face 10.02.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 (edytowane) Gdyby nawet robił same hale stalowe czy żelbetowe to dla niego taki dach to pikuś. Pan Pikuś. Ale. Jest takie coś jak nadwrażliwość na bezpieczeństwo, doświadczenie zawodowe, które nakazuje coś robić [w zakresie konstrukcji] dużo bardziej bezpiecznie niżby to wynikało z logiki forumowiczów. Nie wiem czym się kierował konstruktor. Może zrobił dobrze, może nie do końca zgodnie w interesie finansowym Inwestora, może chciał uniknąć elementów stalowych w dachu. Intencje być może miał słuszne. No bo ja nie wiem jakie pokrycie jest zafundowane, czy Inwestor w rozmowach z architektem wykluczył np słupki na poddaszu, czy zażyczył sobie oszczędny strop, który niekoniecznie będzie zdolny do przeniesienia sił skupionych ect. Nie wiem, czemu Inwestor zawczasu nie zasygnalizował" problemu" architektowi. Jeśli to jest jakiś wielki problem, oczywiści.... zastanawia mnie co maja elmenty zelbetowe w dachu z bezpieczenstwem konstrukcji wspolnego na co zwracasz uwage - moga byc nawet niebezpieczne i niewykonalne dla niektorych budowlancow im wieksza komplikacja robot, tymwieksze prawdopodobienstwo popelnienia bledow elementy stalowe w jakim celu?? osczedny strop tez nie ma nic wspolnego z przeniesieniem obc z dachu Edytowane 10 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 10.02.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 (edytowane) zastanawia mnie co maja elmenty zelbetowe w dachu z bezpieczenstwem konstrukcji wspolnego na co zwracasz uwage - moga byc nawet niebezpieczne i niewykonalne dla niektorych budowlancow im wieksza komplikacja robot, tymwieksze prawdopodobienstwo popelnienia bledow osczedny strop tez nie ma nic wspolnego z przeniesieniem obc z dachu Nie mam projektu konstrukcyjnego, mogę tylko gdybać. Co zrobisz, gdy np Inwestor nie życzy sobie słupków w pokojach, dach pokryty masz dachówką a odstępy między słupkami są np 5,5m? Robisz płatew i słupki stalowe. ect. W zależności od rodzaju konstrukcji dachu, ciężaru pokrycia, strefy śniegowej może się okazać, ze np. niektóre, obciążone dachem, stropy nie będą spełniały np II stanu granicznego. Edytowane 10 Lutego 2011 przez szybkaosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 10.02.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 (edytowane) Nie mam projektu konstrukcyjnego, mogę tylko gdybać. Co zrobisz, gdy np Inwestor nie życzy sobie słupków w pokojach, dach pokryty masz dachówką a odstępy między słupkami są np 5,5m? Robisz płatew i słupki stalowe. ect. W zależności od rodzaju konstrukcji dachu, ciężaru pokrycia, strefy śniegowej może się okazać, ze np. niektóre, obciążone dachem, stropy nie będą spełniały np II stanu granicznego. ja tez tylko gdybam, slupek w pokoju moze byc ozdoba wlasnie:) sam takowy posiadam, drugi w lazience, wykorzystany jako element dekoracyjno-uzytkowy-pomiedzy nim a sciana znajduja sie drzwi prysznica:) stara dobra szkola budownictwa uczy aby wszelkie sily skupione byly przekazywane na podciagi lub sciany - nie stropy - owszem dopuszca sie przekazac na plyty i tu stan granicznny uzytkowalnosci moze nie zostac spelniony z racji zbyt duzych ugiec i rys - ale wlasnie po to jest konstruktor aby temu zaradzic i doradzic lub odradzic u autora postu jest mozliwosc oprzec je na scianach nosnych parteru - zreszta wyjasnilem juz w ktoryms poscie wyzej jak to zrobic i jakie beda tego konsewkwencje dot wnetrza - co praktycznie upraszcza projekt, konstrukcje budynku do absolutnego minimum a takie projekty byc powinny nie ma co gmatwac tylko wykonac najprosciej jak sie da, w prostych niewielkich domkach jednorodzinnych nie ma co wprowadzac elementow stalowych i zelbetowych do konstrukcji dachu - u autora postu rozpietosc max jest 5,5 m dla platwii - uwazam ze to nie jest powod do wprowadzenia platwii zelbetowej drewniana platew o obliczonym przekroju (tutaj powinna dac rade z zapasem 16x20) przeniesie zarowno ciezar sniegu, dachowki jak i wiezby, ocieplenia i suchej zabudowy platew zelbetowa musiala by miec wymiar ok 20x30 i sporo zbrojenia aby przeniesc w pierwszej kolejnosci swoj ciezar ps juz widze miny ciesli zastanawiajacych sie jak do niej drewniane krokwy zamontowac Edytowane 10 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 10.02.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 ja tez tylko gdybam, slupek w pokoju moze byc ozdoba wlasnie:) sam takowy posiadam, drugi w lazience, wykorzystany jako element dekoracyjno-uzytkowy-pomiedzy nim a sciana znajduja sie drzwi prysznica:) stara dobra szkola budownictwa uczy aby wszelkie sily skupione byly przekazywane na podciagi lub sciany - nie stropy - owszem dopuszca sie przekazac na plyty i tu stan granicznny uzytkowalnosci moze nie zostac spelniony z racji zbyt duzych ugiec i rys - ale wlasnie po to jest konstruktor aby temu zaradzic i doradzic lub odradzic u autora postu jest mozliwosc oprzec je na scianach nosnych parteru - zreszta wyjasnilem juz w ktoryms poscie wyzej jak to zrobic i jakie beda tego konsewkwencje dot wnetrza - co praktycznie upraszcza projekt, konstrukcje budynku do absolutnego minimum a takie projekty byc powinny nie ma co gmatwac tylko wykonac najprosciej jak sie da, w prostych niewielkich domkach jednorodzinnych nie ma co wprowadzac elementow stalowych i zelbetowych do konstrukcji dachu - u autora postu rozpietosc max jest 5,5 m dla platwii - uwazam ze to nie jest powod do wprowadzenia platwii zelbetowej Stara szkoła sobie a oczekiwania Inwestorów sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 10.02.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Stara szkoła sobie a oczekiwania Inwestorów sobie. jest taki argument ktory sie nazywa ekonomia:) bardziej skomplikowany projekt = drozszy projekt bardziej skomplikowany projekt = drozsze wykonanie bardziej skomplikowany projekt = wiecej materialu, zazwyczaj drozszego i jeszcze argument...hmm...jakosci i poprawnosci robot bardziej skomplikowany projekt = wieksze prawdopodobienstwo bledow wykonawczych jesli te argumenty nie przemawiaja to zostaje uszanowac dobra wole inwestora i chec napedzania gospodarki:) pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 10.02.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 jest taki argument ktory sie nazywa ekonomia:) bardziej skomplikowany projekt = drozszy projekt bardziej skomplikowany projekt = drozsze wykonanie bardziej skomplikowany projekt = wiecej materialu, zazwyczaj drozszego i jeszcze argument...hmm...jakosci i poprawnosci robot bardziej skomplikowany projekt = wieksze prawdopodobienstwo bledow wykonawczych jesli te argumenty nie przemawiaja to zostaje uszanowac dobra wole inwestora i chec napedzania gospodarki:) pozdrawiam:) Inwestor ma swoją świadomość lub nie i ponosi pełną odpowiedzialność finansową. Projektant ma przede wszystkim zrobić projekt zgodnie ze sztuką budowlaną. Nie ma obowiązku projektować by było supertanio. Inwestor ma prawo uczestniczyć w cyklu projektowym i narzucać swoje warunki, w tym również oczekiwania w stosunku do kosztów budowy. Ale musi to robić na bieżąco. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 10.02.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 (edytowane) Projektant ma przede wszystkim zrobić projekt zgodnie ze sztuką budowlaną. to jego podstawowy obowiazek:) Nie ma obowiązku projektować by było supertanio nie ma obowiazku projektowac super tanio tylko najtaniej aby odniesc zamierzony efekt wiec jesli nie zastosuje sie do tej zasady to z racji iz budownictwo na kazdym kroku styka sie z ekonomia, budzety sa ograniczone a zyski z inwestycji skalkulowane nie bedzie projektowal bo jego projektow nikt nie bedzie realizowal budownictwo to po prostu dobry biznes jest:) pozdrawiam:) Edytowane 10 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 10.02.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 to jego drugi z podstawowych obowiazkow z racji iz budownictwo na kazdym kroku styka sie z ekonomia, budzety sa ograniczone a zyski z inwestycji skalkulowane budownictwo to po prostu dobry biznes jest:) pozdrawiam:) Nie, co najwyżej jego doświadczenie, dobra wola, warunki i naciski inwestora ect. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 10.02.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 skoro tak twierdzisz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts