Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU na lato - dostosowanie kotła na ekogroszek

czp01

Recommended Posts

Problem dotyczy ekonomicznego grzania CWU w okresie letnim kotłami na ekogroszek.

Teza :

Mały palnik np. 15 – 19 kw do samego grzania CWU w okresie letnim spali mniej ekogroszku niż palnik większy np. 30 -50 kw - ( dlatego bo jest małe zapotrzebowanie na ciepło)

Wniosek:

Na okres letni należy w kotle zamontować mniejszy palnik.

Realizacja :

W moim przypadku, a mam w kotle zwykły palnik PPS 50 Pancerpola wystarczyło by w palniku wymienić nw. części z palnika PPS 17:

1. pierścień – cena 43,44 zł,

2. wianek – 11,48 zł,

3. komora – 188,52 zł,

4. dekiel – 16,39 zł,

5. kolano – 122,95 zł

Aktualny łączny koszt tych części to 382,78 zł (netto) w Pancerpolu dla palnika 17 kw. Plus koszt przesyłki t.j. 36,90 zł z Pancerpola.

Rozstaw wszystkich śrub mocujących będzie pasował.

Ślimak może śmiało pozostać ten sam. Palnik 17 kw jest mniejszy i przesunie się po montażu do 3 cm w stronę kosza kotła (mierząc od środka komory palnika). Gdyby ślimak zawadzał swoim końcem o łuk nowego kolana – to można przesunąć ślimak na zewnątrz. W tym celu jak się zorientowałem wystarczy skrócić tuleję dystansową ślimaka i wywiercić nowy otwór w trzpieniu ślimaka na zawleczkę i tyle.

Całość operacji nie wydaje się skomplikowana i można się samemu zabawić.

(no ewentualnie w moim przypadku mogę wymienić palnik o oczko niżej czyli z PPS50 (na PPS 25)

Zasadnicze pytania jakie mam do znawców tematu i użytkowników kotłów to :

1. Czy moje założenie ma sens ???

2. Czy realizacja założenia grozi powodzeniem ???

Edytowane przez czp01

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Główny problem jaki mnie nurtuje przy moim przedsięwzięciu to to czy na mniejszy palnik mój kocioł razem z dodatkowym ogniwem grzewczym nie ma łącznie zbyt dużej powierzchni wymiany ciepła. Nie wiem ile dokładnie ma kocioł, ale w ogniwie jest gdzieś dodatkowo 1,2 m2 powierzchni wymiany ciepła ??????? Edytowane przez czp01

pytanie podstawowe....czy mniejszy palnik nagrzeje ci piec do zadanej temeratury....bo pojemnośc pieca ma tu istotne znaczenie....

nie wiem dlaczego zamierzasz wydać pieniądze na zmianę palnika w piecu....skoro normalnie ten piec powinien spalać jakieś 3-4 kg groszku na dobę....

ja spalam miał....piec tłokowy ........koszt u mnie grzania ciepłej wody w lecie to około 45-50 zł na miesiąc....wszystko zależy jak się ma zrobiona instalację....zasilajacą bojler....

....twierdzę jedno....mało któremu instalatorowi zależy na tym aby zamawiający....oszczędzał na materiałach...( bo skoro wystawia fakturę na teraz 8 procent VAT to odzyskuje 15 procent od urzędu skarbowego....z zakupionego materiału...) a to jest nie mały dodatkowy zarobek dla nich....więc mnożą wartość zakupionych różnych materiałów do instalacji...co i cwu.....wiem bo oglądałem sporo już instalacji które mogły być prościej wykonane.....bo im bardziej są skomplikowane tym bardziej są kosztowne w utrzymaniu i tym bardziej są kosztowne również w późniejszych naprawach ....

zastanów się czy instalację nie wartoby było przerobić, bo ja sobie nie wyobrażam zmieniać palika w piecu na zime a potem znowu na lato...

Tak sobie pomyślałem, ze zmiana palnika odbywałaby się w ramach większego serwisu kotła na wiosnę i na jesieni przed sezonem grzewczym. W sumie zadanie nie jest trudne.

Mam stojący 200 litrowy bojler ze spiralą. Zasilany jest z kotła oddzielną pompką CWU. Cyrkulacja CWU ma swoja pompkę, która włącza się wg. wyłącznika czasowego a od północy do rana cyrkulacja nie chodzi. W domu jest zazwyczaj 4 osoby, które korzystają z wody o różnych porach. Temperatura zadana CWU na kotle jest na 46 st. z histerezą 4 st C. W czasie okresu zimowego grzeję wodę w bojlerze z ustawienie priorytetu CWU na sterowniku. Ogólnie kocioł chodzi na b. małej mocy.

Poprzedniego lata spalałem ekogroszku na grzanie ciepłej wody ok. 220 kg miesięcznie - to jednak sporo i dlatego postanowiłem coś z tym zrobić.

W okresie letnim będę grzała wodę prądem, bojler mam również z możliwością podłączenia do prądu i nie jest jakiś wielki bo ma 140l właśnie dlatego żeby w lecie móc grzać prądem. Na wtyczkę dam regulator czasowy i wyjdzie taniej niż grzanie kotłem w którym priorytetem jest trzymanie temperatury kotła na co idzie bardzo dużo paliwa.

W dodatku w lecie używa się wody trochę zimniejszej i bierze się szybkie prysznice za to częściej.

Policzysz że piec potrzebuje miesięcznie prądu za około 20 - 30 zł do obsługi pomp i siebie.

W okresie letnim będę grzała wodę prądem, bojler mam również z możliwością podłączenia do prądu i nie jest jakiś wielki bo ma 140l właśnie dlatego żeby w lecie móc grzać prądem. Na wtyczkę dam regulator czasowy i wyjdzie taniej niż grzanie kotłem w którym priorytetem jest trzymanie temperatury kotła na co idzie bardzo dużo paliwa.

W dodatku w lecie używa się wody trochę zimniejszej i bierze się szybkie prysznice za to częściej.

Policzysz że piec potrzebuje miesięcznie prądu za około 20 - 30 zł do obsługi pomp i siebie.

Mój bojler też ma możliwość i miejsce na podłączenie grzałki ( jakby zaszła taka potrzeba ) jednak mam nieodparte wrażenie, że grzanie bojlera prądem wyjdzie drożej, zwłaszcza, że moja młodzież bierze prysznice o różnych porach dniach i nocy.

Liczyłaś ile miesięcznie kosztuje Cię prąd na grzanie samego bojlera ???

,

Tak miałam całe życie bojler w domu u rodziców, gdzie mieszkało nas 4 osoby (teraz 2 osoby). Rachunki za prąd zawsze mieliśmy po około 150 - 180 zł za wszystko.

Pytałam się koleżanki, która ma mały bojler (60 l) na prąd teraz w mieszkaniu, i też płaci za prąd 120-150 zł za wszystko. Warunek mieć czasowy włącznik.

U mnie ogrzewanie wody peletem wyniosło by min 300 zł/ miesiąc - totalny bezsens. Mogę tyle płacić za prąd w co wątpię.

Nigdy nie grzałem bojlera CWU prądem ale zaraz spróbuje wyliczyć taką wersję ekonomiczną tego grzania.

Załóżmy grzałka 2,5 kw do bojlera i przyjmiemy komfort ciepłej wody tylko w 3 porach dnia tj. rano w południe i wieczorem no i niech do każdej z tych pór grzałka grzeje cały bojler 200 litrowy przez 2 godziny załóżmy do temperatury 47 st. C albo do 50 st. C czyli łącznie na całą dobę grzałka będzie pracowała przez 6 godzin to zużyje łącznie 15 kw.

Cena za 1 kw to gdzieś 0,40 zł czyli dobowy koszt grzania CWU to 6 zł a miesięczny 180 zł. - to wyszło mi jakoś dużo(może czegoś tu za dużo policzyłem) i jeszcze nie o wszystkich porach będzie b. ciepła woda a tylko w trzech wybranych.

Teraz ekogroszek.

w czerwcu ub. roku razem z transportem kosztował mnie po 673 zł 1 tona. Spalam miesięcznie 220 kg eko w lecie na grzanie CWU to daje koszt 148 zł miesięcznie za ekogroszek no plus te 30 zł na prąd (pompki i kocioł) to daje nam łącznie kwotę 178 zł miesięcznie na grzanie CWU w lato.

Koszty wyszły mi więc prawie takie same - z tym, że przy ekogroszku ciepłą wodę mam dostępną o każdej porze dnia i nocy ( w moim przypadku dla 4 osób) a nie tylko o wybranych trzech porach.

Wyliczenie prądu konsultowałem trochę z sąsiadem który grzeje bojler prądem ale ma mniejszy i na II taryfie.

No tam pomyliłem się z tym prądem.

Dokładnie to 1 kw w mojej taryfie całodobowej dla domu kosztuje 0,46 zł - plus miesięcznie płacę prawie 20 zł bez 4 groszy opłat z tytułu obsługi i przesyłu itp. dla firmy Vattenfall no to śmiało 10 zł można z tego doliczyć do grzania wody to w tym wypadku grzanie wody kosztowało by 217 zł miesięcznie - no to wychodzi drogo. No chyba żeby zużyć dziennie mniej niż 15 kw na grzanie tych 200 litrów wody dla 4 osobowej rodziny.

No świetnie, tylko że mój bojler ma grzałkę bodajże 1,8kw, i do nagrzania 140 l do temp. 45 st. potrzebuje około 30 min. (nawet mniej) - przecież nie nagrzewa wody od temp 0 st. tylko od zadanej, u mnie grzeję do 45 st. i jak spada do 35 to się włącza. I nawet niech będzie grzanie 4 razy na dobę to wychodzi że grzałka chodzi 2h na dobę.

Ja palę peletem który kosztuje 800zł/tona. Obecnie pompa cwu załącza się 3 razy na dobę rano, popołudniu i wieczorem.

Nie grzałam wody jeszcze w swoim domu przez lato bojlerem na prąd - w ogóle nie grzałam bo nie mieszkałam, ale jak wcześniej pisałam to całe życie na 'bojlerze przeżyłam', natomiast myślę że prawda jest gdzieś po środku, a twoje założenia do obliczeń byłyby ciosem dla posiadaczy PC ;)

Oglądałem ostatnio stronę www monitorującą pracę PC w domu gdzieś pod Opolem . Jak znajdę linka to wkleję - w każdym razie w styczniu br. zużycie prądu

dla tego całego domu razem z PC wyniosło 740 zł ( łącznie na 2 taryfach) - no to mnie prąd z groszkiem kosztował troszkę mniej - no ale oczywiście wymagało to też trochę pracy zm mojej strony w kotłowni.

...... w każdym razie w styczniu br. zużycie prądu

dla tego całego domu razem z PC wyniosło 740 zł ( łącznie na 2 taryfach) - no to mnie prąd z groszkiem kosztował troszkę mniej - no ale oczywiście wymagało to też trochę pracy zm mojej strony w kotłowni.

Tego nie wiesz ile zużywa prądu na resztę zachcianek. Znam takich co zużywają prądu miesięcznie za 300 a i takich co za 80.

Pożycz jakiś podlicznik na potrzeby boilera i przestestuj kilka dni - będziesz znał zużycie.

Właśnie o podliczniku pomyślałem.

No ale najpierw muszę dokupić jeszcze jakąś grzałkę do mojego 200 litrowego bojlera - tylko jaką na siłę czy na jedna fazę i jaka duża moc aby było ekonomicznie.?

Ekonomicznie to bez znaczenia czy układ 1 lub 3 fazowy - komfort tutaj odgrywa rolę . Ważna jest moc (czas dogrzania zbiornika) i jak jest zrobiona instalacja żeby nie było że jak grzałka się załączy to prać nie można. Kompromisowym rozwiązaniem dla bojlera 200 litrowego wydaje się grzałka 2500-3000W co w układzie jednofazowym daje 13A.

A co ze sterowaniem ?

Edytowane przez rume