Thrud 07.02.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 witamKilka lat temu kupilem dom podpiwniczony, postawiony w dosc ciezkim terenie czyli wszedzie glina, wiadomo ze przy tego typu ziemi nie powinno sie roboc podpiwniczenia ale trudno kupilem i juz.Na domiar złego poprzedni inwestor nie dopilnował i została zle ulozona izolacja pionowa fundamentow co skutkuje podtapianiem regularnym piwnicy zwlaszcza w dni takie jak teraz. Aby uniknac podtapiania zostal polozonyt drenaz wokol calego domu i doprowadzony zgodnie ze sztuka do studni zbiorczej.I tutaj zaczyna sie caly problem. Otoz ze wzgledu na wysoki poziom wod gruntowych, caly drenarz znajduje sie pod woda, obecnie jest to ok. 15 cm lustro wody nad rurami drenarskimi patrzac w studzience rewizyjnej, a w studni zbiorczej lustro wody jest jakies 10 cm od powierzchni ziemi. Wiem ze jestdopiero po roztopach ale w roku 2009 poziom obnizyl sie dopiero we wrzesniu a w 2010 wogole.Dlatego mam pytanie co zrobic aby zejsc z tym poziomem wody o jakies 2 m?Dodam ze nie ma mozliwosci odprowadzenia wody do rowów, kanalizacji itd gdyż takowych nie ma a dodatkowo wokoll jestem obstawiony dzialkami na ktorych mieszkaja ludzie i nie ma mozliwosci pompowania wody na ich posesje. Stąd moje pytanie czy studnia dowiercona do piachu lub wody pozwoli obnizyc poziom wód gruntowych?(piasek mam na 17 m)czy sa moze inne sprawdzone metody. załączam zdjecia jak to wyglądahttp://img684.imageshack.us/img684/8348/28091775.jpg http://img638.imageshack.us/img638/9569/92015208.jpgpozioom wody w studni rewizyjnejhttp://img251.imageshack.us/img251/8431/26213667.jpgpoziom wody w studni zbiorczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.02.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Poziom wód gruntowych skutecznie obniża budowa kanalizacji miejskiej/gminnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thrud 07.02.2011 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 czekam jak na zbawienie ale niestety gmina nie planuje budowy kanalizacji a wybacz ja nie mam srodkow na taka inwestycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 07.02.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Często tak się zdarza że przewiercenie lub dokopanie się do warstwy piasku powoduje spłynięcie wody. Ale jak długo tak będzie , z czasem piach przy otworze może się zamulić .Ale ja bym spróbował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thrud 07.02.2011 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 dzieki za info a jak w takim przyopadku jak nie dopuscic do zamulenia, moze wykorzystac studnie przelewowa? w ktorej woda odstoi i te bardziej zanieczyszczone frakcje opadna na dno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 07.02.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 dzieki za info a jak w takim przyopadku jak nie dopuscic do zamulenia, moze wykorzystac studnie przelewowa? w ktorej woda odstoi i te bardziej zanieczyszczone frakcje opadna na dno jeżeli drenaż był robiony prawidłowo i miał geowłókninę to teoretycznie woda w drenażu już nie zawiera piachu. Teoretycznie to te studzienki od drenażu powinny być trochę zagłębione i one powinny coś piachu zbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thrud 07.02.2011 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 owszem ale problemem nie jest tylko woda z drenazu lecz generalnie wysoki poziom wod gruntowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 07.02.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Zmiana stosunków wodnych w podłożu może spowodować osiadanie budynków w zasięgu leja depresji (pomijam kwestie prawne takiego przedsięwzięcia).Może jednak spróbować uszczelnić ściany piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.02.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 po oglądnięciu zdjęć /poziom wody w stosunku do trawnika/ doradzam jedno: 1. Upić się2. Rozpalić ognisko, sprosić kumpli spod sklepu3. Upić się, skoki przez ognisko4. Pogryźć psa, kilka malowniczych bójek5. Przywyknąć, piwnice zasypać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 07.02.2011 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Zrób co poradził ci beton, psa nie gryź bo Cie posadzą. Zasyp, to szybkie i bezproblemowe wyjście i zapomnij o piwnicy, zbuduj budynek gospodarczy obok .... albo CZEKAJ idzie globalna ocieplenie za 15 lat poziom wód gruntowych opadnie .... może. Naprawa izolacji poziomej jest możliwa tylko kosztuje jakieś astronomiczne pieniądze i wiąże się z odkopaniem fundamentów podcinaniem lub iniekcjami, potem łączeniem tego z izolacją poziomą dramat, raz takie coś widziałem jak robili i uwierz mi nie chciałbyś tego w swoim domu, a kasują jakby te blachy i woski ze złota produkowali. Krąży tu po forum taki magik co reklamę firmie robi za darmo (ciekawe gdzie są admini, że też kary na takiego obwiesia nie ma) zapytaj go zobaczysz ile Ci zaśpiewa, budynek gospodarczy wyjdzie ci za darmo z wyposażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.02.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 .... a w studni zbiorczej lustro wody jest jakies 10 cm od powierzchni ziemi. ....... ......Dlatego mam pytanie co zrobic aby zejsc z tym poziomem wody o jakies 2 m? .........Dodam ze nie ma mozliwosci odprowadzenia wody do rowów, kanalizacji itd gdyż takowych nie ma a dodatkowo wokoll jestem obstawiony dzialkami na ktorych mieszkaja ludzie i nie ma mozliwosci pompowania wody na ich posesje. ...........Stąd moje pytanie czy studnia dowiercona do piachu lub wody pozwoli obnizyc poziom wód gruntowych?(piasek mam na 17 m) czy sa moze inne sprawdzone metody. Tu nie chodzi o wodę tylko na tej działce, tylko na całym tym terenie. Aby „odwodnić” tą działkę do tych 2m, trzeba usunąć setki tysięcy m3 wody, a potem, systematycznie, też dużych ilości . Zrzut tej wody do innej warstwy wodonośnej jest w zasadzie zabroniony (Prawo Wodne, Prawo Geologiczne). Ewentualne wykonanie dokumentacji dla potrzeb pozwolenia wodno prawnego (dokumentacja geologiczna i hydrogeologiczna, ekspertyzy budowlane itp.) pochłonie majątek, przy mocno niepewnej szansie na pozytywne decyzje w tym zakresie. Sumaryczny koszt odwodnienia tego terenu, zapewne przekroczy wartość wszystkich zabudowań na nim. Pozostaje: - zasypanie piwnic lub - uszczelnienie piwnicy i odpompowywanie z niej wody (bo zapewne nie da się całkowicie ich uszczelnić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 08.02.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Studnia nie obniży poziomu wód gruntowych ale może spowodować że drenaż będzie działał a o to chodzi . Ja mam studnię wywierconą na głębokość ok 20 m. na to nałożone 3 kręgi rura od studni znajduje się na gł ok. 1,5 m. i pomimo że do studni przesiąka woda podskórna to lustro wody utrzymuje się na poziomie ok. 6 m . poniżej gruntu . Zaznaczę że do studni woda dostaje się przez połączenie pomiędzy kręgami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thrud 08.02.2011 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 a co myslicie o drenarzu podposadzkowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 08.02.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 A po co kolejny drenaż jak nie masz gdzie odprowadzić nadmiar wody z już zrobionego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thrud 08.02.2011 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 aby w piwnicy nie stala wodaa nadmiar oprowadze do studni chlonnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 08.02.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 U mnie bardzo podobny teren, z tym że jest kanalizacja burzowa gminna (do której nie można zrzucać wody z działek) i nikt nie robi piwnic. Obawiam się że nie poradzisz sobie z tą wodą i żadne drenaże nic tu nie pomogą. Dom pewnie kupowałeś latem lub wczesną jesienią jak było w miarę sucho. Pewnie poprzedni właściciel zorientował się że źle zrobił. Tobie pozostaje to samo lub ewentualnie rezygnacja z piwnicy lub drogie izolacje przeciwwodne (nie mylić z przeciwwilgociowymi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekfox 08.02.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Po pierwsze powinieneś wezwać geologa który zbada jaki jest grunt pod twoją działką. Piszesz że masz piasek na 17 m, kto i w jaki sposób to stwierdził? Jeżeli sąsiad albo jakiś różczkarz to sobie odpuść. Można to zrobić metodą geofizyczną. Czy są warstwy piasku, czyli przepuszczalne i określi jakiej szerokości jest ta warstwa, w którym miejscu i na jakiej głębokości, kopać studnię odwadniającą. Jeżeli są takie warstwy to można próbować. Jeżeli nie ma, iły i gliny do dużej głębokości to zapomnij o drenażach i uszczelnieniach, jedynym rozsądnym wyjściem jest zasypanie piwnicy. Można jeszcze poczekać na suchy rok i sprzedać ten uroczy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gate 08.02.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 skoro jest wysoki poziom wód to co ty chcesz. Może otoczenie domostwa jakąś głęboką izolacją by pomogło. Ale jak dom stoi na źródle, to masz po prostu pecha. Być może powinieneś poprosić o pomoc jakiegoś geodetę, który sprawdzi skąd bierze się ta woda. Inaczej to strzelanie na oślep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 08.02.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Być może powinieneś poprosić o pomoc jakiegoś geodetę... A może nawet geologa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 08.02.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Pisałem już wcześniej ale chyba nie zapisałem postu.Zrób badania geotechniczne - wiele wyjaśni się. Geolog na pewno coś doradzi.Ja też mam podobne warunki. Po badaniach wiem, że pod warstwą humusu jest około 100cm piasku a potem to już czysta glina. Badanie było robione metodą ręczną do 3 albo 4metrów. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts