scar 07.02.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam,Kupiłem mieszkanie u dewelopera, na odbiorze technicznym wykryłem, że rama okna balkonowego jest wygięta. Jutro jest odbiór pousterkowy i deweloper mówi, że to wygięcie ramy jest w normie i nie poprawili. Prosze o pomoc, na co mogę się powolać żeby to poprawili. Okno jest duże, wysokie na około 2 m i szerokie na około 4 m. Wygląda tak jak na rysunku poniżej. W środku miedzy czerwonymi liniami jest element stały (nie otwiera się) a te części po bokach to są otwierane drzwi balkonowe.http://imageupload.org/?di=412970808558 Wygięte są te elementy zaznaczone na czerwono, wygięcie jest na zewnątrz. Gdy przykładam do okna poziomicę 2m to szpara między poziomicą a tym wygięciem ma 4 mm.Patrząc z boku wygląda to tak:http://imageupload.org/?di=0129708015911 Oprócz tego, że jest to wygięte, to klamki cięzko się domykają i drzwi nierówno dochodzą do ramy. Jutro wstawię prawdziwe zdjęcia ale już teraz proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 07.02.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 jesli juz Ci powiedzial ze nie poprawi, to pozostal tylko rzeczoznawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.02.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Jutro wstawię prawdziwe zdjęcia ale już teraz proszę o pomoc. FENESTRA CURVA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 07.02.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 FENESTRA CURVA pozwolilem sobie na zerkniecie w ranking firm okiennych i mam pytanie - kto i na jakiej podstawie opracowal takowe zestawienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.02.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 pozwolilem sobie na zerkniecie w ranking firm okiennych i mam pytanie - kto i na jakiej podstawie opracowal takowe zestawienie? Kto? Ja. Na jakiej podstawie? Wszystko jest chyba dość jasno opisane, może oprócz zerkania warto było poczytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 07.02.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam, Kupiłem mieszkanie u dewelopera, na odbiorze technicznym wykryłem, że rama okna balkonowego jest wygięta. Jutro jest odbiór pousterkowy i deweloper mówi, że to wygięcie ramy jest w normie i nie poprawili. Prosze o pomoc, na co mogę się powolać żeby to poprawili. Okno jest duże, wysokie na około 2 m i szerokie na około 4 m. Wygląda tak jak na rysunku poniżej. W środku miedzy czerwonymi liniami jest element stały (nie otwiera się) a te części po bokach to są otwierane drzwi balkonowe. http://imageupload.org/?di=412970808558 Wygięte są te elementy zaznaczone na czerwono, wygięcie jest na zewnątrz. Gdy przykładam do okna poziomicę 2m to szpara między poziomicą a tym wygięciem ma 4 mm. Patrząc z boku wygląda to tak: http://imageupload.org/?di=0129708015911 Oprócz tego, że jest to wygięte, to klamki cięzko się domykają i drzwi nierówno dochodzą do ramy. Jutro wstawię prawdziwe zdjęcia ale już teraz proszę o pomoc. Zamieść te zdjęcia bo nie mogę się doczekać jak to wykonali - 8 m2 powierzchni ! Czy w jednej ościeżnicy ze słupkami, a może w trzech z łącznikami lub statykami? Będzie można coś więcej napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.02.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 ale numer - obstawiam z trzech elementów i brak zachowania lini przy montażu4 metry na Inwestycji? Hmmm... też możliwe ale kłopotliwe do wniesienia na n-te piętro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scar 08.02.2011 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Dzięki za odpowiedzi. Co do wymiarów okna to pomyliłem się i szerokość będzie około 3 m.Odbiór przełozyłem na środę więc jutro będą te zdjęcia.Dzięki za artyku Fenstera Curva, co prawda jest on o oknach PVC, a u mnie są drewniane. Wydaje mi się, że mój przypadek podchodzi pod rubrykę z tabeli: Przekroje elementów - Według normy lub dokumentacji technicznej wyrobu. Więc nie wiadomo jaką dokumentację przygotował producent - firma Goran. To wygięcie widać gdy otworzę drzwi i stojąc w drzwiach patrzę na wewnętrzną pionową ramę.Jaką argumentację proponujecie mi przyjąć na odbiorze, czy mogę powołać się na jakąś normę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 08.02.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Dzięki za artyku Fenstera Curva, co prawda jest on o oknach PVC, a u mnie są drewniane. scar "plastikowa, to jest norma PN-EN 12608. Norma PN-88/B-10085/A2, to jak najbardziej również norma "drewniana":-), pierwotnie była tylko "drewniana" dopiero dodatek A2 otarł ją o plastik:-). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scar 09.02.2011 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Jeszcze jedno pytanie dotyczące rys na szybach.Deweloper mówi, że badanie rys odbywa się zgodnie z normą: PN-EN 1096-1:2001 ''Szkło w budownictwie. Szkło powlekane. Część 1: Definicje i klasyfikacja''. Wg tej normy rysa jest uznawana jeśli jest widoczna patrząc przez okno w kierunku nieba przy czym badanie ma być wykonywane z odległości 3 m i w czasie 20 sek.Pytanie czy ta norma może być stosowana w przypadku okien w mieszkaniach, bo z odległości 3 m to niewiele można zauważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel2_78 17.04.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 My mamy też na naszym osiedlu mamy drewniane okna z firmy GORAN. Faktycznie są ładnie wykonane. U nas technicznie wszystko jest ok. Patrząc że nie możesz dogadać się z developerem to może warto poradzić się z samym producentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 17.04.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Producent nie jest stroną i nie interesują go relacje pomiedzy tobą a developerem i nie ma prawa w to sie mieszać - odpowiada tylko za wady produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorb 17.04.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 W przypadku rys na szkle w przypadku firmy GLASPOL ,rysy widoczne z 2 metrów podlegają gwarancji.co do Co do okna 4mm na 3 metrach mieści się w normie,Jak jest szczelnie i klamka się przekręca z siłą większą niż 10Nm,brak oporów itd Nie ma szans na reklamacje Niestety nowy zeszyt ITB idealny dla deweloperów :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts