Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ścianka się rusza

Recommended Posts

Witam!!! Mam problem z dostawieniem ścianki.Podczas remontu musiałem rozwalić kawałek ściany o wielości jednej cegły stojącej pionowo,następnie chciałem go odbudować.W tym celu kupiłem zaprawę murarską Atlas oraz 9 cegieł.Postawiłem ściankę i po tygodniu chciałem sprawdzić jak się trzyma.Poruszałem ją ręką i zauważyłem ,że ścianka nie jest stabilna i delikatnie drży.Co może być tego przyczyną?? Gdzie popełniłem błąd??

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam!!!

Sebastian

Ale opis. Podaj grubość ściany ( 6,5cm ?) podaj jej wyskośc podaj szerokośc itd. Z 9 cegieł to ściany nie wybudowałeś. A załatałeś dziurę czyli to co drży pewnie drżalo juz przed Twoją interwencją.

Przy takich cienkich ścianakach często daję się zbrojenie poziome z drutów fi6mm

grubość ściany to grubość cegły a wysokość to wysokość 8 cegieł ułożonych pionowo + zaprawa.Zamieszczam poglądowy rysunek może coś będzie łatwiej :/ Ten słupek który muszę dobudować zaznaczyłem zielonym kolorem. (widok z góry)

http://img840.imageshack.us/img840/4373/16026721.png

Uploaded with ImageShack.us

Kolego jak się czegoś nie umie to się tego nie robi:)

Rozwal to, i zrób na nowo, tyle tylko że co kilka warstw cegły wstaw jakieś połączenie(kotwę, pręta) z istniejącą ścianą.

Jeśli zrobisz to jeszcze raz a po tygodniu ścianka znowu nie będzie stabilna zaproś murarza :)

Powodzenia

Kolego jak się czegoś nie umie to się tego nie robi:)

Rozwal to, i zrób na nowo, tyle tylko że co kilka warstw cegły wstaw jakieś połączenie(kotwę, pręta) z istniejącą ścianą.

Jeśli zrobisz to jeszcze raz a po tygodniu ścianka znowu nie będzie stabilna zaproś murarza :)

Powodzenia

Dobrze mówi - dać mu wódki :)

Dzięki za odpowiedź.Myślicie ,że nie chciałem wziąć murarza? Nikt nie chce przyjechać żeby postawić pare cegieł...jeden facet który się zgodził powiedział ,że to robota na 5min ale musi wziąć 300zł żeby mu się opłacało jechać (dodajmy że miał ok 5km.) tylko w tej cenie to mam ok 40 prób :D A te kotwy jak zamontować do starej ściany??

Nawiercasz ścianę macieżystą na powiedzmy 20cm, w to wkładasz albo pręt stalowy żebrowany fi10, albo kotwę wkręcaną, albo co tam masz pod ręką ;) Mocowanie tego pręta robisz albo betonem, albo zaprawą, ale najlepiej kotwą chemiczną w kartuszu.

Najlepiej robić to na bierząco w trakcie murowania, żeby pręty wchodziły w zaprawę między cegłami, ale na upartego można i nawiercać cegły i w środek kotwę chemiczną/zaprawę i nadziać na pręt.

Tu nie ma żadnej filozy i nie potrza do tego fachowca.

PS: jak już kujesz starą ściankę, to możesz co kilka cegieł podkuć takie gniazdo w ścianie macieżystej i w to gniazdo zazębić tę dostawianą ściankę. Powinno 3mać ok, chociaż przy dostawce pod drzwi to może być problem, jeśli te drzwi będą mocno użytkowane. Można też po wykonaniu dostawki zrobić bruzdę pionową wzdłuż szpalty drzwi i w to wmurować jakiego pręta fi10, tak dla spokojności ;)

Edytowane przez Martinezio

Nawiercasz ścianę macieżystą na powiedzmy 20cm, w to wkładasz albo pręt stalowy żebrowany fi10, albo kotwę wkręcaną, albo co tam masz pod ręką ;) Mocowanie tego pręta robisz albo betonem, albo zaprawą, ale najlepiej kotwą chemiczną w kartuszu.

Najlepiej robić to na bierząco w trakcie murowania, żeby pręty wchodziły w zaprawę między cegłami, ale na upartego można i nawiercać cegły i w środek kotwę chemiczną/zaprawę i nadziać na pręt.

Tu nie ma żadnej filozy i nie potrza do tego fachowca.

Dziękuję Ci bardzo za poradę i fachową odpowiedź :))

• 1 month później...

Zgadzam się z poprzednikiem....

Za pomocą młotka przy pomocy Młotka ewentualnie siekierki zdemontować istniejącą niby ściankę...

Zbudować nową, wg wskazań wyżej zamieszczonych, tzn. kotwiąc najlepiej co cegłę (jeśli budujesz z niej pionowo) pręt w ścianie, wtedy będzie trzymało, i nic Cię nie zaskoczy...

Powodzenia!!!