Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garda - miejsce naszych marzeń - komentarze do dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Gratuluję! Taki miły prezent od zajączka

Dziękuję :) kilka dni temu już się uprawomocniło :)

Pochwal się coś tam wyrysowała.

Chętnie, dzisiaj właśnie zamierzam :)

Bardzo proszę o Wasze odczucia, również jeżeli oznacza to krytykę :)

Kiedy wbijacie pierwszą łopatę?

Jeżeli dobrze pójdzie i nic się nie wydarzy nieprzewidzianego (oby nie!), to w połowie czerwca.

No, w końcu :)

Edytowane przez domi-nikka

KONIECZNIE pochwal się tym miesięcznym przemyśleniem pomieszczeń. Bardzo jestem ciekawa. Myślę, że będzie ekstra, zwłaszcza, że zajmowałaś się projektowaniem zawodowo ( nie szkodzi, że tylko kuchni).

Za choinę trzymam kciuki, choć przyznam, że kiepsko wyglądała.

Wrzuciłam wizki do dziennika, mam nadzieję, że się spodobają... za opinię będę wdzięczna :) Powiedziałabym, że wnętrza są chyba dość odważne... :)

A co do choinki, to dziękuję ślicznie za kciuki... zobaczymy jutro, czy jeszcze ma się jakoś, czy już całkiem uschła... :( Przywiązałam się do tego drzewka... kurczę, ja to chyba jednak zbyt sentymentalna jestem :)

Widziałam wizki. Świetny salon i pokój syna. Córki, dla mnie za dużo się tam dzieje.albo róż i pasy, albo kwiaty i róży. Wiatrołap, kolorystyka super , ale tapeta nie za bardzo. Nie bierz tego pod uwagę bo ja we wzorach kwiatowych nie za bardzo się odnajduję, raczej geometryczne.

• 1 month później...

Hej :)

Rere79 - dzięki za odpowiedź, przepraszam, że dopiero teraz. U małej będę jeszcze robić zmiany, pewnie będę musiała "wcisnąć" huśtawkę, którą ma teraz, chociaż nie wiem, gdzie :/ :) Co do tapet, to na pewno ich w całym domu tak dużo nie będzie, po prostu użyłam ich jako gotowych wzorów (chodziło o to, by złamać czymś gładź ściany), bo nie miałam czasu szukać tekstur. Raczej wolę tynki strukturalne itp.

Cyg - już dzisiaj nadrobiłam braki :) A co u Was? Bo też zaglądam, a tam cisza... :)

PS. A choinka może jednak przetrwa :) Część uschła, ale pozostała część jest żywa, zielona i wygląda nieźle. Może się pozbiera... mam nadzieję.

• 1 month później...

Witam serdecznie, piękna bryła domu (mam podobną ;D ). Uwielbiam patrzeć na takie proste w formie domy, choć w rzutach namieszałaś mocno (ja u siebie również ;), ale to mieszanie czyni życie, z nabytymi nawykami prostsze. Jak rozwiązaliście dach nad garażem? My mamy ekonomiczne rozwiązanie- po prostu dach przykryty blachą, jak na całym domku, z 8st spadkiem, z attykami imitującymi ze strony ścian szczytowych płaski dach. Były marzenia o tarasie w tym miejscu, ale ekonomia wygrała....

Kibicuję, powstawanie murów do dziś pamiętam jakie jest ekscytujące! Pozdrawiam!

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam serdecznie, piękna bryła domu (mam podobną ;D ). Uwielbiam patrzeć na takie proste w formie domy, choć w rzutach namieszałaś mocno (ja u siebie również ;), ale to mieszanie czyni życie, z nabytymi nawykami prostsze. Jak rozwiązaliście dach nad garażem? My mamy ekonomiczne rozwiązanie- po prostu dach przykryty blachą, jak na całym domku, z 8st spadkiem, z attykami imitującymi ze strony ścian szczytowych płaski dach. Były marzenia o tarasie w tym miejscu, ale ekonomia wygrała....

Kibicuję, powstawanie murów do dziś pamiętam jakie jest ekscytujące! Pozdrawiam!

Cześć, witam :) Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale ostatnio z czasem u mnie kiepsko...

Dziękuję za miłe słowa :) Namieszałam, owszem - życie zweryfikuje :)

Co do dachu nad garażem, robimy tam pokrycie w taki sposób, aby później ewentualnie można było zrobić taras, ale na razie go nie planujemy. Będzie izolacja, potem papa, kilkustopniowy spadek na prawą stronę, prawdopodobnie zrezygnujemy tam (po prawej stronie) ze "ścianki - maskownicy", żeby nie musieć później wybierać z tej "wanny" śniegu, a zrobimy po prostu rynnę.

Fakt, powstawanie murów jest ekscytujące :)

cYg :) witaj :) jak wyżej, przepraszam za brak czasu na odpisanie... co do pięcia się murów, to owszem :) - w dzienniku szczegóły, zapraszam. :)

• 1 month później...

Fajnie, że pomyśleliście o wycięciu otworów przed zalaniem - ja ten temat odpuściłem i było trochę walki z betonem :)

Mam nadzieję, że strop już wylany i kończycie dach :)

W wolnej chwili skrobnij proszę na jakie okna i dachówkę się zdecydowaliście. No i czym zamierzace ocieplać. My właśnie zaczęliśmy przyklejać styropian 15cm z frezem Austrotherm z lambdą 31 :)

• 2 weeks później...

Hej :) mieliśmy trochę problemów ze stropem (napiszę może dzisiaj w dzienniku) i skutki tych problemów kosztowały nas ponad miesiąc opóźnienia, ale na szczęście problem już załatwiony i idziemy dalej. Mamy już zrobioną więźbę dachową i ekipa kończy ścianki szczytowe, a potem będą robić ścianki na poddaszu. Dach zaczynamy kłaść około 20-go października, w tym samym czasie robimy okna i alarm. Drzwi na razie założymy tymczasowe, a bramę garażową zadeskujemy.

Co do dachu to podobnie jak Wy wybraliśmy kolor grafitowy :) Będzie to dachówka betonowa BRAAS romańska, z powłoką Cisar. Okna Oknoplastu, współczynnik przenikania ciepła dla całego okna 0,7 dla większości okien. Ocieplać będziemy 20 cm styro, też się zastanawiamy nad Austrothermem, bo ponoć bardzo dobry i równy. Prawda to? :)

• 2 weeks później...

Witaj domi-nikka, bardzo fajnie jest podglądać Twój dziennik. Gratuluję! Sam byłem swego czasu zainteresowany projektem Garda, ale jednak zdecydowaliśmy się na indywidualny, aby wykorzystać z pełni walory naszej działki. Tym nie mniej nasz projekt (czekamy na elewacje od architekta) ma wiele wspólnego z Gardą.

Śledzę Waszą realizację - też wybieramy płytę fundamentową - będę miał wkrótce o czym rozmawiać z konstruktorami, bo chcę mieć nad wszystkim kontrolę już od samego początku.

Przeglądam wizualizację wnętrz. Salon: bardzo, bardzo podoba mi się pomysł umieszczenie kominka na innej ścianie niż telewizor. W wielu domach jest to zaraz obok i te obrazy (jakże zaprzeczające sobie) mieszają się. Czasami trudno jest to zrobić inaczej, ale jeśli tylko się ma wybór, to trzeba to rozdzielić. My będziemy się starać, żeby w naszym projekcie było podobnie, jak u Ciebie.

Mam natomiast wątpliwość co do wanien w łazienkach. Jeśli będą one tak głęboko pod skosami, to będzie to nieergonomiczne, gdyż trudno będzie stanąć prosto w tej wannie, przy wychodzeniu szczególnie jest to koniczne. Może to tylko złudzenie, ale przeanalizuj to sobie dokładnie.

Kuchnia - pytanie do eksperta - jak to jest w piecem (płytą) na wyspie - czy nie pryska olej i inne gotujące się płyny dookoła? Można przy takiej wyspie usiąść i traktować ją też jako miejsca do szybkiej konsumpcji? W planie mojej kuchni mógłbym wstawić właśnie wyspę z piecem, ale chciałbym mieć też mały stoliczek/kawałek blatu na ranne śniadanie. Czy takie stoliczek może być rozszerzeniem wyspy (jak u Ciebie z krzesłami barowymi), można tam przysiąść i zjeść np. płatki z mlekiem?

Możesz podać wymiary kuchni, bo niestety trochę słabo widać na zdjęciu Twojego projektu?

Trzymam kciuki za Gardę i pozdrawiam!

Edytowane przez nk

• 3 weeks później...

Witaj nk, bardzo miło Cię widzieć. :) Przepraszam, że z takim opóźnieniem odpisuję, ja się ostatnio wszędzie spóźniam :x

Dziękuję za miłe słowa :)

Co do wanien - tak, wiem o tym, że będzie nad nimi nisko. Ale nie chcę z nich rezygnować :) U nas to właściwie głównie ja czasami korzystam z wanny (lubię w niej czytać) - i akceptuję tę trudność z niskim sufitem. U dzieci w łazience - nie chcę pozbawiać ich wanny. Zastanawiam się jeszcze nad miejscem, teoretycznie mogę ją przesunąć, ew. zrobić wannę z parawanem nawannowym i tam prysznic - ale wątpię, aby taka decyzja zapadła, bo zarówno ja jak i mąż nie znosimy tego rozwiązania :p

Też jestem przeciwnikiem umieszczania kominka na tej samej ścianie co TV :)

Co do kuchni - pryska, ale można wysłonić płytę od tyłu panelem szklanym (bądź innym). I tak mam zamiar zrobić. Rozważam jeszcze inny układ kuchni, z ew. przeniesieniem płyty grzewczej pod ścianę; tutaj wszelkie ostateczne decyzje będą dopiero zapadać :) Za chwilę będę pracowała nad zmodyfikowaną wersją projektu - nieco inna kolorystyka i spokojniejsze wnętrza. Jak skończę, to wrzucę do dziennika :) Oczywiście stoliczek może być przedłużeniem wyspy. Można go też umieścić w tylnej części wyspy, na normalnym "stołowym" poziomie (czyli ok. 72 cm). U nas jednak nie ma to większego sensu, bo jest bardzo blisko do stołu w jadalni.

Również trzymam za Was kciuki :) i będę do Was zaglądać :)

• 1 month później...

cześć Siostro:) kapitalny dziennik, kapitalnie się czyta (uśmiałam się w kilku miejscach), kapitalne przeróbki, kapitalnie rośnie Wasz dom. Projekt bardzo fajny, ale wnętrza zauroczyły mnie maksymalnie (nie będę rozpisywać się o możliwościach programu, wyszło to bardzo profesjonalnie). Bardzo podoba mi się cegła we wnętrzu, cudownie ociepla wnętrze i dobrze, że jest jej tak niewiele (fajnie, że dzięki lokalizacji poszczególnych pomieszczeń, jest jej po troszę ale wszędzie). Bardzo podoba mi się pokój Twojej córki (trochę z powodu mojego hopla) - jako nastolatka byłabym oczarowana mając tak fajny koński pokój. Pokój syna też świetny, choć zrezygnowałabym z takiej fototapety na rzecz bardziej neutralnej, albo dorosłej (piszę jako mama 3 chłopców 8,6 i 3 lata - przynajmniej moim to się zmienia jak w kalejdoskopie - było ninjago, chima, teraz minecraft, wczoraj piraci z karaibów. I musiałabym fototapetę przeklejać pewnie co miesiąc). Natomiast bardzo podobaja mi się wnęki w ścianie z szafkami. Bardzo fajny pomysł.

A reszta? Cudowna jak wszystko:) Całość konsekwentnie realizowana. Super.

ps - Wasza łazienka nr 1 zdecydowanie na tak:)

Będę zaglądać! Powodzenia!

Edytowane przez ana289

Cześć Siostro :) Bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa :)

Co do fototapety, to młody na punkcie LEGO City ma totalnego hopla - widząc wizualizację był zachwycony :) Zobaczymy, może praktyka nas zweryfikuje, ale na razie stanęło na tym:)

Zu konie uwielbia, ciekawa jestem, czy jej to kiedyś przejdzie, czy już zostanie na całe życie :)

Co do łazienki, to faktycznie wersja 1 ma więcej zwolenników, więc pewnie ta pozostanie. :)

Zaglądaj, będzie mi bardzo miło, zapraszam serdecznie!

No to koniecznie zostaw fototapetę - a co tam. Nawet, jakbyś miała za niedługo zmienić - radość dziecka bezcenna!:) Będzie dumny ze swojego pokoju i będzie mu miło tam przebywać...i zapraszać kolegów! To dla dzieciaczków jest takie ważne i fajnie, że od najmłodszych lat mogą tą przestrzeń kształtować:)

Obawiam się, że Twojej Zu nie przejdzie:D Przynajmniej rzadko kiedy się zdarza, że przechodzi - najczęściej trzyma dożywotnio, haha, przynajmniej mnie i wszystkich koniarzy, których znam;) Ale to piękny sport i piękna pasja!!

Hej, gratuluję wizualek :)

Prosiłaś o ocenę:

- cegła fajna - będzie prawdziwa, czy imitacja?

- układ ze zmianą położenia kuchni - dla mnie super

- wiatołap z garderobą - zazdroszczę. W moich planach nijak nie mogłam tego wygospodarować

Nie podobją mi się

- sufity - tendencja do stopniowania zdecydowanie w odwrocie, zresztą nigdy nie byłam zwolennikiem takich. Nie wolałabyś prostych?

- lampy - stylizowe na glamure nie bardzo współgrają z industrialnymi stoliczkami, cegłą i pozostałymi elementami. Oczywiście można iść w eklektyzm, ale to już znacznie trudniejsze

- krzesła - hm...yyy...brzydkie (wybacz)