To tak z mojej dedukcji. Natomiast jaki sens jest zastanawiać się nad tym? Ktoś zrobił badania, pracował nad tym wiele wiele godzin i takie mamy rozporządzenie. Nikt przy zdrowych zmysłach nie zrobi odstępstwa od tego wymogu, bo w przypadku gdyby wybuchł pożar i ktoś w wyniku tego zginał (pożaru znaczy się) prokuratura nie będzie roztrząsać czy uzycie bardzo dobry tok myslenia, plus wydaje mi się, że chodzi o długość drabin strażackich albo zasięgu sikawek plus cisnienie dystrybucyjne w hydrantach i sieciach wodociagowych, plus jeszcze inne przeslanki daja sytuacje w ktorej pozaru nie da sie opanowac i stad wnioski ktorego wynikiem jest rozporzadzenie Edytowane 1 Marca 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tazuj 03.09.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 >>uświadomcie ,,fachmena" że drogą usunięcia wilgoci z pomieszczeń jest dobra wentylacja a nie ściany budynku!! PozdrawiamJa natomiast jestem za tym by kleić na placki tak tez sobie ociepliłem swoj dom, wilgoć pod elewacją moze znajeźć się z róznych powodów, brak szczeliny dylatacyjnej może sprzyja zawilgoceniu ściany jak i styropianu, bezmożliwości osuszenia. Ze ścian chcąc niechcąc wychodzi wilgoć a styropian stanowi barierę. Kejenie na placki pryzpomina uchodzenie ciepła z kurtki zimą. Jak się spocisz to bedzie chłodniej niż przy stratach ciepła które są zawsze. Dla przykładu zobaczcie sobie domy szkieletowe tam bez dylatacji nie można . Ważne by zamknąc na dole powietrze przy cokole by nie wytwarzał się ciąg wznoszący ciepłe powietrze np piankąhttp://www.szkielet.pl/drukuj.php?art=technic&id=138 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 03.09.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Ze ścian chcąc niechcąc wychodzi wilgoć a styropian stanowi barieręAle styropian jest tylko z jednej strony,więc ewentualna wilgoć wchodzi raczej do domu,a tam już mamy wentylację "Oddychające" ściany to chyba ratunek dla domów słabo wentylowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts