Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

docieplenie budynku proszę o pomoc ekspertów!

chrustek8

Recommended Posts

Witam wszystkich i dziękuję z góry za porady ;)

Mam mały problem che docieplić dom w zabudowie szeregowej mam w sumie dwie ściany!

Nie wiem jakiego materiału użyć docieplenie będzie jednym z plusów bardziej zależy mi na wyprawie którą będę mógł zrobić, w tym momencie ściana w przekroju patrząc od wewnątrz domu wygląda następująco:

- suporex 24 cm

- styropian 6 cm

- cegła dziurawka 12 cm

- wyprawa tyn cementowo wapienny "baranek" bardzo słaby i sypki;(

I teraz pytania:

1. Czym docieplić taki dom styropian może z jakąś dużą przenikalnością żeby nie zrobić termosu czy jakoś tak czy może wełna?

2. nie wiem co zrobić z tym tynkiem cementowo wapiennym zeskrobać?- to około 120 m2 masakra z trzy dni pracy dla dwóch(tata pomoże ;) ) czy może jakiś grunt ale coś głęboko penetrującego i dużo kołków na łączenie płyt 4 szt i dwa po środku- tak sobie głośno myślę;)

I to wszystko chyba że o czymś ważnym jeszcze zapomniałem proszę ekspertów o porady z góry dziękuję

W tej chwili przenikanie wilgoci przez ścianę jest wstrzymane poprzez styropian. Jednak para ma możliwość migracji do wwewnątrz lub na zewnątrz budynku. Jeśli zamkniesz tą możliwość to w przypadku dostania się wilgoci w zamknięty obszar (a to może nastąpić od razu lub po latach) spowoduje poważne, negatywne następstwa. W tym przypadku tylko wełna.

Jak ktoś zapewni, że wilgoć nigdy się tam nie dostanie to brałbym to na piśmie i robiłbym tak jak radzi. Nie wiem tylko skąd w takim razie wątki o przeciekaniu dachów, podciąganiu wilgoci, wodzie w piwnicy itp.

Gwarancję sam bym dał gdybym miał pewność, że w tym zamkniętym obszarze będzie panowało nadciśnienie, niestety fizyka budowli jasno określa, że zimą parcie powietrza będzie od wewnątrz do zewnątrz, a to jak dla mnie grozi przenikaniem pary wodenj w ten zamknięty obszar. Każdy ryzyko może ponieść na swój koszt.

kochany za krótko się znamy abym ci aż tak mocno zaufał, a tym bardziej posłuchał. jak masz chwilkę, doczytaj:

W związku z licznymi wątpliwościami forumowiczów odnośnie "oddychania ścian", które pojawiają się na wielu wątkach, znalazłem ciekawy artykuł napisany przez panów:

Andrzej BOBOCIŃSKI

Mgr inż., Instytut Techniki Budowlanej

Jerzy A. POGORZELSKI

Prof. dr hab. inż., Instytut Techniki Budowlanej

Profesor Pogorzelski jest Kierownikiem Zakładu Fizyki Budowli. Jesteśmy więc napewno w dobrych rękach.

Artykuł nosi tytuł: Ściany nie oddychają !

Całość artykułu dostępna pod adresem

http://www.styropian-sps.com.pl/oddychaj.html

===================

1. Wprowadzenie

Termin "oddychanie ścian" nie jest terminem technicznym. Występuje on natomiast w licznych wypowiedziach specjalistów od budownictwa, których liczba u nas jest prawie tak duża, jak liczba lekarzy. Mówią oni, że jakaś ściana "oddycha" lub "nie oddycha", przy czym termin ten jest zwykle traktowany przez nich jako termin pierwotny i nie wymagający definiowania.

Autorzy przeprowadzili kilka rozmów wyjaśniających z "użytkownikami" tego terminu. Okazało się, że przez "oddychanie ścian" rozumieją oni zjawisko dyfuzyjnego odpływu pary wodnej z pomieszczenia poprzez samą ścianę zewnętrzną. Zjawisko to uważa się za korzystne, gdyż ma chronić pomieszczenia przed nadmiernym zawilgoceniem eksploatacyjnym powietrza i jego konsekwencjami (kondensacja wewnętrzna, rozwój pleśni i grzybów, itp). Należy przy tym podkreślić, że kontekst wypowiedzi o "oddychaniu ścian" jest zawsze taki, że zjawisko to, lub jego brak, ma istotny wpływ na "mechanizm" usuwania nadmiaru pary wodnej z pomieszczenia.

Nieuniknioną konsekwencją ocieplenia ścian zewnętrznych budynku jest nie tylko znaczne zwiększenie oporu cieplnego przegród; może mieć miejsce także zwiększenie ich oporu dyfuzyjnego, niekiedy nawet kilkukrotne.

Później zmieniaj świat:)

Serdecznie pozdrawiam

witam

jak że jestem laikiem budowlanym proszę o poradę odnośnie ocieplenia

planuję ocieplić dom zbudowany z betonu komórkowego solbet 24 cm styropianem 15 cm grafitowym, chce to zrobić stosując ocieplenie z 2 warstw pierwsza 10 cm potem na zakładkę 5 cm, problem że nie wiem jak łączyć te dwie płyty styropianowe, na kleju czy na kołkach czy jeszcze jakiś inne rozwiązanie?

drugi mój dylemat związany jest z piwnicą czy dawać ocieplenie podłogi na gruncie 10 cm styropianu (piwnica raczej nie będzie ogrzewana), czy tylko na stropie pod podłogówkę?

z góry dziękuję za sugestie

...oczywiste jest to, że to co powiedziałeś jest kolejną Twoją kompromitacją i dowodem na to, że jeszcze dużo nauki przed Tobą....

można wiedzieć czemu ma służyć ta gustowna doklejka?

Z pewnością wszyscy czytający wątek chcieliby poznać Twoje wyjaśnienie zasadności tej wklejki..... ja sam zresztą chętnie je poznam, na pewno masz w zanadrzu jakiś cytat do artykułu, hehe...

W tym wypadku sprawa jasna. Jeśli ocieplimy strop i ścianę zewnętrzną od poziomu stropu to dookoła budynku mamy mostek termiczny, który w ogłlnym rozrachunku energetycznym będzie wyraźnie widoczny. Czy należy ocieplić 30cm poniżej stropu, czy inną wartość trudno udowodnić, ale ocieplić należy.