_franc_ 07.02.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 (edytowane) Witam. Nadszedł już czas żeby z wisoną zastąpić starą siatkę. Najbardziej podoba mi się naturalny kamień np. piaskowiec. Najbardziej mnie interesuje: Jak głęboki dół wykopać pod podmurówkę? Do kamienia używa się jakiejś innej zaprawy czy będzie ok taka jak do cegieł(kiedyś już stawiałem ścianę małą z cegieł i poszło w porządku, stoi do tej pory ). Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.m 08.02.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 WitamŁadny kamień! Prosta, prostopadłościenna forma, łatwo można nią operować przy murowaniu. Jeśli chodzi o pytania to: Podmurówka wystarczy ok 40 cm. Jeśli teren jest mokry należy dać głębszą, bo zimą lód może ją wypchnąć i złamać. Można też zrobić lekkie zbrojenie w podmurówce. Zaprawa w tym wypadku może być standardowa z plastyfikatorem i trzeba pamiętać o doborze koloru spoiny (tu z klienci zawsze mają problem :] ) Ogólnie powinien Pan sobie poradzić, bo kształt kamieni jest regularny. Proszę jednak pamiętać, że są one znacznie większe od cegieł i trudniej z nich ułożyć wytrzymałą konstrukcję czy np. przyciąć. Zalecałbym spokojnie wszystko zaplanować, nie spieszyć się i pamiętać o przekładanej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieslaw67 09.02.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Myślę, że 40 cm może być ciut za mało. Spróbuj dać nieco więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 09.02.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Te 40 cm podmurówki to jakiś żart lub wstęp do mega partaniny. 1 metr i gitara. Oczywiście plus zbrojenie i beton b20. Piaskowiec ciągnie zanieczyszczenia. Za parę lat ten płot będzie czarny. Doradzam żólty granit. Zajrzyj na moją stronkę po inspiracje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 10.02.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Te 40 cm podmurówki to jakiś żart lub wstęp do mega partaniny. 1 metr i gitara. Oczywiście plus zbrojenie i beton b20... Zrób tak jak radzi mój przedmówca, bo piaskowiec jednak to kamień i jest dość ciężki. Jeżeli chodzi o ten piaskowiec, który pokazałeś, jest ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
encefalo 13.12.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 (edytowane) fundament 100cm, beton b20, zbrojenia pion i poziom, murować możesz na zaprawie cementowej później fugowanie np Sopro piaskowo żółta i wychodzi git właśnie kończymy ogrodzenie z tego typu mteriału, na stronie jeszcze niema ale mozna o focie pisać na ****************** wymoderowano Edytowane 14 Grudnia 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 13.12.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Dasz radę..... na początek zrób te parę metrów , zburz . A teraz zrób porządnie bez tych zauważonych osobiście lub na forum błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.12.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 encefalo: piaskowo żółtą to ja zrobię za 1/8 ceny kupnej i też będzie git, a kilka fajnych patentów też znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts