Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Meble z ikei - zmiana koloru

Czarna_Inez

Recommended Posts

Witam Wszystkich :) Właśnie jestem na etapie urządzania domu i mam milion "awykonalnych" pomysłów… Jednym z nich jest sypialnia. Bardzo mi się podobają meble z ikei, komody z serii EDLAND, sęk w tym, że kolor jest nieakceptowany- czerń!! Chciałabym mieć taki kształt mebli, ale w białym kolorze. Czy ktoś zna technikę pokrywania tego typu mebli kolorem, która by mogła mi pomóc? Czy pomalowanie takich mebli w warunkach domowych jest wykonalne z dobrym efektem?

Serdecznie proszę o poradę osoby, które mają jakiś pomysł :)

Inez

komoda..jpg

edland-ablagetisc.jpg

• 4 weeks później...
Witam Wszystkich :) Właśnie jestem na etapie urządzania domu i mam milion "awykonalnych" pomysłów… Jednym z nich jest sypialnia. Bardzo mi się podobają meble z ikei, komody z serii EDLAND, sęk w tym, że kolor jest nieakceptowany- czerń!! Chciałabym mieć taki kształt mebli, ale w białym kolorze. Czy ktoś zna technikę pokrywania tego typu mebli kolorem, która by mogła mi pomóc? Czy pomalowanie takich mebli w warunkach domowych jest wykonalne z dobrym efektem?

Serdecznie proszę o poradę osoby, które mają jakiś pomysł :)

Inez

jezeli poczytasz na temat renowacji mebli i wypróbujesz pierw technikę malowania to wystarczy agregat dobry pistolet i odpowiednie farby reszta w twoich rękach

Te meble są z litej sosny pokryte bejcą i lakierem akrylowym, moim zdaniem nie powinno być problemu z przemalowaniem.

Oczywiście warto by było zeszlifować delikatnie całą powierzchnię, następnie odpylić i pokryć cienką warstwą farby akrylowej ,najlepiej z pistoletu..

Dużo cierpliwości, trochę pracy i będzie ślicznie :)

powodzenia :) i koniecznie pochwal sie efektem końcowym

Myślałam, ze zostanę z tymi komodami sama! Dziękuję bardzo za odpowiedzi!!! :) Widzę, ze miałam jednak dobre przeczucie, że się da, kupie jeden stolik na próbę i dam znać jak poszło :) Jeśli się powiedzie na pewno wrzucę fotki :)

Marta, może to nie głupi pomysł, żeby zapytac, ale jakoś nie wierzę, zeby ikea bawiła się w takie rzeczy, jak zamówienia :( - choć to byłaby najlepsza dla mnie opcja, miec zrobione fabrycznie!

Tak czy siak, dam znać jak poszło ;)

Pozdrawiam!!

Edytowane przez Czarna_Inez

Mój kolega który jest lakiernikiem bedzie mi malował krzesła, z tego co mówił sam dobierze farbę bo pracuje w zakładzie z mieszalnia, ja chce olejno, wiec najpierw szlifowanie, potem podkład w kolorze (twoim biały) szlifowanie, oczyszczenie, malowanie, 2 razy bezbarwnym. Podobno malował już dla kogoś i efekt super.

najpierw szlifowanie, potem podkład w kolorze (twoim biały) szlifowanie, oczyszczenie, malowanie, 2 razy bezbarwnym. Podobno malował już dla kogoś i efekt super.

Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem. Po nalozeniu wlasciwego koloru nalezy jeszcze raz przeszlifowac powierzchnie? Czy wtedy nie uzyskamy efektu koloru tylko w rowkach drewna?

Mi się wydaje, że to po aby nie było prześwitów starego koloru, a powierzchnia była gładka.... I raczej nie chodzi o to aby zeszlifować tę piwrwszą warstwę koloru, tylką ja troszkę "naruszyć" aby kolejna warstwa lepiej przylegała...

EDIT: własnie będą bejcować i lakierować u mnie stopnie do schodów i procedura jest ta sama. Powiedziano mi, ze po pierwszej warstwie lakieru drewno może się mikroskopijnie odkształcić, więc polakierują i muszą to wyszlifować aby nałożyć właściwą warstwę lakieru. Dla mnie to wszytsko jedno, majstry tak robią to i ja tak zrobię ;)

Edytowane przez Czarna_Inez

A może jakaś firma by to dla ciebie zrobiła?? Może nie weźźmie dużo...

Moore, no właśnie ja bym nie chciała angażować nikogo, mój mąż aż tyle cierpliwości może nie mieć dla moich pomysłów ;) Bo wszytsko musiało być przerabiane i troszkę już go to kosztowało... auuuć! Ale zobaczymy jak przyjdzie czas, to zadecyduję co z tym zrobić :) Już wiem jak, dzięki Wam, więc teraz pozostaje wycieczka do ikei i "pomacanie" tych mebelków na żywo ;)

Aniu jak tam Twoje dzieło???

• 9 months później...
  • 1 month później...
Da się, da się, :) Jestem fanką malowania. Ciemnobrązowe łóżko Ikei przemalowałam na czarno. Komody białe dla odmiany na krem, używaną komodę na zielononiebieski ( parę lat temu, obecnie do przemalowania:D), dostany ;) stół dębowy na orzech itd, Maluję wałkiem, nie pistoletem.