Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian a wilgoć

emonkey

Recommended Posts

Witam, mam taki problem, ponieważ od założenia styropianu pojawia się wilgoć a w niektórych rogach grzyb. Dom z cegły ocieplony styropianem 15cm na jesień.

Projekt na izolację nie był robiony, co chyba było błędem jak patrzę na to co się dzieje w domu.

Bo niestety jest słaba wentylacja budynku, są kratki wentylacyjne w kuchni i łazience, to są wewnętrzne pomieszczenia. A wilgoć mam w dobudowanej "altanie", może przez te, świeże ściany jest więcej wilgoci? Sam już nie wiem.... Mam w tej altanie przyklejoną płytę kartonowo-gipsową do ściany i miejsca styku nidy z klejem są mokre, co gorsza nie chcą wyschnąć, do tego już w rogu nida zrobiła się mokra.

Co do innych pomieszczeń to do pokoi trochę gorzej ogrzewanych wprowadził się grzyb w narożnikach.

I teraz nie wiem czy poprawiać wentylację wewnątrz pomieszczeń czy zakładać kratki wentylacyjne w styropianie co na mój rozum spowoduje że cała izolacja nic nie da bo i tak zimę powietrze będzie się dostawać między styropian a ścianę.

Może coś doradzicie. Pozdrawiam :)

Edytowane przez emonkey

zrob w plytach sito. to gips jak wyschnie i nie bedzie smierdzec trupem to otwory zaszpachlujesz.

kratki masz w kuchni laznience, zrob wloty w oknach nawiewniki i rozszczelnij drzwi.

Tylko mam okna PCV. To mam w nich dziury robić i zakładać te okienne nawietrzniki?

A może lepiej nawietrzniki ścienne założyć? Przez ścianę i styropian. Jedna sztuka coś da czy muszą być dwie i tym samym naturalny ciąg? Czyli dwie kratki do doprowadzania i odprowadzania powietrza?

I dziękuje za odpowiedź :)

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez emonkey

Może poczytaj trochę na forum, bo FlashBack Ci dobrze radzi, a Ty wywinąłeś kota ogonem i wyszło co wyszło.

FlashBack proponuje Ci, zebyś porobił dziury (wiertłem) w styropianie aż do ściany (bez ściany), to wyschnie ścianan, która jest zawilgocona. A później jak wyschnei wszystko to zakleisz je choćby pianką. A nawiewniki sa montowane w oknach poprzez ościżnicę. Robi to firma a nie TY. Rozszczelneie okna polega na tym, żeby powycinac uszzcelki w podpwiendim miejscu, co spowoduje cyrkulację powietrza. Sam wywiem (kratki wentylacyjen) to za mało, bo grawiacja dziąła wówczas jak ma napły wpowietrza. A Ty zrobiłeś sobie termos w domu. A jak masz plastiki (okna) to otówrz sobie na tzw. micro i tez troche pomoze .

Ok, rozumiem :)

Rozumiem że nawiewniki w oknach są montowane przez firmy, ale może lepiej założyć taki w ścianie higrosterowony dla mnie to byłby mniejszy kłopot.

A te uszczelki to mogę sam sobie powycinać?

Wtedy rozszczelnienie okien zrobić, do tego te nawietrzniki i wentylacja by była dobra?

I jeszcze jedno pytanie, nawietrzniki w takim razie poniżej okien?

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez emonkey

Czytając Twoje wątpliwości uważam, że powinna to robić firma profecjonalna. Ale cóż oszzcednosć - przynajmiej prowizoryczna - ale cenna :-)

Jak zrobisz w ścianie nawiewniki to sobei psujesz dom. Tym sposobem możńa też zwykłe kratki włozyć i sobie zamykać żaluzje. Nawiewniki jak smaa wskazuje nazwa nawiewaja powietrze. A fizyka jest taka, ż edołem powietrze wychodzi a góra wchodzi. Otwórz sobei okno i zaśiweć świecę i posuwaj ją po wysokosic okna to zobaczysz jak to działa. Nawiewniki musz abyc u góry.

A rozszczeklnienei okna to mozesz znaleśc na sieci (http://www.....) sa często isntrukcj e wktórym miejscu wycina się i jak dużo uszczelki.

A nie uważasz, że pwoinieneś na razie spóbowac pozostawić okna na mikrowentylację? Każde PCV ma, przynajmniej powinno. I zobaczysz wóczas jak to dziaął i czy pomaga.

P.s. zapomnaiłeś o dziurach w styro na czas określony :-)

No moje PCV mają mikro wentylacje.

Co do nawiewników, to chciałem sobie zapewnić dobrą wentylację domu.

A w jaki sposób nawiewniki psują dom? Myślałem że one poprawią sprawę, nawiewniki plus rozszczelnienie okien.

Instrukcję rozszczelnienia okien znalazłem

http://www.okfens.un.pl/images/upload/per_rys2.gif

http://www.okfens.un.pl/images/upload/per_rys3.gif

A co do tej wentylacji grawitacyjnej to znalazłem taki obrazek:

http://www.budujemydom.pl/images/stories/instalacje/systemy_wentylacyjne_graw2_500.jpg

Problem jest natury takiej że ja nie mam kratek wentylacyjnych w wszystkich pomieszczeniach, więc wywiewu zużytego powietrza też nie

Pozdrawiam.

Ten schemat jest bardzo prosty. A kratki masz w kuchni i w łazience chyba? I w garazu ? A że dzrwi kuchni jak i łazienki winny być trochę podneisione albo z dziurami to powietrze wywieje jak będzi edopływ. Ale powiem tak: nie widiząłem, żeby w kuchni czy w pokoju były nawiewniki przze ścianę, bo ptrzeciez zimno wchodzi jak nic.

a co to znaczy w i z? znajdx inną isntrukcję co poakzują zdjęcia a nie obrazki.

pokazałaęs kawaek i myłsisz,m ze już wszyscy będa wiedzieć co i jak.

Tu większe szczegóły:

http://www.okfens.com.pl/s,instrukcja_r_1.html

Edytowane przez tfor

Może poczytaj trochę na forum, bo FlashBack Ci dobrze radzi, a Ty wywinąłeś kota ogonem i wyszło co wyszło.

FlashBack proponuje Ci, zebyś porobił dziury (wiertłem) w styropianie aż do ściany (bez ściany), to wyschnie ścianan, która jest zawilgocona.

Możesz wskazać miejsce gdzie FlashBack tak radzi?:jawdrop:

Możesz wskazać miejsce gdzie FlashBack tak radzi?:jawdrop:

rzeczywiscie, źle zrozumiałem, w płytach GK a nie w styro. W takim razie się zastanawiam czy to starczy, bo jak w środku ma wilgoć to w styro blokuje odparowanie. A jakby styro rozszczelnić poprzez sito to szybciej by wilgoć wyszła i nie zdarzyłby grzyb się zagnieździć. Bo czym dłuzej wilgoc tym pewniejszy grzyb.

http://www.okfens.com.pl/s,instrukcja_r_1.html z tego samego linka co podałeś są obrazki dotyczące rozszczelnienia okien PCV. W to uszczelka wewnętrzna, Z zewnętrzna.

Teraz sprawdzałem i okazało się że w łazience na piętrze nie mam kratki wentylacyjnej i chyba będę musiał taką zainstalować.

Co do tych dziur, to szkoda mi płyt GK, bo się napracowałem a teraz mam je dziurawić, to już wolę ten styropian.

Akurat tak się składa że mam kanał wentylacyjny + kominowy tylko dom 20 lat ma i nikt wtedy się nie przejmował za bardzo wentylacją, bo były okna drewniane przez które hulał wiatr :) Więc na parterze jeszcze mam kratki wentylacyjne ale na piętrze już brak.

Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie podpowiedzi.

Ale Ty nie mozesz podpinac się pod kanały wentylacyjne, które bigną od dołu, bo tylko zepsujesz sobie grawitację na dole. musisz mieć nowy nakał> nowy oznacza niezalezny. Albo sa -z tego co wiem - ale to musi już fachowiec się wypowiedizęc, robi się jakieś schodki i można podłaczyć do tego kanału co juz jest. Ale szzcegółow nie znam. A jak masz wilgoc w domu, to lepiej nie kombinować, bo taka wentylacja musi być bardzo drożna.

Serio? A to dzięki bo bym popsuł.

A jak mam dwa kanały ale oba od dołu? I pod jeden mam dół a pod drugi bym górę sobie podpiął - założył kratkę wentylacyjną?

Bo tak się składa że mam dwa kominy i w każdym są dwa kanały, wentylacyjny i kominowy, tylko w kuchni na parterze już nie ma pieca węglowego to bym mógł ten komin wykorzystać do wentylacji piętra.

Pozdrawiam

Edytowane przez emonkey

• 2 weeks później...

Sorry że się podpinam pod temat ale jak przeczytałem problem "emonkey'a" to trochę się zmartwiłem gdyż na wiosnę planuje ocieplić swój 40 letni murowany z cegły dom który jest zajeb.. zimny , nieto że nie palę w CO ale rano jak się budzę to jest trochę cieplej jak na polu (strop nie docieplony itp , ) z tąd decyzja o dociepleniu ścian styropianem ok 12cm no i strop wełną dodam że też mam problemy z wentylacją (nie zawsze działa w dobrą stronę) tak wiem szczelne okna i teraz mam pytanko czy u mnie może wyskoczyć takim sam problem jak ww

dzięki