Czarna_Inez 23.02.2012 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 O! Dostałam porcję otuchy na którą nie mogę liczyć ze strony mego męża A efekt jest takiego niby przetarcia na meblach, czy wychodzą w miarę gładkie jesli się maluje wałkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 28.02.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Napiszę po kolei jak robiłam 1. Stary stół i komoda, (komoda lat pewnie z 50, stół stał u znajomych ponad rok na tarasie - wiadomo jak to wszystko wyglądało ;/) oba meble zostały porządnie zeszlifowane przez małżonka, po odpyleniu stół pomalowałam ciemnym orzechem kryjącym, malowałam wałkiem pewnie ze 3 albo i 4 razy, raz wzdłuż raz w szerz stół wyszedł REWELACYJNIE - zasługi mojej nie ma - jest pięknie usłojony (te takie wgłębienia) a zobaczyłam to dopiero po pomalowniu zniszczonego rupiecia. Komoda jest pomalowana dwoma kolorami, kryjącym granatem i przezroczystym zielonym. Z tego co widzę to kryjące farby zostawiają usłojenie, natomiast zielona-niekryjąca wygląda jak polakierowana, czyli gładka i zalewa te pory na meblu, (jak lakier na paznokciach) 2. Meble z ikei - łóżko drewno, biurko płyta - nie bawiłam się w szlifowanie, postawiłam przed garażem, umyłam wodą z ludwikiem, porządnie spłukałam (łóżko było kupione na wyprzedaży, powystawowe, więc masa tłustych paluchów) i pomalowałam na czarno (wcześniej było ciemnobrązowe) dwa razy. Satynową czernią (swoją drogą polecam satynę ) Podobnie zrobiłam z biurkiem. 3. Do córy kupiłam komody z Ikei w kolorze białym, żeby było fajniej są z płyty pokrytej jakąś folią, (nie chce mi się szukać nazwy - takie z czarnymi uchwytami) pomalowałam je na krem, dwukrotnie, sprawdziłam - po zarysowaniu nozem - farba złaziła - pokryłam dwukrotnie lakierem i jest ok. Komody używane przez 9-latkę od roku. Do "kompletu" fajne świerkowe - zamówione surowe drewno - łóżko, pomalowane na ten sam kolor, tu już nie robiłam nic, prosto z paczki pod wałek Lakierem półmat pokryłam tylko dlatego, żebo były identyczne jak komody. Mąż jak wrócił z roboty tylko skręcił. A i z rozpędu machnęłam 3 belki pod sufitem na ten krem, żeby się nie wyróżniały za bardzo. Ale ja mam hopla na tym punkcie Nie ma się czego bać, meble wychodzą takie jak chcesz i w zależności od farby. ps. Już szukam szafek do sypialni, nie chcę z płyty tylko drewniane więc pewnie skończy się na malowaniu, bo - na dzień dzisiejszy - chciałabym aby zlewały się z podłogą a może być ciężko z kolorem przez net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssimka 23.03.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Witam,właśnie się przymierzam do przemalowania sosnowej szafy z Ikea PAX. Ma ktoś jakieś rady? Byłabym wdzięczna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssimka 23.03.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 aha dodam, że chodzi mi o przemalowanie na kolor biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glazurnik_Ekspert 29.04.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 tez mi sie marzy taka zmiana koloru szafy sosnowej.... ale mysl o matowieniu jej papierem sciernym recznie... odechciewa mi sie od razu:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarna_Inez 08.06.2012 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 OXA, no widzę, że masz zajawkę na malowanie - ale pewnie najtrudniejszy pierwszy krok, a potem już jakoś idzie Super, gratuluję zapału! A ja Moje Drogie powiem tak - GAPA!!! Zanim się przybrałam to mi moją serię w ikea wycofali z produkcji i o! Gucio, nie będzie stolików z wyginanymi nóżkami :\ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nocomment 28.12.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Witam serdecznie, Temat stary.. ale może jeszcze uzyskam jakiejś informacji..?? OXA, jaką farbą malujesz meble?? Pisałaś o satynie i matowym lakierze, ale jest to coś konkretnego?? Nie wiem w jakiego typu farby uderzyć Chodzi mi o meble z Ikei i BlackRedWhite. Proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam, Karola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nocomment 28.12.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 I czy farba trzyma się też na lakierowanej powierzchni?? Rozumiem, że może wymagać to kilkukrotnego pomalowania - rzecz jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmik 04.01.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Bardzo fajny temat , z "nijakich mebli" można wyczarować cudo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts