Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamienne ogrodzenie - trudność.

Recommended Posts

Witam.

Nadszedł już czas żeby z wisoną zastąpić starą siatkę. Najbardziej podoba mi się naturalny kamień np. piaskowiec.

Najbardziej mnie interesuje:

Jak głęboki dół wykopać pod podmurówkę?

Do kamienia używa się jakiejś innej zaprawy czy będzie ok taka jak do cegieł(kiedyś już stawiałem ścianę małą z cegieł i poszło w porządku, stoi do tej pory :p).

Edytowane przez Redakcja

Witam

Ładny kamień! Prosta, prostopadłościenna forma, łatwo można nią operować przy murowaniu. Jeśli chodzi o pytania to: Podmurówka wystarczy ok 40 cm. Jeśli teren jest mokry należy dać głębszą, bo zimą lód może ją wypchnąć i złamać. Można też zrobić lekkie zbrojenie w podmurówce. Zaprawa w tym wypadku może być standardowa z plastyfikatorem i trzeba pamiętać o doborze koloru spoiny (tu z klienci zawsze mają problem :] ) Ogólnie powinien Pan sobie poradzić, bo kształt kamieni jest regularny. Proszę jednak pamiętać, że są one znacznie większe od cegieł i trudniej z nich ułożyć wytrzymałą konstrukcję czy np. przyciąć. Zalecałbym spokojnie wszystko zaplanować, nie spieszyć się i pamiętać o przekładanej konstrukcji.

• 4 years później...
fundament 100cm, beton b20, zbrojenia pion i poziom, murować możesz na zaprawie cementowej później fugowanie np Sopro piaskowo żółta i wychodzi git właśnie kończymy ogrodzenie z tego typu mteriału, na stronie jeszcze niema ale mozna o focie pisać na ****************** wymoderowano Edytowane przez joliska