Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mój dom będzie energooszczędny?

Recommended Posts

..a Polacy to jedza tylko kiszone ogorki i caly czas pija wodke...

Jak dlugo mozna powtarzac te bzdury?

Z autopsji, w mieszkaniu mialem tzw. koty juz po dwoch dniach od sprzatniecia a teraz po tygodniu mam kurz ale duzo mniejszy niz w mieszkaniu - okolice te same.

Powinno byc odwrotnie jesli podlogowka tak dziala jak napisales @Orlando bo dodatkowo powierzchni podlog jest 3x wiecej ...

Pzdr.

Takie moje odczucie, przy dywanie na podłodze z podłogówką. Dywan wyleciał było lepiej.

Grzejniki oczywiście "generują ruch" przy konwekcji, ale w jakim stopniu w porównaniu z podłogówką- nie wiem.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich "energooszczędnych". Jestem w trakcie budowy (na razie mam fundamenty) domu typowego o powierzchni użykowej 128 m kw ( parter + podddasze).powierzchnia ppodłóg bez garażu 165 m kw. Zapotrzebowanie na ciepło mojego wymarzonego domku to 14000 kwh, więc o ile dobrze liczę, to wychodzi ok. 95 kwh/m kw/rok. Zacząlem interesować się budownictwem energooszczędnym i zastanawiam się co zrobić, żeby wejśc w standardy domu energoooszczędnego, czyli poniżej 70. Może ktoś ma namiar na kogoś kto może zrobić adaptację projektu typowego na energoooszczędny.

ja mam projekt indywidualny, ale wszystko mielismy przemyslane zanim poszlismy do projektanta. ciezko go było przekonac do naszej stodoły, ale to nasz dom. poczytalismy forum, troche gazet i powiedzielismy ze chcemy miec tyle i tyle styro. mysle, ze nie powinno byc problemu z dostosowaniem projektu, powinien to zrobic kazdy architekt.

• 2 weeks później...
W okresach przejściowych moc kominka może być za duża w stosunku do zapotrzebowania i będziesz miał przegrzane wnętrza, co jest mało komfortowe. pozdr adam

Najprawdopodobniej zdecydujemy się na mini wkład o mocy 6 kW firmy Spartherm z "ciepłą"obudową wykonaną z płyt szamotowych.

Kanały WM na stryszku są ocieplone wełną o grubości 10 cm.