Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wygięta rama okna balkonowego

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem mieszkanie u dewelopera, na odbiorze technicznym wykryłem, że rama okna balkonowego jest wygięta. Jutro jest odbiór pousterkowy i deweloper mówi, że to wygięcie ramy jest w normie i nie poprawili. Prosze o pomoc, na co mogę się powolać żeby to poprawili.

Okno jest duże, wysokie na około 2 m i szerokie na około 4 m. Wygląda tak jak na rysunku poniżej. W środku miedzy czerwonymi liniami jest element stały (nie otwiera się) a te części po bokach to są otwierane drzwi balkonowe.

http://imageupload.org/?di=412970808558

Wygięte są te elementy zaznaczone na czerwono, wygięcie jest na zewnątrz. Gdy przykładam do okna poziomicę 2m to szpara między poziomicą a tym wygięciem ma 4 mm.

Patrząc z boku wygląda to tak:

http://imageupload.org/?di=0129708015911

Oprócz tego, że jest to wygięte, to klamki cięzko się domykają i drzwi nierówno dochodzą do ramy.

Jutro wstawię prawdziwe zdjęcia ale już teraz proszę o pomoc.

Witam,

Kupiłem mieszkanie u dewelopera, na odbiorze technicznym wykryłem, że rama okna balkonowego jest wygięta. Jutro jest odbiór pousterkowy i deweloper mówi, że to wygięcie ramy jest w normie i nie poprawili. Prosze o pomoc, na co mogę się powolać żeby to poprawili.

Okno jest duże, wysokie na około 2 m i szerokie na około 4 m. Wygląda tak jak na rysunku poniżej. W środku miedzy czerwonymi liniami jest element stały (nie otwiera się) a te części po bokach to są otwierane drzwi balkonowe.

http://imageupload.org/?di=412970808558

Wygięte są te elementy zaznaczone na czerwono, wygięcie jest na zewnątrz. Gdy przykładam do okna poziomicę 2m to szpara między poziomicą a tym wygięciem ma 4 mm.

Patrząc z boku wygląda to tak:

http://imageupload.org/?di=0129708015911

Oprócz tego, że jest to wygięte, to klamki cięzko się domykają i drzwi nierówno dochodzą do ramy.

Jutro wstawię prawdziwe zdjęcia ale już teraz proszę o pomoc.

Zamieść te zdjęcia bo nie mogę się doczekać jak to wykonali - 8 m2 powierzchni ! Czy w jednej ościeżnicy ze słupkami, a może w trzech z łącznikami lub statykami? Będzie można coś więcej napisać.

Dzięki za odpowiedzi. Co do wymiarów okna to pomyliłem się i szerokość będzie około 3 m.

Odbiór przełozyłem na środę więc jutro będą te zdjęcia.

Dzięki za artyku Fenstera Curva, co prawda jest on o oknach PVC, a u mnie są drewniane. Wydaje mi się, że mój przypadek podchodzi pod rubrykę z tabeli: Przekroje elementów - Według normy lub dokumentacji technicznej wyrobu. Więc nie wiadomo jaką dokumentację przygotował producent - firma Goran.

To wygięcie widać gdy otworzę drzwi i stojąc w drzwiach patrzę na wewnętrzną pionową ramę.

Jaką argumentację proponujecie mi przyjąć na odbiorze, czy mogę powołać się na jakąś normę?

Dzięki za artyku Fenstera Curva, co prawda jest on o oknach PVC, a u mnie są drewniane.

scar "plastikowa, to jest norma PN-EN 12608. Norma PN-88/B-10085/A2, to jak najbardziej również norma "drewniana":-), pierwotnie była tylko "drewniana" dopiero dodatek A2 otarł ją o plastik:-).

Pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanie dotyczące rys na szybach.

Deweloper mówi, że badanie rys odbywa się zgodnie z normą: PN-EN 1096-1:2001 ''Szkło w budownictwie. Szkło powlekane. Część 1: Definicje i klasyfikacja''. Wg tej normy rysa jest uznawana jeśli jest widoczna patrząc przez okno w kierunku nieba przy czym badanie ma być wykonywane z odległości 3 m i w czasie 20 sek.

Pytanie czy ta norma może być stosowana w przypadku okien w mieszkaniach, bo z odległości 3 m to niewiele można zauważyć.

• 1 year później...

W przypadku rys na szkle w przypadku firmy GLASPOL ,rysy widoczne z 2 metrów podlegają gwarancji.

co do

Co do okna 4mm na 3 metrach mieści się w normie,Jak jest szczelnie i klamka się przekręca z siłą większą niż 10Nm,brak oporów itd

Nie ma szans na reklamacje

Niestety nowy zeszyt ITB idealny dla deweloperów :/