sebol11 07.02.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam!!! Mam problem z dostawieniem ścianki.Podczas remontu musiałem rozwalić kawałek ściany o wielości jednej cegły stojącej pionowo,następnie chciałem go odbudować.W tym celu kupiłem zaprawę murarską Atlas oraz 9 cegieł.Postawiłem ściankę i po tygodniu chciałem sprawdzić jak się trzyma.Poruszałem ją ręką i zauważyłem ,że ścianka nie jest stabilna i delikatnie drży.Co może być tego przyczyną?? Gdzie popełniłem błąd??Będę wdzięczny za odpowiedź.Pozdrawiam!!!Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.02.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Ale opis. Podaj grubość ściany ( 6,5cm ?) podaj jej wyskośc podaj szerokośc itd. Z 9 cegieł to ściany nie wybudowałeś. A załatałeś dziurę czyli to co drży pewnie drżalo juz przed Twoją interwencją. Przy takich cienkich ścianakach często daję się zbrojenie poziome z drutów fi6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebol11 07.02.2011 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 grubość ściany to grubość cegły a wysokość to wysokość 8 cegieł ułożonych pionowo + zaprawa.Zamieszczam poglądowy rysunek może coś będzie łatwiej :/ Ten słupek który muszę dobudować zaznaczyłem zielonym kolorem. (widok z góry)http://img840.imageshack.us/img840/4373/16026721.png Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 07.02.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Kolego jak się czegoś nie umie to się tego nie robi:) Rozwal to, i zrób na nowo, tyle tylko że co kilka warstw cegły wstaw jakieś połączenie(kotwę, pręta) z istniejącą ścianą. Jeśli zrobisz to jeszcze raz a po tygodniu ścianka znowu nie będzie stabilna zaproś murarza Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 07.02.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Kolego jak się czegoś nie umie to się tego nie robi:) Rozwal to, i zrób na nowo, tyle tylko że co kilka warstw cegły wstaw jakieś połączenie(kotwę, pręta) z istniejącą ścianą. Jeśli zrobisz to jeszcze raz a po tygodniu ścianka znowu nie będzie stabilna zaproś murarza Powodzenia Dobrze mówi - dać mu wódki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebol11 08.02.2011 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Dzięki za odpowiedź.Myślicie ,że nie chciałem wziąć murarza? Nikt nie chce przyjechać żeby postawić pare cegieł...jeden facet który się zgodził powiedział ,że to robota na 5min ale musi wziąć 300zł żeby mu się opłacało jechać (dodajmy że miał ok 5km.) tylko w tej cenie to mam ok 40 prób A te kotwy jak zamontować do starej ściany?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 08.02.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 .......................... tylko w tej cenie to mam ok 40 prób A te kotwy jak zamontować do starej ściany?? Już 39 prób, a jak pytasz dalej to pewnei i te 40 braknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.02.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) Nawiercasz ścianę macieżystą na powiedzmy 20cm, w to wkładasz albo pręt stalowy żebrowany fi10, albo kotwę wkręcaną, albo co tam masz pod ręką Mocowanie tego pręta robisz albo betonem, albo zaprawą, ale najlepiej kotwą chemiczną w kartuszu. Najlepiej robić to na bierząco w trakcie murowania, żeby pręty wchodziły w zaprawę między cegłami, ale na upartego można i nawiercać cegły i w środek kotwę chemiczną/zaprawę i nadziać na pręt. Tu nie ma żadnej filozy i nie potrza do tego fachowca. PS: jak już kujesz starą ściankę, to możesz co kilka cegieł podkuć takie gniazdo w ścianie macieżystej i w to gniazdo zazębić tę dostawianą ściankę. Powinno 3mać ok, chociaż przy dostawce pod drzwi to może być problem, jeśli te drzwi będą mocno użytkowane. Można też po wykonaniu dostawki zrobić bruzdę pionową wzdłuż szpalty drzwi i w to wmurować jakiego pręta fi10, tak dla spokojności Edytowane 8 Lutego 2011 przez Martinezio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebol11 08.02.2011 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Nawiercasz ścianę macieżystą na powiedzmy 20cm, w to wkładasz albo pręt stalowy żebrowany fi10, albo kotwę wkręcaną, albo co tam masz pod ręką Mocowanie tego pręta robisz albo betonem, albo zaprawą, ale najlepiej kotwą chemiczną w kartuszu. Najlepiej robić to na bierząco w trakcie murowania, żeby pręty wchodziły w zaprawę między cegłami, ale na upartego można i nawiercać cegły i w środek kotwę chemiczną/zaprawę i nadziać na pręt. Tu nie ma żadnej filozy i nie potrza do tego fachowca. Dziękuję Ci bardzo za poradę i fachową odpowiedź ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.02.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Nie za maco - fachowości tu niewiele, bom nie fachowiec z tej dziedziny Raczej trochę doświadczenia, bo jestem po budowie i wykańczałem chatkę własnoręcznie (z małżowinką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gate 08.02.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Pewnie osłabiłeś konstrukcję i tyle. Nie ma co się zastanawiać jak to usztywnić, tylko rozwalić i postawić na nowo używając jakiegoś zakotwiczenia do przylegającej ściany. Podejrzewam, że cała ściana stoi tylko na zaprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rav-rav 10.03.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Zgadzam się z poprzednikiem....Za pomocą młotka przy pomocy Młotka ewentualnie siekierki zdemontować istniejącą niby ściankę...Zbudować nową, wg wskazań wyżej zamieszczonych, tzn. kotwiąc najlepiej co cegłę (jeśli budujesz z niej pionowo) pręt w ścianie, wtedy będzie trzymało, i nic Cię nie zaskoczy...Powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts