Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O czym nie zapomnieć?

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie prac instalacyjnych niedługo będę przystępował kładzenia tynków.

Najpierw jednak chcę się upewnić, że nie zapomniałem o żadnym "kabelku" :)

Położone są przewody od:

- obwody elektryczne na gniazdka wewnątrz

- obwody na oświetlenie wewnątrz

- obwody na gniazdka na zewnątrz + zasilanie bramy

- obwody na oświetlenie na zewnątrz

- instalacja domofonu na 2 słuchawki

- przewody od automatyki kotła i czujek temp.

- przewody telewizyjne

- instalacja alarmowa

- gniazdo 3-fazowe w garażu

Podpowiedzcie o czym zapomniałem, abym mógł w przyszłości uniknąć niepotrzebnego skuwania tynków.

Witam

Proponował bym zasilanie 3f do kuchni[do płyty czy kuchenki], gn pod okap. przycisk do ręcznego otwierania bramy garażowej, zasilanie do rozdzielnicy hydraulików,(przeważnie potrzebne) zasilanie na poddasze, jakieś "lewe" rezerwowe rury z roździelni na ogród lub brame, podbitka. dużo by wymieniac... nie wiem co masz :) zrobione. Twoi elektrycy również powinni doradzic wiele fajnych rozwiązań...

No i jeszcze jakiś kabelek do włączania/wyłączania cyrkulacji ciepłej wody użytkowej się przyda.

U nas się jakoś czasówka nie sprawdziła, lepiej ręczne sterowanie nam odpowiada :D

Aaaaaaaaa i bardzo wygodne jest mieć możliwość włączania każdego światła z kilku miejsc (przedpokojową lampę włączamy w pięciu miejscach :yes:), bardzo to ułatwia żywot :wiggle:

I jeszcze kabelek, żeby bramę wjazdową z domofonu przyciskiem też otworzyć celem wpuszczenia przyjeżdżających gości :)

Edytowane przez cieszynianka
Skleroza

np. kabel sterownika rekuperatora czy panelu ogrzewania gdzieś pod ręką, niektózy robią tez kable pod termostaty do podłogówki, kable alarmowe tez grosze kosztuja a kiedyś się mogą przydać, skrętka przy telewizorach do ew. podziału uprawnień sygnału telewizji kodowanej, kabel podświetlenia numeru domu na zewnątrz, jeśłi lubisz świąteczne świecidełka to gniazdo do nich na zewnatrz, ja sobie też na zewnątrz wyprowadziłem gniazdo 3f z tyłu domu a z trzech stron też po gniazdku 230V, oświetlenie na wejściami/bramą garażową, bramę garazową i ogrodzeniową będę mógł otwierać z czterech miejsc (wiem, hardkor :) ): garaż przy bramie, garaż przy wejściu z niego do domu, przy frontowych drzwiach do domu i w kuchni przy oknie bo tam mam njlepszy punk obserwacyjny na ulicę ;). do tego planuję w przedpokojach na górze i dole w widocznym miejscu zamontować lampkę sygnalizacyjną otwartej bramy garażowej (różnie bywa, a to się zapomni zamknąć, a to przypadkowo na pilot w kieszeni naciśnie i brama cał a noc otwarta może być bo przecież z domu jej nie widać) do tego potrzeba tez przewodziki zapuścić

dzięki za linki, nie pozostaje mi nic innego, jak zabrać się do czytania...

Wiesz co, muszę Ci jeszcze powiedzieć, że rewelacyjnie nam służą łączniki światła na wysokości zwisającej dłoni. Wchodząc nie macasz łapkami pół m2 ściany, tylko robisz klap i od razu trafiasz we właściwe miejsce. Nie mówiąc o tym, że łatwiej mając zajęte ręce stuknąć kolankiem w ten nisko zamontowany łącznik, niż czółkiem w ten wysoki :yes::D

Wiesz co, muszę Ci jeszcze powiedzieć, że rewelacyjnie nam służą łączniki światła na wysokości zwisającej dłoni. Wchodząc nie macasz łapkami pół m2 ściany, tylko robisz klap i od razu trafiasz we właściwe miejsce. Nie mówiąc o tym, że łatwiej mając zajęte ręce stuknąć kolankiem w ten nisko zamontowany łącznik, niż czółkiem w ten wysoki :yes::D

Witam

Fajne rozwiązanie tylko jest minus montarzu na takiej wysokości, gdyż małe dziecko ma do nich dostęp. To jest taki szkopół tego,sam sie zastanawiam jak zrobić w przyszłości u siebie,ale większość klientów rezygnuje z tego rozwiązania jak tylko wspomne o tym.

Pozdrawiam

Witam

Fajne rozwiązanie tylko jest minus montarzu na takiej wysokości, gdyż małe dziecko ma do nich dostęp. To jest taki szkopół tego,sam sie zastanawiam jak zrobić w przyszłości u siebie,ale większość klientów rezygnuje z tego rozwiązania jak tylko wspomne o tym.

Pozdrawiam

hmm, tylko dlaczego - czy dziecko to zje czy co? :) Rozumiem, że może sobie popstrykać. Ja robie nisko :)

Witam

Pozdrawiam

Chyba kiedyś urośnie :D

• 2 weeks później...
hmm..

wszędzie piszecie: "skrętka" do tego, "skrętka" do tamtego

a co to są te "skrętki"?

Ewentualnie używacie też innych "tajemniczych" słów, typu np. "split"

Pozdrawiam!

popularny kabel używany do przesyłu sygnału sieciowego (internetu)

Jest w nim kilka par przewodów skręconych, w celu zapobiegania zakłóceniom wzajemnym - stąd nazwa :)

Łukasz80 dzięki.

Jak rozumiem taka skrętka mi wystarczy żeby korzystać z internetu np. w sypialni, niezależnie od innych domowników, w tym samym czasie?

Mam jeszcze kilka dni na zaplanowanie instalacji, stąd też intensywnie się dokształcam w tym temacie. Jakkolwiek prąd i inne elektryczne rzeczy jeszcze jako tako pojmuję co i po co, tak sieci i telefony to już nie bardzo.

Pozdrawiam.