czp01 16.02.2011 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 (edytowane) Ekonomicznie to bez znaczenia czy układ 1 lub 3 fazowy - komfort tutaj odgrywa rolę . Ważna jest moc (czas dogrzania zbiornika) i jak jest zrobiona instalacja żeby nie było że jak grzałka się załączy to prać nie można. Kompromisowym rozwiązaniem dla bojlera 200 litrowego wydaje się grzałka 2500-3000W co w układzie jednofazowym daje 13A. A co ze sterowaniem ? Najprościej to wystarczyłby jakiś zwykły programator gniazdkowy - który załączałby grzałkę o określonych godzinach ( no nie wiem czy grzałki mają swoje termostaty ale może tak - aby ustawić temperaturę żądaną. Przed chwilą konsultowałem się z kolegą, który grzeje w lato prądem 180 litrowy bojler. Utrzymuje tam 45 st. C całą dobę z jakąś wartością zadaną histerezy. Niestety nie wie ile kosztuje go samo CWU - jedynie tyle, że za prąd na 2 m-ce płaci 500 zł - czyli całość 250 zł miesięcznie to chyba przyzwoicie. ( No ale wyłączył cyrkulację CWU bo mu za bardzo wychładzała wodę) Edytowane 16 Lutego 2011 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 16.02.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 a ja nigdy nie przejdę na prąd....no chyba że nagle....prąd stanieje o połowę....albo miał zdrożeje o 100% zużywam obecnie 220-230 kW prądu na miesiac..... nie wiem ile piec ciągnie ale oceniem że tak naprawdę nie wiele....boooo podajnik pracuje u mnie z 12-14 sekund na godzinę....i jedynie dmuchawa....jakieś 25 minut na godzinkę....więc wydaje mi sie że w okolicach 30 kW na miesiąc...góra.... natomiast latem piec u mnie sie załącza raz na godzinkę....4 sekundy podajnik....i 10 minut dmuchawa..... więc może zuzyje jakies 14-15 kW....koszt ok,. 7 zł koszt miału jaki zuzywam (150 kg/na 30 dni) to około 50 zł odpopielnik opróżniam raz na dwadzieścia dni.... i na razie nie zmienię metody grzania wody..... jest nas dwoje i małe dziecko.... pozdrawiam wszystich.... ps: dobrze docieplcie rury CO i piec w podstawie tam gdzie nie ma ocieplenia oraz drzwiczki pieca....a sami zobaczycie ile zaoszczedzicie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 16.02.2011 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Bardzo elegancko, ale niestety na eko tak mi się nie da 4 sekundy praca i 10 minut dmuchawa to mi się na pewno kopczyk zapadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.03.2011 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Zanim wymienię palnik - to jednak najpierw muszę zmienić podłączenie mojego stojącego 200 litrowego bojlera tak aby zasilał się też grawitacyjnie - bo wydaje mi się, że ten tryb zasilania będzie bardziej ekonomiczny zwłaszcza w okresie letnim. Teraz mam tak, że bojler zasilany jest pompką CWU i jak się bojler już zagrzeje to w kotle temperatura dalej jeszcze trochę rośnie i nie jest nigdzie wykorzystana a grawitacyjnie byłoby to płynniej. W każdym razie bojler podniosę wyżej od kotła tzn. dół bojlera dam na wysokości góry kotła. Kotłownia ma 2,70 m wysokości to do góry mogę podnosić. Zrobię taką szafkę z metalowego kształtownika aby utrzymać ten ciężar ( a szafka i tak na coś się też przyda. ). Na zasilaniu do bojlera zrobię bajpasa z pompką ładującą CWU z jednej strony a z drugiej z zaworem zwrotnym klapowym, to po to aby później pompki CO nie wyciągały mi z CWU ciepłej wody. Nurtuje mnie tu jeden problem jaki ma być ten zawór klapowy aby grawitacja nie miała żadnych przeszkód. Tak sobie myślę, że może to powinien być zawór zwrotny który jest normalnie cały czas otwarty a zamyka się tylko w momencie gdy woda zmieni kierunek przepływu. Proszę o jakieś sugestie ??????? - widziałem w pobliskiej hurtowni jedynie zawory zwrotne klapowe mosiężne i jakoś mam wątpliwości, czy grawitacja taki zawór otworzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 16.03.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Witaj czp01Też myślę o zaworze zwrotnym , który nadawałby się do grawitacji i twój temat mnie sprowokował do eksperymentu. Kupiłem dzisiaj zwykły zawór zwrotny z plastikowym grzybkiem i sprężynką w środku. Rozkręciłem go i wyjąłem tą sprężynkę bo ona za mocno dociska grzybek a sam grzybek nawet w gorącej wodzie tonie ale jest na tyle lekki że grawitacja powinna sobie z nim poradzić.Taki zawór bez sprężynki trzeba chyba montować w pionie, Żeby go rozkręcić trzeba w niego wkręcić jakieś elementy gwintowane dla wzmocnienia bo mój przy próbie rozkręcania z jednej strony trochę sie spłaszczył. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 20.03.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 oj wydaje mi się że chyba zaden zawór zwrotny nie bedzie się nadawał na przepływ grawitacyjny.,....no chyba że elektrozawór sterowany elektrycznie....ale to chyba nie ma sensu.....ja nie mam żadnego zaworu zwrotnego....mam tylko zawór z sitkiem i tyle....kocioł załącza się tylko raz na 60-90 miut w zalezności od ilosci zuzycia ciepłej wody......ale ogólnie idzie 150 kg miału 19MJ na 28-30 dni......popiół opróżniam co 20 dni.......także chyba się nie opłaca tego robić.....i jeszcze jedno....woda ciepła zawsze pójdzie do góry......jesli tylko są rury dobrze poprowadzone.....a po ostygnięciu troszkę idzie w dół....czyli z powrotu zbiornika rurą do posadzki....i do pieca.....POZDRAWIAM WSZYSTKICH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.03.2011 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) Witam wojtek65 - napisz czy ten przerobiony grzybek Ci działa - dzisiaj już wiosna to muszę się brać za tą przeróbkę CWU bigrw - muszę mieć zawór zwrotny bo normalnie w czasie sezonu jak nie miałem zaworu zwrotnego to pompki CO wyciągały mi ciepłą wodę z CWU - jak założyłem zawór zwrotny sprężynowy taki jak teraz to problem szybszego wychładzania nie występuje. Musi to być jakiś lekki zawór klapowy, który normalnie byłby trochę uchylony a zamykał się przy przeciwnym przepływie wody. Jak ktoś ma jakiś zawór na uwadze to proszę pisać . Edytowane 21 Marca 2011 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.03.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) Mam zbiornik cwu 300l, jest w nim zamontowana fabrycznie grzałka 2000W. Przeciętna 4 osobowa rodzina rocznie zużywa na ogrzanie cwu 4500kWh energii co odpowiada zużyciu 810kg ekogroszku przy sprawności kotła 0,6, 1080kg miału węglowego (spr kotła 0,6), 1065kg pelet spr kotła 0,8. W okresie letnim można przyjąć zapotrzebowanie na podgrzanie cwu 2000-2500kWh, z jakiego nośnika to zależy już od każdego z osobna. Oczywiście sprawność kotła do ogrzania tylko cwu może być mniejsza z powodu dużej mocy kotła przy nominalnej pracy, której zasobnik nie jest w stanie przyjąć w krótkim czasie (mała moc wężownicy) dlatego straty kominowe w tym okresie mogą być większe. Ostatnio pojawiły się w handlu tanie pc (ok 3000zł) do podgrzewania cwu, które można wpiąć do swojego systemu. Taka pc przy wysokim cop (na takim one pracują w okresie letnim) może podgrzać cwu zużywając w tym okresie ok 500-600 kWh. Czy warto - każdy decyduje sam. W moim systemie cwu podgrzewa gaz, kominek i solary. Do obliczeń korzystam z mojego kalkulatora, można z niego korzystać, można w nim zmieniać ceny jednostkowe nośnika i sprawność kotła, zapraszamhttps://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0 Edytowane 21 Marca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.03.2011 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) W okresie letnim 2500 kWh - to przy grzaniu bojlera grzałką po 0,46 zł za 1 kw to koszt grzania CWU w lato wyniesie 1150 zł czyli po 191 zł miesięcznie z grosikiem jeżeli grzejemy 6 m-cy. To też tak mało nie wychodzi. Edytowane 21 Marca 2011 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.03.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 prąd jest drogim nośnikiem energii, pc potrafi zużycie tej energii mocno zmniejszyć, jak również podgrzewanie cwu tylko w tańszej taryfie G12 obniży jej koszt. Latem zwykle zużycie cwu jest zwiększone (częste kąpiele), oczywiście każdy po swojemu potrafi swoje zużycie cwu dopasować do swoich możliwości, w/w ilość kWh na cwu jest wstępnie przyjmowana w analizach zapotrzebowania domów na energię. Najtaniej (nawet za darmo w systemie grawitacyjnym) latem jest cwu z solarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.03.2011 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 No co do solarów - to też tak pomyślałem i zapisałem się w moim mieście przed ostatnimi wyborami na listę chętnych na taką inwestycję (należało złożyć obszerny wniosek) z dofinansowaniem z funduszu Unijnego nawet do 2/3 kosztów tej inwestycji. No tak ale wybory samorządowe minęły a temat jakoś w Urzędzie Miasta przycichł - będziemy się jednak dobijać co dalej z tym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 23.03.2011 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Szukam i szukam i oglądam te różne zawory zwrotne klapowe i jeszcze nie znalazłem takiego, który byłby na tyle sprawny albo na tyle lekki w działaniu aby go zamykała grawitacja CWU. Tak jak pisałem wcześniej zawór powinien być zamontowany na zasilaniu CWU i powinien być zawsze otwarty w czasie gdy CWU zasila się grawitacyjnie. Jednak w przypadku gdy na zasilaniu zmieni się kierunek przepływu czynnika grzewczego (wody) w drugą stronę ( bo np. włączyły się pompki CO) to zawór klapowy musi się zamknąć. Poproszę mistrzów i znawców w tym temacie o jakąś konkretną sugestię. )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 30.04.2011 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam prostuję swoją wcześniejszą wypowiedź Teraz ekogroszek. w czerwcu ub. roku razem z transportem kosztował mnie po 673 zł 1 tona. Spalam miesięcznie 220 kg eko w lecie na grzanie CWU W tamtym roku przepalałem też w lato drewnem na CWU i dokładnie nie wyliczyłem ekogroszku - stąd wkradł się błąd. W tym roku wszystko dokładnie notuję i wyszło mi, że za kwiecień dla potrzeb grzania samego CWU - 200 litr. bojler dla 4 osób spalę dokładnie 271 kg eko, a więc więcej niż podałem. Testuje różne ustawienia mojego kotła 35 kw, ale widzę, że mam coraz mniejsze szanse aby osiągnąć mniejsze zużycie w trybie lato. W każdym razie na razie się w tym temacie nie poddaję - ale jak w tym roku nie osiągnę mniejszego zużycia w trybie lato paląc ekogroszkiem - to w przyszłym na pewno zacznę też testować grzanie CWU prądem ( no pomijając inne dalsze plany ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 30.04.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 (edytowane) straszne masz to zużycie nawet zakładając 500kWh na miesiąc czyli 16kWh dziennie, to spalasz ten węgiel ze sprawnością 25% reszta w komina jak ciepłą faktycznie jest mniej ok 10kWh dziennie to sprawność wynosi 15% i te dane wydają się być realne przy 4 osobach i 200l zbiorniku.W tym momencie grzanie wody prądem tar. całodobowa będzie kilkanaście złotych taniej niż groszkiem, który też wyjątkowo tanio kupiłeś.Sprawdź rozpalanie okresowe grzejąc wodę do wysokich temperatur, ale tu przydał by się zawór termostatyczny mieszający, albo grzej te wodę prądem z zegarem czasowym tak by włączał się na kilka godzin przed spodziewanym większym zużyciem.A najlepszym wyjściem wydaje się być w tym momencie solar. Edytowane 30 Kwietnia 2011 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.04.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 No ale znowu mamy gdybanie i liczenie na papierze. Przecież nie wiadomo ile tej ciepłej wody jest zużywanie. 4 osoby w dwóch różnych rodzinach to dwa różne zużycia zarówno wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 30.04.2011 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 No ciężko wyliczyć ile tej wody zużywa się co dziennie - no ale ciepła woda używana jest do normalnej toalety, trochę w kuchni (zmywarka chodzi na zimnej wodzie) no i jak wyliczyłem ilościowo to 6 razy prysznic dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.04.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 No ciężko wyliczyć ile tej wody zużywa się co dziennie - no ale ciepła woda używana jest do normalnej toalety, trochę w kuchni (zmywarka chodzi na zimnej wodzie) no i jak wyliczyłem ilościowo to 6 razy prysznic dziennie. Dziennie może i nie, ale miesięcznie można by się pokusić o jakiś podlicznik. Tylko potem pojawi się jeszcze temat temp wody w zasobniku. Jeden ma 50 drugi 55 i znowu wszystko do przeliczenia. I samo powiedzenie - trochę w kuchni - zmienia się wraz z trybem życia. Jak większość dnia spędzamy poza domem i za dużo nie gotujemy (nie mamy za dużo rzeczy nie mytych w zmywarce) to w kuchni zużywa się dość mało ciepłej wody. Jak kobitka cały dzień spędza w domu dajmy na to z dzieckiem i codziennie się coś gotuje, to tej ciepłej wody w kuchni już więcej idzie. To samo z łazienką - przysznic vs. wanna. I tak dalej i tak dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.04.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Żeby nie było. Tak właśnie patrzę w swoje zapiski dotyczące zużycia i w zeszłym roku od 1 kwietnia do końca sierpnia zużyłem 875kg węgla czyli średnio 175kg miesięcznie. 2 dorosłe osoby + jedna dzidzia. Dużo czasu spędzanego w domu i wanna. Piec 25kW zasobnik coś koło 180l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.05.2011 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 No przyznam moja żonka prawie codziennie gotuje a na wekendy zawsze coś upiecze no to trochę tej ciepłej wody jednak zużywa. Ja zawsze biorę szybki prysznic no ale studiująca córeczka to potrafi dłuuugo. Nie ma chyba sensu mierzyć ilości zużycia tej ciepłej wody - jednak coś w tym temacie na pewno jeszcze poprawię i napisze czy się powiodło czy klapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 01.05.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Już w lutym miałem małe uzyski z solarów, w marcu trochę więcej, ale w kwietniu kocioł wyłączyłem, cwu tylko z solarów może 3-4 razy włączyłem tanią klimatyzację - podobno cop może osiągnąć nawet 4,89.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi.&p=4701509&viewfull=1#post4701509 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts