xfeel 07.02.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 witam ! Jestem zielony jezeli chodzi o budownie domu, ale odziedziczyłem domek z działka na jurze po dziadkach i planujemy z żoną się tam wybudowac. Domek jest w złym stanie technicznym, praktycznie do rozbiórki. I właśnie mam pytanie, czy kamień wapienny z rozbiórki można do czegoś wykorzystać ?Np do fundamentów ? Jeden murarz mi powiedział ze zaden kierownik budowy się pod tym nie podpisze jak będzie fundament z kamienia. Proszę napiszcie co można zrobić z tym wapniem, czy nadaje się jeszcze do czegoś, osobiście wiem że bardzo chłonie wilgoć, podobno są tez jakieś preparaty które zapobiegają przenikaniu tej wilgoci. Bardzo proszę o radę ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 07.02.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 ... I właśnie mam pytanie, czy kamień wapienny z rozbiórki można do czegoś wykorzystać ? Np do fundamentów ? Jeden murarz mi powiedział ze zaden kierownik budowy się pod tym nie podpisze jak będzie fundament z kamienia. Proszę napiszcie co można zrobić z tym wapniem, czy nadaje się jeszcze do czegoś, osobiście wiem że bardzo chłonie wilgoć, podobno są tez jakieś preparaty które zapobiegają przenikaniu tej wilgoci. Bardzo proszę o radę ! Pozdrawiam Pierwsza rada - w żadnym wypadku nie zatrudniaj tego "pseudomurarza".... skoro wszystkie zamki na jurze i domy były budowane z wapienia i miały tego typu fundamenty... to troche kłóci się z tym co wygaduje "pseudomurarz". Kierownicy budów w Mirowie i Bobolicach ... odbierają roboty... Nie polecam stosowania tego typu kamienia do fundamentów nowego domu - szybciej i taniej będzie zazbroić i wylać ławy lub płytę. A co zrobić z kamieniem? np murek ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 07.02.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 J. w. Można pokruszyć i pod podjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 09.02.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ja z takiego kamienia zrobiłem elewację (ściana 3 warstwowa), co prawda nie całego domu ale pewne fragmenty (wykusz i in), wygląda wg mnie nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts