Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garda - miejsce naszych marzeń - komentarze do dziennika

Recommended Posts

Hej.

Ja mam tylko jedno pytanie. Napisałaś:

Na zdjęciu poniżej: po prawej oczywiście drzwi wejściowe, na wprost drzwi do garderoby, z której wchodzi się do kotłowni i garażu. Po lewej drzwi do strefy dziennej - hallu.

Czy ten kto projektował dom mieszkał w takim układzie pomieszczeń o jakim napisałaś?Moim zdaniem taki rozkład pomieszczeń jest nieodpowiedni,nielogiczny.Nawet zakładając kocioł gazowy w kotłowni (bo nie myślę nawet o kotle np.na eko lub jakiekolwiek paliwo stałe),auto na prąd-nie wybiera się takiego rozkładu.Nawet przy najlepszej wentylacji.Twoja odzież w garderobie,nie będzie pachniała świeżością.

Uwierz....

Rozkład domu był projektowany przeze mnie, a właściwie przeprojektowany na podstawie projektu gotowego i potem moje zmiany były wprowadzone do konstrukcji przez biuro autorskie (Lipińscy). Tak, mieliśmy okazję sprawdzić takie rozwiązanie w praktyce tam, gdzie obecnie mieszkamy :) (bo niestety do przeprowadzki do Gardy jeszcze chwila...) Mamy garaż w podpiwniczeniu, drzwi od garażu "wchodzą" do pomieszczenia z piecem gazowym, w którym to pomieszczeniu mamy "składnicę" nieużywanych ciuchów - nigdy nie było problemów z zapachem. W garażu, z racji braku miejsca gdzie indziej, sezonujemy buty - zimowe w lecie i letnie w zimie. Również nigdy nie było problemów z zapachem. A uwierz, że zwracam na to ogromną uwagę, bo mam bardzo czuły węch (nawet rodzina się ze mnie śmieje, że wszystko wącham :) ). Dlatego nie obawiam się takiego rozwiązania i osobiście nie widzę w tym nic nielogicznego ani nieodpowiedniego.

W naszym budowanym domu, biorąc pod uwagę wentylację mechaniczną, której obszar kończy się na garderobie (w kotłowni i garażu jest grawitacyjna), pomiędzy kotłownią a garderobą będą szczelne drzwi, więc nie będzie wymiany powietrza między tymi pomieszczeniami (bo nie może być ze względu na WM), zaś z garażu będą drzwi antywłamaniowe. Piec jest kondensacyjny, z zamkniętą komorą spalania (już działa) i nie czuć tam żadnych zapachów.

Zresztą tak nawiasem.... Ileż jest domów i mieszkań, gdzie piec gazowy znajduje się w hallu / wiatrołapie (sama ostatnio robiłam w takim pomiar)? Ileż jest domów, gdzie z garażu wchodzi się bezpośrednio do wiatrołapu, gdzie znajdują się szafy z ubraniami? :) Obiecuję, że podzielę się odczuciami po zamieszkaniu w naszym nowym domu, jednak jak dotąd (jak pisałam wyżej) nie mam żadnych negatywnych doświadczeń z takim rozwiązaniem.

Edytuję, żeby doprecyzować jedną rzecz. To nie jest tak, że z garderoby wchodzi się do kotłowni i również z garderoby do garażu, tylko kotłownia jest pomieszczeniem przechodnim między garderobą a garażem. Z garderoby do kotłowni będą szczelne drzwi, a z kotłowni do garażu drzwi antywłamaniowe.

Edytowane przez domi-nikka
Dopisek

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość TwojPan

Kotłownia,jeśli jest w bryle budynku nie powinna nigdy mieć bezpośredniego wyjścia do strefy mieszkalnej.Takie są dobre zasady projektowania budynków mieszkalnych.Co innego kotłownia w piwnicy,a co innego za ścianą pokoju czy garderoby.Sposób wentylacji tych pomieszczeń (WG)sprawia,że zapachy i nie tylko,mogą się przedostawać z pomieszczeń brudnych do czystych.Wentylacją,nieszczelnościami drzwi,a wreszcie samym przechodzeniem.Nad wyjściem z garażu do przedpokoju domu,powinien być wyciąg WM,wynika to już jasno z samej lokalizacji pomieszczeń sąsiadujących.

Taki układ jak Twój ,to duży błąd.Ale skoro przetrzymywanie zimowej odzieży w garażu nie przeszkadza,czemu nie :)

Kotłownia,jeśli jest w bryle budynku nie powinna nigdy mieć bezpośredniego wyjścia do strefy mieszkalnej.Takie są dobre zasady projektowania budynków mieszkalnych. Co innego kotłownia w piwnicy,a co innego za ścianą pokoju czy garderoby.

Cytuję podstawę prawną (jednolity tekst rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 17.07.2015 opublikowany w DU z dnia 18.09.2015 poz. 1422; http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20150001422 ).

§ 170. 1. Urządzenia gazowe mogą być instalowane wyłącznie w pomieszczeniach spełniających warunki dotyczące

ich wysokości, kubatury, wentylacji i odprowadzenia spalin, a także dopływu powietrza do spalania określone

w rozporządzeniu, w Polskich Normach i przepisach odrębnych.

2. Urządzenia gazowe z otwartą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu A i B, nie mogą być instalowane

w pomieszczeniach mieszkalnych, z zastrzeżeniem § 93 ust. 2 i 3.

3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane

w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania

koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175. (par. 175 opisuje warunki zastosowania tychże przewodów).

Samo powyższe wystarczyłoby już pewnie za odpowiedź, ale dorzucę z praktyki: co z sytuacją, gdy piec gazowy znajduje się w hallu (nawet nie w wiatrołapie) będącym w sposób otwarty połączonym z salonem? (mam na myśli nowy, deweloperski budynek) To tak nawiasem.

Sposób wentylacji tych pomieszczeń (WG)sprawia,że zapachy i nie tylko,mogą się przedostawać z pomieszczeń brudnych do czystych. Wentylacją,nieszczelnościami drzwi,a wreszcie samym przechodzeniem.

W naszym przypadku wyłącznie przechodzeniem (2 razy dziennie). Wentylacja grawitacyjna nie ma połączenia z mechaniczną. Poza garażem i kotłownią w całym domu nie ma ani jednej kratki wentylacji grawitacyjnej, a drzwi, jak pisałam, będą szczelne, którędy więc miałaby się przedostawać zapachy ?

Nad wyjściem z garażu do przedpokoju domu,powinien być wyciąg WM,wynika to już jasno z samej lokalizacji pomieszczeń sąsiadujących.

Jak pisałam wcześniej, garaż nie ma połączenia bezpośrednio z przedpokojem. W garażu nie może być WM, podobnie jak w kotłowni. Tym samym więc wyciąg może być jedynie przy wejściu do garderoby (i jest).

Taki układ jak Twój ,to duży błąd.Ale skoro przetrzymywanie zimowej odzieży w garażu nie przeszkadza,czemu nie :)

Pisałam o butach. Odzież (nie zimowa lecz już nieużywana) znajduje się w pomieszczeniu, w którym jest piec gazowy. Co do zapachów jeszcze... Nasza piwnica jest wyłożona w całości płytkami i zrobiona jak pomieszczenie mieszkalne. Nie ma problemu z wilgocią i zapachem stęchlizny. Piec ma 23 lata, ale z racji pewnie dobrej marki daje radę i problemów z zapachami od pieca nigdy nie było. Zapewniam, że jako mieszkaniec tego domu od 23 lat wiem najlepiej o czym mówię. Ale domyślam się, że tych, którzy z założenia są na nie i tak nie przekonam. :)

Edytowane przez domi-nikka
poprawka cytowania

Jeszcze parę przykładów:

kotłownia z wyjściem do wiatrołapu: http://lipinscy.pl/projekt/royan

"kotłownia" w łazience: http://lipinscy.pl/projekt/lucca

kotłownia z wyjściem do hallu: http://lipinscy.pl/projekt/koge

Szczerze mówiąc bardziej obawiałabym się wejścia do WC zlokalizowanego blisko jadalni (widywałam nieraz) niż kondensacyjnego pieca gazowego obok gaderoby. :)