Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Winda

Gość Jacek69

Recommended Posts

Gość Jacek69

Zastanawiam się nad kupieniem nowego mieszkania, które sąsiaduje z windą. Architekt osiedla (ursynów - jarzębiny) twierdzi, że jest całkowicie bezgłośna (Krone), że szyb został "delatyzowany" a mieszkanie ma 29 cm żelbetewe ściany, które wyciszają o 60dB (6 więcej niż norma).

Zaryzykować? Jest coś takiego jak bezgłośna winda??

Jacek

Wydaje mi sie ze nie znajdziesz tutaj odpowiedzi na twoje pytanie bo to forum glownie dla tych co buduja domy i w 99,999999% bez windy.

A ci co domy buduja to najczesciej uciekaja z blokowisk i maja nieprzyjemne wspomnienia chocby dzieki trzaskajacym dzwia od wind i glosnym windom itp

Wiec musisz poszukac forum dla mieszkajacych w blokach lub tak jak wiekszosc z nas przemyslec jeszcze raz oplacalnosc kupowania drogiego mieszkania i rozwazenia wlasnej budowy.

Pozdrawiam

Na twoim miejscu bym nie kupowała takiego mieszkania.

Pracuję b. blisko wind są tam i stare (trzaskanie drzwi) i nowe z rozsuwanymi drzwiami. Niestety też je słychać, szczególnie to ciągłe dzwoneczki gdy zatrzymuje się na piętrze. Ja osobiści lubię ciszę i nie chciałabym słuchać dzwonienia i rozmów przed moimi drzwiami ludzi czekajacych na windę. A czy sciana wygłuszy? Myslę ze i tak zawsze będzie ją słychać, beton zawsze ładnie przenosi hałasy.

Decyzja należy do Ciebie. :lol:

dosyć często podróżuję służbowo i wówczas śpię w hotelach, zawsze w nienajgorszych, min. *** :lol: i najczęściej w dużych miastach, także za granicą.

I jeśli trafi mi się pokój przy windach to zazwyczaj mam kiepską noc :cry: jednak slychać je nieco, a głównie osoby w/wysiadające.

Cz.

ja w tej chwili mieszkam doslownie obok windy - sasiaduje z nia moja sypialnia - dodam jeszcze ze lozko jest przystawione do sciany gdzie jest szyb.

windy w ogole nie slysze! jest to nowy blok, z winda bardzo cicha otis. musze tez dodac ze mieszkam na 5 ostatnim pietrze i na naszym pietrze jest to jedyne mieszkanie, wiec jak winda sie zatrzymuje to slysze bardzo cichy delikatny gong i wiem, ze to do mnie.

jest to wygodne bo rano slysze ze opiekunka wlasnie przyszla a wieczorem ze idzie maz - wiec jak widac powyzej winde slysze tylko dwa razy dziennie, jest to delikatny bardzo gong, wiec zeby go uslyszec musze byc przy drzwiach lub w sypialni a do tego w mieszkaniu musi byc bardzo cicho.

jaki wniosek? wszystko zalezy od okolicznosci - jak cicho pracuje winda, jaki ma gong i ile mieszkan jest na pietrze.

Ja mieszkam w wieżowcu 10 piętrowym na 9-tym piętrze i ... można przyzwyczaić się do windy. Jak wieczorem siedzę w pokoju i wszystkie urządzenia wydzielające dzwięki (TV, radio itp.) są wyłączone to słychać jak chodzi ale jakoś nie zwracamy na to uwagi. Gorszym problemem są dzwięki wiercenia w ścianach wiertarkami. Jak wiadomo nie każdy ma dobrą udarówkę i aby wywiercić 1 dziureczkę pod obraz przez 1 minutę to ta tak prosta czynność zajmuje mu 30 min. :o :evil: :cry: .

Nieraz mam ochotę powiesić ogłoszenie na klatce: "Chcesz wywiercić dziurę w ścianie - pożyczę wiertarkę" :D .