Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wióry czy styropian na izolację stropu??

Recommended Posts

Witam,

właśnie remontuje piętro w dużym ponad 30 letnim domu.

Podłoga na tym piętrze była wykonana z ubitych desek na legarach pomiędzy którymi są wióry. Muszę zrobić dodatkową wylewkę by wyrównać podłogę i zrobić izolację termiczno-akustyczną.

Mam pytanie czy można wykorzystać wióry czy lepiej wyczyścić wszystko i położyć styropian i wykonać wylewkę.

Słyszałem że stosowane są, lub były kiedyś, obie metody, ale nie wiem którą wybrać i jak będzie z późniejszymi parametrami tak wykonanego stropu, a może zrobić wylewkę na wióry i później dać też styropian??

Proszę o fachową pomoc.

A wysokość Cę puszcza ?

Proponuję dać sobie spokój z tymi wiórami.

Wywalić wszystko i zastanowić się nad nowymi warstwami .

Czyli jaką mamy wysokość do pokonania.

Może stara płyta jest krzywa więc trzeba dać coś na wyrównanie.

Styropian jest w tej chwili prawdopodobnie najtańszym materiałem izolacyjnym.

Czyli coś na ewentualne wyrównanie, styropian i wylewka.

A jeżeli m być robiona podłoga na legarach to można dać wełnę między legary, nie musi być wtedy ta twarda .

właściwie to nic nie ma bo nawet wystają szyny stropowe. czyli rozumiem że to wyrównać następnie styropian i wylewka na gotowo?

tylko jest jeszcze jedna sprawa że "punktowo" w kuchni i łazience chce zrobić ogrzewanie podłogowe, czyli wylewka na gotowo ogrzewanie i jeszcze raz warstwa betonu?.

Podsumowując który wariant wybrać:

1. przy wyrównywaniu zostawić wióry zalać je betonem, później styropian, beton, instalacja c.o. i warstwa ostatnia betonu

2. to co w 1 tylko bez wiórów

3. to co w 1 tylko instalacje podłogową bezpośrednio na styropian.

Pytam dokładnie bo w większości chce sam to robić ze względu na finanse, no i trochę zielony jestem.

Czy sprawdziłeś jakie obciążenie da ten beton który chcesz wylać? Czy sądzisz, że legary wytrzymają ten dodatkowy ciężar? Zrobiłeś jakąś ekspertyzę przed zabraniem się do działania? Ciężar betonu to około 250kg na metr kwadratowy przy 10cm grubości wylewki. Przy pomieszczeniu 20m2 daje to pięć ton .... plus meble.... masz to policzone?

właściwie to nic nie ma bo nawet wystają szyny stropowe. czyli rozumiem że to wyrównać następnie styropian i wylewka na gotowo?

tylko jest jeszcze jedna sprawa że "punktowo" w kuchni i łazience chce zrobić ogrzewanie podłogowe, czyli wylewka na gotowo ogrzewanie i jeszcze raz warstwa betonu?.

Podsumowując który wariant wybrać:

1. przy wyrównywaniu zostawić wióry zalać je betonem, później styropian, beton, instalacja c.o. i warstwa ostatnia betonu

2. to co w 1 tylko bez wiórów

3. to co w 1 tylko instalacje podłogową bezpośrednio na styropian.

Pytam dokładnie bo w większości chce sam to robić ze względu na finanse, no i trochę zielony jestem.

No nie tak.

Po pierwsze , na adaptację poddasza trzeba mieć pozwolenie .

Na pewno należy zaprosić budowlańca który to obejrzy.

Piszesz coś o legarach, szynach i td.

To jest forum i my możemy coś doradzić ale zawsze trzeba się liczyć z tym że to jest porada " na odległość", nawet nazewnictwo może mylić.

Jedna z możliwości to;

zerwać starą podłogę,

wywalić wióry

wyrównać keramzytem,

dać styropian twardy /do wylewek/

folia

zrobić ogrzewanie

wylewka /jastrych/cementowa lub wylewka anhydrytowa, najlepiej ze zbrojeniem

To oczywiście jeżeli ma być posadzka z płytek lub parkiet lub panele .

Oczywiście wcześniej należy rozplanować ścianki działowe.

Jeżeli chodzi o wysokość, to trzeba brać pod uwagę nadproża okien i drzwi , no i schody wejściowe.

Tu do poczytania

http://forum.budujemydom.pl/lofiversion/index.php/t2950.html