Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wzór ułożenia gresu w wąskim korytarzu

tanis

Recommended Posts

Witam!

Zbieram pomysły na sposób w jaki można by ułożyc gres o wymiarach 50/50 ( Pure Vanilla ) w wąskim korytarzyku o szerokości 118.

Nie lubię za bardzo wzoru w karo. Zastanawiałam się nad prostym ułożeniem 2 x 50 pośrodku, ale co po bokach:/ Paski po 9 cm? Hmmm..Podpowiecie?

Z góry dziękuję za wszelkie ściągi.

ja mam u siebie w korytarzu 2x cały kafel i ten trzeci ścięty. akurat zgrywa mi się to z dekorem, ale zanim jeszcze się w ogóle na niego zdecydowałam i projektowałam różne ułożenia kafli, by je z fachowcami skonsultować ostrzegali, że jeśliby wypośrodkować całe kafle i po dwóch stronach zostawić takie cienkie "marginesy", to to jest sporo cięcia kafli ergo spore ryzyko, że ze ścinka nie da się nic zrobić (tak wiem, 50 cm - 9 cm to zostaje jakieś 41 cm kafla do wykorzystania, ale panowie mimo to przestrzegali przed nadmiernym optymizmem co do tych pozostałych 41 cm ścinka).

A pocięcie płytek na kwadraciki (mozaika)? Czyli dwie kafle 50/50 pośrodku + 2 pasy mozaiki z kazdej strony ( każdy o szerokości 9 cm). Czy taka mozaika docinana z kafli może dobrze wyglądac na podłodze?

Myślę też o tym, by z tej samej kafli podłogowej dociąc mniejsze - też nad blat kuchenny. Co myślicie?

Dzięki dziewczyny za podpowiedzi. :)

Natalutka, do moich płytek nie ma dekorów, ani gotowych mozajek. Kupno innych nie wchodzi w grę, bo chcę właśnie te, nie inne :/

Nie bardzo wiem, co to za kamyczki o których piszesz. Fuguje je się jakoś. To gotowe pasy z kamyczków?Jak po nich się chodzi?

Duś, fug moc w korytarzu też mi się nie uśmiecha.

Alutka W- brzmi b. sensownie.

Generalnie chcę uniknąc dalszego zmniejszania przestrzeni, w i tak już wąskim korytarzu :( Dlatego chciałam coś z tej samej płytki, by optycznie ujednolicic. Moja płytka to Pure Vanilla Stargresu. Nie wiem, jaki dekor możnaby do niej, a nie mam już czasu na wielkie poszukiwania :/

Jesli coś z dekorów Wam przychodzi do głowy, dajcie znac. Płytka jest ecru, z szarawymi ( lub oliwkowymi)delikatnymi przetarciami, w strukturze- jak przetarte płótno. Nie widziałam nigdzie jej zdjęc w necie, Stargres produkuje ją dla Castoramy.

btw. Myślicie, że jeśli to produkcja dla marketu..to gorsza jakośc?