buulee 06.02.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Na wstępie witam wszystkich serdecznie! Postów o drenażu przeczytałem ze 100 jednak nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:W niedługim czasie będe wykonywał drenaż wokół wykopu, teren glina , drenaż będzie wykonany w systemie:Rura drenarska w środku, obsypana żwirem, i to owinięte geowłókniną szeroką 2m - i tu pytanie :JAKĄ GEOWŁÓKNINĘ DOBRAĆ ?? - chodzi mi głównie o to że jedna drugiej nie równa i nie chciałbym aby w niedługim czasie np. zablokowała przepływ wody - sama masa powierzchniowa to nie wszystko, czytałem o przypadkach że drenaż przestał działać po paru dniach od wykonania, właśnie przez źle dobrana geowłókninę. Proszę o poradę na co zwrócić uwagę przy zakupie geowłókniny , na jakie parametry - jakie mają być w gruncie gliniastym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krepek 10.02.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 ruru drenarskiej nie zasypujesz żwirem. Rure drenarska jak masz pełną to wrzucasz do ziemi i już. Inaczej jesli jest z dziurkami to owijasz ją geowłóknina, dodatkowo kładziesz na kamień i całość zasypujesz takim samym kamieniem. Dla lepszego wykonania powinno robić sie tak: w dziure wkładasz geowłókninę na to odrobina kamienia rura kamień i wszystko zawijasz wystającą włókniną którą kładłeś na początek. A jaka geowłóknina...dokładnie nie pamietam ale jak pójdziesz do lepszego sklepu to powinni Ci powiedzieć jaką sie stosuje (gramatura) na drenaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 17.02.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Cześć.Ja kupiłem geowłókninę SUPER ECO PLUS. Dałem za nią 4 browary. .......................................... 2 bale słomy.Więcej tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?17496-drena%C5%BC-opaskowy&p=4577764#post4577764 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 17.02.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 http://allegro.pl/geowloknina-wig200-oczko-wodn-docinamy-na-wymiar-i1425299406.html Polecam tą geowłókninę i tego sprzedawcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iglaco_com 02.09.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Do drenażu powszechnie wykorzystywana jest geowłóknina poliestrowa lub polipropylenowa o gramatureze 100 - 200 g/m2.Ważnym parametrem przy geowłókninach na drenaż jest przepuszczalność wody. Największy wybór geowłóknin na drenaż znajdziesz w sklepie który dostarcza geowłókniny do domu:iglaco.com www . iglaco . com Edytowane 2 Września 2013 przez iglaco_com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 03.09.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 (edytowane) Na wstępie witam wszystkich serdecznie! Postów o drenażu przeczytałem ze 100 jednak nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie: W niedługim czasie będe wykonywał drenaż wokół wykopu, teren glina , drenaż będzie wykonany w systemie: Czy wykonałeś badania gruntu i jest faktyczna zasadność drenowania? I gdzie odprowadzisz wodę, skoro masz glinę? Bo też mam glinę i bardzo podzielone zdania co do zasadności wykonania drenażu... Edytowane 3 Września 2013 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 03.09.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 piotrek0m - bardzo słuszna uwaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasota 31.08.2016 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Co prawda wątek jest trochę stary, ale mimo wszystko postanowiłem się przyłączyć. Polecam artykuł http://www.e-instalacje.pl/a/geowloknina-do-drenazu-3351.html wszystko jest bardzo dobrze wyjaśnione. Jeżeli chodzi o wybór geowłókniny również ważny jest materiał, o czym również zostało tam wspomniane. Jakiś czas temu pomagałem przy drenażu i zakładaniu instalacji u rodziny. Zainwestowali akurat w geowłókninę geograu z tego co wiem są bardzo zadowoleni z efektu. Więc mogę polecić ten produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts