KrzyszTor 07.02.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Jeśli budujecie lub jesteście zainteresowani projektem BW-34 z jeleniogórskiej pracowni Dobre Projekty zapraszam do dyskusji:) Podzielcie się swoimi opiniami:) http://www.dobreprojekty.pl/projekt_BW34.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzyszTor 14.03.2011 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Może ktoś z Was buduje BW-47 też z tej pracowni? Dajcie znać jak przebiega realizacja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 07.04.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Hej, witajcie. Otóż mocno biję się z myślami pomiędzy BW-34 a W49.12. Większośc projektów z tej pracowni jest podobna. Różnią się detalami, ale w sumie to one przeważają nad wyborem konkretnego. Co bym zmienił w tym prejekcie. - oczywiście zrównanie ściany salonu do reszty budynku - pokój z pokoju na parterze (9,5m) robię łazienkę na całości, będzie od razu pralka, suszarka miejsce do prasowania. - garaż powiększam do dwóch stanowisk i poszerzam o metr z każdej strony, tzn. żeby był węższy od domu o 77cm z każdej strony a nie 177,5cm. ( to jak i od której strony wjazd zostawiam architektowi, chociaż najprawdopodobniej wjazd byłby od lewej a nie tak jak teraz z dołu projektu. - takie rozwiązanie powiększy strych, gdzie coś sobie wymyślę (może wielka sypialnia... albo coś innego, w każdym razie pewnie będzie wymagało to zmiany projektu dachu żeby uniknąć tych podpór na srodku) - wyjście do ogrodu, byłoby w miejscu wykusza w salonie, ale to kwestia wyglądu działki. No i to chyba tyle Macie może szczegółowy spis materiałów? jesli tak, plizzzz [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolla.zzz 30.06.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Witam, ja zdecydowałam się na projekt BW-34- właśnie wytyczyliśmy fundamenty i budowa powoli rusza:) Nie robiłam żadnych zmian w projekcie- uważam, że projekt wykonywały kompetentne osoby, a ja- laik- nie powinnam wymyślać zmian:) Najgorsze jest moim zdaniem, gdy ludzie podnoszą ścianę kolankową- niby więcej miejsca na poddaszu, ale wygląda z zewnątrz okropnie... Dlatego sama nic nie zmieniam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 21.07.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Witajcie po przerwie. Jak tam idą wasze prace nad domkami? Poczyniłem już pewne kroki tzn, zacząłem od kupna działki. W w zasadzie wygrania przetargu w Gminie na zakup nieruchomości. Teraz jeszcze zapłacę za swoje ary i wio do roboty. Już mnie nosi.... macie to samo? już chciałbym żeby ogród rósł w oczach itp. Cieszę sie z zakupu niesamowicie, chociaż jak mówią znajomi, jeszcze będę klął.... ale to może za jakiś czas. Nabyłem drogą kupna działkę, 56arów. Składa się na nią część budowlana 14,5ara a reszta to część rolna (łąka gdzie będzie ogród, sad i czego tam jeszcze nie będzie). Na razie sprawy notarialne, wpis do ksiąg itp. Gmina w przysżłym roku podciągnie mi do działki wodę i kanalizację, we wsi także gaz... Z żoną decydujemy się na projekt BW34 ze zmianami. Tzn. Salon wyrównamy do ściany tylnej budynku + wykusz. Łazienka na parterze zostanie powiększona o pokój do niej przylegający (chcemy tam mieć dużo miejsca na pranie, suszenie itp). Na razie, chciałbym budować z silikatów (niedaleko, w Godzikowicach mam fabrykę SIL-PRO). ogrzewanie.... kominek z płaszczem wodnym, solary na dachu, (parter podłogówka, piętro kaloryfery) i do tego awaryjnie piec gazowy (zastanawiam się też nad ekogroszkiem albo http://www.seko.pl/seko-kotly-piece-co/kociol_co_podwojny_eko2wj.html) No to tak na szybko z podnieceniem świeżego właściciela "hektarów". Roboty na razie ruszają ogrodowe. Stwierdziliśmy z żoną, że zajmiemy się od razu, ogrodem-sadem, założeniem, odchwaszczeniem itp. żeby miał już jakiś wygląd kiedy będziemy się wprowadzali. Ehhh, frajda wielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolla.zzz 27.07.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Wydaje mi się, że mało budujących decyduje się na BW-34, czyż nie? W internecie nie mogę znaleźć żadnego dziennika budowy tego domu, zazwyczaj z tej pracowni ludzie budują w-49.12... Ja z kolei zakochałam się w BW-34:)Może ktoś odnalazł coś odnośnie tego projektu- jakieś galerie, dzienniki budowy czy też dyskusje na forum? Byłabym wdzięczna za linki! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 22.08.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 (edytowane) Zastanawiałem się nad 49.12 ale jednak BW34. Choćby dlatego, że chcę mieć kotłownię poza obrębem budynku mieszkalnego. No i z opisanymi wcześniej zmianami wydaje mi się przytulnym ale i bardzo funkcjonalnym domem. A co najważniejsze nie ma wyglądu dworku Radziwiłowskiego albo innej szlachty podmiejskiej. Na razie kupiliśmy działkę. Wielkością przypomina Twoją, mam 56arów. w tym 15 budowlanej i 41 rolnej, przylegającej do niej-kupionej w jednym przetragu jako jedna działka. Zanim gmina doprowadzi wodę i kanalizację, muszę poczekać ale żeby nie marnować czasu będę się brał za budowę ziemianko-spiżarko-piwniczki. Mam taki 2 metrowy uskok pomiędzy działką budowlaną i rolną i wymyśliłem sobie że wykorzystam go do ukrycia ziemianki. Zawsze chciałem mieć takie coś na warzywa, owoce, piwko, nalewki itp. powierzchnia jakieś 12-15 m2. Koszt będzie niewielki, bo chcę zrobić to z dostępnych w okolicy materiałów. Ścianki z cegły rozbiórkowej pełnej, dostępnej za psi grosz, podłoga wysypana z piasku potem na to cegły położone na długiej krawędzi i ubite dobrze, a sufit z płyt typu 'żerań' też dostępnych za grosze. Całość ładnie zasypię ziemią i będzie jak znalazł Jedyne "ale" jest takie czy muszę starać się o pozwolenie na taki 'budynek gospodarczy' na działce rolnej czy też wystarczy zgłoszenie. Pozdrawiam Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez ElwoodWroclaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 14.12.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Taki fajny projekt i tani w realizacji i nikt jeszcze nie buduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts