domi-nikka 18.02.2017 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 (edytowane) Hej. Ja mam tylko jedno pytanie. Napisałaś: Na zdjęciu poniżej: po prawej oczywiście drzwi wejściowe, na wprost drzwi do garderoby, z której wchodzi się do kotłowni i garażu. Po lewej drzwi do strefy dziennej - hallu. Czy ten kto projektował dom mieszkał w takim układzie pomieszczeń o jakim napisałaś?Moim zdaniem taki rozkład pomieszczeń jest nieodpowiedni,nielogiczny.Nawet zakładając kocioł gazowy w kotłowni (bo nie myślę nawet o kotle np.na eko lub jakiekolwiek paliwo stałe),auto na prąd-nie wybiera się takiego rozkładu.Nawet przy najlepszej wentylacji.Twoja odzież w garderobie,nie będzie pachniała świeżością. Uwierz.... Rozkład domu był projektowany przeze mnie, a właściwie przeprojektowany na podstawie projektu gotowego i potem moje zmiany były wprowadzone do konstrukcji przez biuro autorskie (Lipińscy). Tak, mieliśmy okazję sprawdzić takie rozwiązanie w praktyce tam, gdzie obecnie mieszkamy (bo niestety do przeprowadzki do Gardy jeszcze chwila...) Mamy garaż w podpiwniczeniu, drzwi od garażu "wchodzą" do pomieszczenia z piecem gazowym, w którym to pomieszczeniu mamy "składnicę" nieużywanych ciuchów - nigdy nie było problemów z zapachem. W garażu, z racji braku miejsca gdzie indziej, sezonujemy buty - zimowe w lecie i letnie w zimie. Również nigdy nie było problemów z zapachem. A uwierz, że zwracam na to ogromną uwagę, bo mam bardzo czuły węch (nawet rodzina się ze mnie śmieje, że wszystko wącham ). Dlatego nie obawiam się takiego rozwiązania i osobiście nie widzę w tym nic nielogicznego ani nieodpowiedniego. W naszym budowanym domu, biorąc pod uwagę wentylację mechaniczną, której obszar kończy się na garderobie (w kotłowni i garażu jest grawitacyjna), pomiędzy kotłownią a garderobą będą szczelne drzwi, więc nie będzie wymiany powietrza między tymi pomieszczeniami (bo nie może być ze względu na WM), zaś z garażu będą drzwi antywłamaniowe. Piec jest kondensacyjny, z zamkniętą komorą spalania (już działa) i nie czuć tam żadnych zapachów. Zresztą tak nawiasem.... Ileż jest domów i mieszkań, gdzie piec gazowy znajduje się w hallu / wiatrołapie (sama ostatnio robiłam w takim pomiar)? Ileż jest domów, gdzie z garażu wchodzi się bezpośrednio do wiatrołapu, gdzie znajdują się szafy z ubraniami? Obiecuję, że podzielę się odczuciami po zamieszkaniu w naszym nowym domu, jednak jak dotąd (jak pisałam wyżej) nie mam żadnych negatywnych doświadczeń z takim rozwiązaniem. Edytuję, żeby doprecyzować jedną rzecz. To nie jest tak, że z garderoby wchodzi się do kotłowni i również z garderoby do garażu, tylko kotłownia jest pomieszczeniem przechodnim między garderobą a garażem. Z garderoby do kotłowni będą szczelne drzwi, a z kotłowni do garażu drzwi antywłamaniowe. Edytowane 18 Lutego 2017 przez domi-nikka Dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi-nikka 18.02.2017 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 PS. Czytelnikom mojego dziennika, bo widzę, że bywają.... obiecuję, że wrócę do dziennika niebawem... Przepraszam za długą nieobecność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.02.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Kotłownia,jeśli jest w bryle budynku nie powinna nigdy mieć bezpośredniego wyjścia do strefy mieszkalnej.Takie są dobre zasady projektowania budynków mieszkalnych.Co innego kotłownia w piwnicy,a co innego za ścianą pokoju czy garderoby.Sposób wentylacji tych pomieszczeń (WG)sprawia,że zapachy i nie tylko,mogą się przedostawać z pomieszczeń brudnych do czystych.Wentylacją,nieszczelnościami drzwi,a wreszcie samym przechodzeniem.Nad wyjściem z garażu do przedpokoju domu,powinien być wyciąg WM,wynika to już jasno z samej lokalizacji pomieszczeń sąsiadujących. Taki układ jak Twój ,to duży błąd.Ale skoro przetrzymywanie zimowej odzieży w garażu nie przeszkadza,czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi-nikka 19.02.2017 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) Kotłownia,jeśli jest w bryle budynku nie powinna nigdy mieć bezpośredniego wyjścia do strefy mieszkalnej.Takie są dobre zasady projektowania budynków mieszkalnych. Co innego kotłownia w piwnicy,a co innego za ścianą pokoju czy garderoby. Cytuję podstawę prawną (jednolity tekst rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 17.07.2015 opublikowany w DU z dnia 18.09.2015 poz. 1422; http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20150001422 ). § 170. 1. Urządzenia gazowe mogą być instalowane wyłącznie w pomieszczeniach spełniających warunki dotyczące ich wysokości, kubatury, wentylacji i odprowadzenia spalin, a także dopływu powietrza do spalania określone w rozporządzeniu, w Polskich Normach i przepisach odrębnych. 2. Urządzenia gazowe z otwartą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu A i B, nie mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, z zastrzeżeniem § 93 ust. 2 i 3. 3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175. (par. 175 opisuje warunki zastosowania tychże przewodów). Samo powyższe wystarczyłoby już pewnie za odpowiedź, ale dorzucę z praktyki: co z sytuacją, gdy piec gazowy znajduje się w hallu (nawet nie w wiatrołapie) będącym w sposób otwarty połączonym z salonem? (mam na myśli nowy, deweloperski budynek) To tak nawiasem. Sposób wentylacji tych pomieszczeń (WG)sprawia,że zapachy i nie tylko,mogą się przedostawać z pomieszczeń brudnych do czystych. Wentylacją,nieszczelnościami drzwi,a wreszcie samym przechodzeniem. W naszym przypadku wyłącznie przechodzeniem (2 razy dziennie). Wentylacja grawitacyjna nie ma połączenia z mechaniczną. Poza garażem i kotłownią w całym domu nie ma ani jednej kratki wentylacji grawitacyjnej, a drzwi, jak pisałam, będą szczelne, którędy więc miałaby się przedostawać zapachy ? Nad wyjściem z garażu do przedpokoju domu,powinien być wyciąg WM,wynika to już jasno z samej lokalizacji pomieszczeń sąsiadujących. Jak pisałam wcześniej, garaż nie ma połączenia bezpośrednio z przedpokojem. W garażu nie może być WM, podobnie jak w kotłowni. Tym samym więc wyciąg może być jedynie przy wejściu do garderoby (i jest). Taki układ jak Twój ,to duży błąd.Ale skoro przetrzymywanie zimowej odzieży w garażu nie przeszkadza,czemu nie Pisałam o butach. Odzież (nie zimowa lecz już nieużywana) znajduje się w pomieszczeniu, w którym jest piec gazowy. Co do zapachów jeszcze... Nasza piwnica jest wyłożona w całości płytkami i zrobiona jak pomieszczenie mieszkalne. Nie ma problemu z wilgocią i zapachem stęchlizny. Piec ma 23 lata, ale z racji pewnie dobrej marki daje radę i problemów z zapachami od pieca nigdy nie było. Zapewniam, że jako mieszkaniec tego domu od 23 lat wiem najlepiej o czym mówię. Ale domyślam się, że tych, którzy z założenia są na nie i tak nie przekonam. Edytowane 19 Lutego 2017 przez domi-nikka poprawka cytowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 19.02.2017 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 No bez przesady to piec gazowy a nie kopciuch w którym się pali pampersami i miałem. Pewnie kuchenka gazowa bardziej kopci niż piec. Kotłownia w nowych domach to przestarzałe określenie, zwłaszcza jak ktoś np pompę ciepła tam zainstaluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi-nikka 19.02.2017 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Jeszcze parę przykładów: kotłownia z wyjściem do wiatrołapu: http://lipinscy.pl/projekt/royan "kotłownia" w łazience: http://lipinscy.pl/projekt/lucca kotłownia z wyjściem do hallu: http://lipinscy.pl/projekt/koge Szczerze mówiąc bardziej obawiałabym się wejścia do WC zlokalizowanego blisko jadalni (widywałam nieraz) niż kondensacyjnego pieca gazowego obok gaderoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi-nikka 19.02.2017 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 No bez przesady to piec gazowy a nie kopciuch w którym się pali pampersami i miałem. Pewnie kuchenka gazowa bardziej kopci niż piec. Kotłownia w nowych domach to przestarzałe określenie, zwłaszcza jak ktoś np pompę ciepła tam zainstaluje Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 19.02.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 PS. Czytelnikom mojego dziennika, bo widzę, że bywają.... obiecuję, że wrócę do dziennika niebawem... Z niecierpliwością czekamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts