Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kamień wapienny pod budowę

xfeel

Recommended Posts

witam ! Jestem zielony jezeli chodzi o budownie domu, ale odziedziczyłem domek z działka na jurze po dziadkach i planujemy z żoną się tam wybudowac.

Domek jest w złym stanie technicznym, praktycznie do rozbiórki. I właśnie mam pytanie, czy kamień wapienny z rozbiórki można do czegoś wykorzystać ?

Np do fundamentów ? Jeden murarz mi powiedział ze zaden kierownik budowy się pod tym nie podpisze jak będzie fundament z kamienia.

Proszę napiszcie co można zrobić z tym wapniem, czy nadaje się jeszcze do czegoś, osobiście wiem że bardzo chłonie wilgoć, podobno są tez jakieś preparaty które zapobiegają przenikaniu tej wilgoci.

Bardzo proszę o radę ! Pozdrawiam

Gość zibik_eng
... I właśnie mam pytanie, czy kamień wapienny z rozbiórki można do czegoś wykorzystać ?

Np do fundamentów ? Jeden murarz mi powiedział ze zaden kierownik budowy się pod tym nie podpisze jak będzie fundament z kamienia.

Proszę napiszcie co można zrobić z tym wapniem, czy nadaje się jeszcze do czegoś, osobiście wiem że bardzo chłonie wilgoć, podobno są tez jakieś preparaty które zapobiegają przenikaniu tej wilgoci.

Bardzo proszę o radę ! Pozdrawiam

Pierwsza rada - w żadnym wypadku nie zatrudniaj tego "pseudomurarza".... skoro wszystkie zamki na jurze i domy były budowane z wapienia i miały tego typu fundamenty... to troche kłóci się z tym co wygaduje "pseudomurarz". Kierownicy budów w Mirowie i Bobolicach ... odbierają roboty...

Nie polecam stosowania tego typu kamienia do fundamentów nowego domu - szybciej i taniej będzie zazbroić i wylać ławy lub płytę. A co zrobić z kamieniem? np murek ogrodzenia