Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Patelnia grillowa czy grill elektryczny?


MonikkaB

Recommended Posts

Mam w wałaściewie miałem i to i to, grilla sprzedałem. Z tym, że grilla to miałem typu Tefal Raclette RE2250. Myślę, że taki ze zwykłym rusztem i grzałką byłby zdecydowanie lepszy. Samo używanie grilla np. na imprezach, na stole wśród innych protraw jest masakryczne. Śmierdzi, syfi i wogóle masakra. Nadaj się to tylko do używania w kuchni. Co do patelni to też mam z nią problem, albo nie umię jej używać. Dodam, że w kuchni i przy prawdziwym grillu radzę sobie całkiem dobrze a te dwa urządzenia są moim zdaniem wyrzucaniem kasy w błoto. Moim zdaniem nadaję się to grilowania kiełbasek, warzyw, serów, może ryb. Surowe mięsa jakoś mi nie wychodzą.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jedno i drugie. Patelni używałam może ze 3 razy, bo moim zdaniem jest kłopotliwa w użyciu (przywiera, pali się). Grilla używam często, w kuchni. Wcale nie śmierdzi, trzeba włączyć wyciąg i regulować temperaturę płyty. Dodam, że kosztowały tyle samo. Grill powinien mieć pokrywkę, bo wtedy grillowanie trwa krócej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak właśnie słyszałam, że na grillowej patelni nie trzeba używać oleju. Ja to chciałabym kupić takie urządzenie na którym mogłabym smażyć rybę, filety z kurczaka no i oczywiście warzywa. Jeśli chodzi o grille to ile trzeba wydać na taki porządny ale nie za drogi? I co myślicie o tych grillach dwustronnych??
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja też mam patelnie grillową, z której nie jestem zadowolona. Co prawda nic się nie przypala ani nie przywiera, ale mięso nie zawsze mi smakuje. Ale to chyba wina płyty elektrycznej, a nie patelni. Warzywa w sumie ujdą, ale autosugestia działa ( pod warzywka smaruję deczko patelnie olejem).
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam i jedno i drugie,patelni używam do przygotowania małych ilości mięsa i warzyw , natomiast grilla do ilości imprezowych i do grillowania ryb, kiełbas i pieczywa.

Mam najprostszy z mozliwych modeli Tefal BG2100i jestem nim zachwycona - grille typu elektryczna patelnia lub zamykane moim zdaniem nadają się do drobiu i ryb, bo przy bardziej tłustych mięsach,potrawa i tak tonie w tłuszczu.

 

grill był tańszy od patelni ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam grilla jednostronnego :) ale z przykrywką - to musi być koniecznie :) Ja na obrazku cześć się wyciąga i można nawet myć w zmywarce, co jest ogromną wygodną. Patelni grillowej nie mam ale też planuje sobie kiedyś kupić, tylko taką ceramiczną.

http://www.stylowazastawa.pl/products/big/1266915101_mod760_1_cr.jpg

http://www.stylowazastawa.pl/products/big/1266915434_mod760_2_cr.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
Skorzystałem z okazji i kupiłem na wyprzedaży grill elektryczny Phillips. Stał w Makro przez dwa lata aż w końcu z 200 zł przecenili na 60. Kupiłem i ze szczęściem w oczach zawiozłem do domu. Szczęście minęło przy pierwszym smażeniu. Kupiłem go dla steków ale on sie do tego nie nadaje. Nagrzewa się owszem do dosyć wysokiej temperatury ale termostat czy co tam ma zbyt dużą bezwładność. Po położeniu mięcha temperatura spada zbyt szybko i mięso robi się gumowate. Bekon end egs można na tym zrobić razem z jakims badziewnym łajt czy tez blak pudingiem i pomidorami ale do konkretnego mięsa to już potrzeba temperatury. Moim zdaniem zwykła patelnia grillowa z grubym dnem będzie dużo lepsza.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja na swoim robię wielkie kawały mięsa i są bardzo dobre. Mają być przykryte pokrywką i na początku daję temperaturę maksymalną, a potem przykręcam. Są momenty, że grill "stygnie", ale potem sie znowu włącza i rozgrzewa. Mój, jak już pisałam kosztował chyba ze 150 zł, więc nie jest jakimś cudem techniki.

 

Jeżeli mięso jest chude, to dobrze posmarować je oliwą albo wcześniej potrzymać w marynacie. Tak samo jak przy grillowaniu "tradycyjnym".

Edytowane przez amalfi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Dzięki za ostrzeżenie co do tego Philipsa, a jaki to model dokładnie?? Mariolka! a Twój się nadaje do mięs?? czy tak samo działa? bo wydaje się fajną opcją.

Ktoś mnie jeszcze namawiał na zakup dobrej mikrofali z opcją grillowania - ale wydaje mi się, że ta opcja tylko i wyłącznie przyrumienia mięso?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 months później...

Ja myślę że warto mieć obie te rzeczy.

Bardzo polecę swój grill: Grill ARIETE 762 La Grigliata

 

Idealny na wieczory we dwoje przy białym winku i raczej na zewnątrz np na balkonie lub bliżej okna (żeby zapach potraw uciekał szybko na zewnątrz)

Najczęściej griluje na nim: cukinię, pieczarki, paprykę (inne warzywa), krewetki, rybkę.

Ale kurczaczek i steki też wychodziły.

 

Świetny dzięk:

- i pokrywie (zdejmowalnej),

-termostatowi,

- możliwości mycia w zmywarce,

- możliwości stawiania na boku np w kącie za szafką

- rusztowi wyjmowanemu (łatwo myć)

- na dole na tacce zbiera się tłuszcz (warto na tę dolną tackę wlać wodę, wtedy tłuszcz ścieka na wodę, nie zastyga i łatwo wylać go z wodą :)

 

Natomiast na małe szybkie grillowanie najlepsza jest patelnia grillowa :)

Mała, zgrabna i praktyczna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 months później...
Ja jednak jestem zwolennikiem tradycyjnych grillów, nic nie smakuje tak jak jakieś dobre mięsko z warzywami z dobrego, nieoszukanego grilla. Dlatego chciałbym polecić grille marek BroilKing, czy Outdoorchef z uwagi na niezwykłą jakość wykonania urządzeń, które zapewniają udane grillowanie :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 3 months później...
  • 11 months później...

Mariolka! a jak smakuje jedzenie z takiego grilla?

 

podzielam zdanie niektórych z Was i powiem otwarcie, że nic nie zastąpi tradycyjnego grilla. W ogóle może nie jestem ekonomiczny, ale generalnie robię co roku tak, że kupuję jakiś za ok. 30 zł w markecie, a po sezonie jak się nie nadaje, to po prostu wywalam na śmieci i za rok kupuję nowy :)

nie wiem czy to strata kasy czy nie, ale wygoda na pewno.

 

a tak off the topic to polecam art. o tanim grillowaniu - http://meskiepisanie.pl/tanie-grillowanie/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Mariolka! a jak smakuje jedzenie z takiego grilla?

 

podzielam zdanie niektórych z Was i powiem otwarcie, że nic nie zastąpi tradycyjnego grilla. W ogóle może nie jestem ekonomiczny, ale generalnie robię co roku tak, że kupuję jakiś za ok. 30 zł w markecie, a po sezonie jak się nie nadaje, to po prostu wywalam na śmieci i za rok kupuję nowy :)

nie wiem czy to strata kasy czy nie, ale wygoda na pewno.

 

a tak off the topic to polecam art. o tanim grillowaniu - http://meskiepisanie.pl/tanie-grillowanie/

 

Nie mam na imię Mariolka, ale mam identycznego grilla ze Stylowej jak koleżanka. Grilluje się na nim bardzo dobrze, bo jedzenie się nie przypala i grill dość szybko się nagrzewa. Jasne, że to nie to samo co grill tradycyjny - ten zapach, ta atmosfera to całkiem co innego. Ale jak człowiek zna się na gotowaniu i odpowiednio przyprawi mięcho to zapachy i tak nieźle pobudzają kubki smakowe. :D

Grill elektryczny polecam ludziom w blokach i w sumie każdemu kto lubi grillowane żarełko - my w zimę nieraz z niego korzystaliśmy, szaszłyki z kurczkaa robił mega smaczne. Nie za suche, takie w sam raz! ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...