Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU na lato - dostosowanie kotła na ekogroszek

czp01

Recommended Posts

Ja mierzyłem zużycie prądu przez bojler przepływowym miernikiem prądu.

Grzałka 2kW, 120 litrów, 2 dorosłe osoby, mycie tylko prysznic, cyrkulacja 24h.

Zużycie dobowe na utrzymanie 40 oC to 9kWh.

Dziennie 5.1 zł, miesięcznie 155 zł za sam prąd na CWU.

Dla uwiarygodnienia pomiaru sprawdzałem stan licznika na budynku.

Dobowa różnica w zużyciu prądu z załączoną termą i bez to 9kWh. Nie ma więc mowy o błędzie.

Sprawdzałem również zużycie ekogroszku podgrzewając bojler piecem.

W każdą sobotę musiałem dosypac worek, czyli 25 kg.

100 kg miesiąc czyli przy obecnych cenach to ok 80zł miesięcznie za sam węgiel.

Oczywiście trzeba doliczyc pobór prądu pieca, podajnika, nadmuchu, pompki cwu.

Napewno ekogroszkiem wyjdzie taniej niż grzałką, ale ja wolę eksploatowac grzałkę za 100 zł niż piec za 8000 zł.

Edytowane przez Papay

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Zmieniłem ekogroszek z KWK Juliana i zakupiłem teraz 'bobrka" z Bytomia. Bobrek jest trochę bardziej kaloryczny i chyba dlatego zmniejszyło mi się ( i to znacznie) zużycie ekogroszku to grzania CWU. Aktualnie zużywam średnio 5,14 kg na dobę no to jest to o wiele mniej niż 9 czy 8 kg na dobę jak do tej pory.

To nie jest jeszcze moje ostatnie słowo w tym temacie ale jest znacznie lepiej.

Wiem wiem - niektórzy zużywają w trybie lato o wieeeele mniej - ale w tym moim żeliwnym Kielarze 35 kw wiele się już poprawić chyba nie da.

Jak utrzymam spalanie na poziomie 5,14 kg dziennie to w skali miesiąca daje 154, 2 kg.

Ekogroszek z transportem kosztował mnie po 706 zł 1 tona. To miesięcznie ekogroszek dla potrzeb CWU kosztuje mnie 108,86 zł no gdzieś 30 zł na prąd dla kotła i pompki cyrkulacyjnej to wychodzi 138,86 zł miesięcznie na grzanie CWU.

Edytowane przez czp01

Witam.

Gdzieś to było na forum chyba już opisane ale nie mogę jakoś trafić. Otóż doszedłem do wniosku, że w trybie podtrzymania ekogroszek zbyt szybko mi się wyżarza i ma to zasadnicze znaczenie na wielkość spalania zwłaszcza w trybie lato przy grzaniu CWU. Winą tego stanu rzeczy jest to, że retorta podciąga powietrze przez dmuchawę. Moja dmuchawa jest firmy Metrix AB typ DM 42 i nie ma żadnej automatycznej klapki, która odcinałaby skutecznie dopływ powietrza w czasie postoju dmuchawy.

Tak więc problem jest taki jak dorobić taką klapkę czy to po stronie dmuchawy czy retorty. ??????

Moja dmuchawa jest firmy Metrix AB typ DM 42 i nie ma żadnej automatycznej klapki, która odcinałaby skutecznie dopływ powietrza w czasie postoju dmuchawy.

Tak więc problem jest taki jak dorobić taką klapkę czy to po stronie dmuchawy czy retorty. ??????

Musisz jednak pamiętać że klapka ograniczy dopływ powietrza nie tylko w czasie postoju dmuchawy.

Gdy kocioł będzie dogrzewał wielkość dostarczanego powietrza do palnika również będzie mniejsza.

Przez cały ostatni sezon nadmuch miałem ustawiony na pozycji nr 2 z 10 możliwych - to ewentualnie podniosę na 3 bieg i powinno starczyć.

Zresztą będę widział po sposobie spalania i wypalania ekogroszku czy jest za mało powietrza to wtedy zwiększę obroty dmuchawy na wyższy bieg. Po obserwacji wymiennika też będzie można zobaczyć czy jest za dużo czarnych sadzy co będzie świadczyło o niedoborze powietrza.

No jak coś robić to zrobić i chciałem ten króciec już kupić - niestety okazało się, że wiele firm ma 4 dniowy wekend i odpoczywają jak METRIX AB.

Czyli czekamy do poniedziałku. :)

Firma jest też na allegro - króciec oferują za jedyne 36 zł plus koszty przesyłki (http://allegro.pl/krociec-prosty-z-klapka-i1669240153.html)

Edytowane przez czp01

Jeszcze trochę lata zostało to zdążysz wypróbować. Coś tak klapka nie bardzo mi się podoba, nie wiem czy nie będziesz musiał jej trochę zmodernizować. Wydaje mi się że ona działa na zasadzie zamknięte/otwarte. Dobrze jak są nastawy pośrednie. Albo trzeba będzie wyciąć otwór i dorobić zasuwkę ewentualnie nawiercić kilka otworków. Jak zamkniesz całkowicie to nawet na 100% nie da rady i dmuchawa dostanie popalić bo będzie chciała tłoczyć a nie będzie miał skąd zassać.

jakie macie max czasy podtrzymania w trybie lato ? - czasy między podaniem kolejnych porcji węgla, coby piec nie wygasł

Dopisałbyś kolego chociaż jaki masz sterownik bo tak telepatycznie ciężko coś poradzić.

Na Liderze miałem krotność na 3 i 10s podawanie i postój 10min. Mówiąc po ludzku: jeden przedmuch, za 10min drugi przedmuch, za 10min podanie 10s paliwa i przedmuch czuli co 30min podkładanie. Dwa przedmuchy co 10min a za trzecim podanie węgla.

Na Brulim co 150min w odstępie 20-sto sekundowym dwa razy podanie paliwa przez chyba 12s i przedmuch.

Z tego co piszą użytkownicy eCoala to tam mają czas podtrzymania max 90min ale piszą że za mało.

Także widzisz jak może się to różnić.

Tango Negro - istotny jest też opał,

pytam ponieważ do tej pory (tryb zima) miałem podawanie węgla ustawione na co 30min (+praca dmuchawy),

obecnie "cop" "czas oczekiwania w podtrzymaniu" zwiększyłem do 100min (praca dmuchawy) a podanie węgla ustawiłem na co "trzeci" cykl, stopniowo wydłużam czas "cop", zastanawiam się przy jakim czasie osiągnę max - piec wygaśnie

Na moim sterowniku St37 - miałem ustawiony czas podtrzymania na co 60 min - wówczas co taki okres czasu sterownik włączał jedno podanie i przedmuch co oczywiście skutecznie zapobiegało wygaśnięciu palnika. W ramach testów i poszukiwania oszczędności parę dni temu wymieniłem swoją stałą retortę Pancerpola PPS-50 na mniejszą PPS-25. No po tym zabiegu spadło mi zużycie ekogroszku z 8 kg i parę dkg na 5 kg i parę dkg dziennie. Retorta PPS-25 jest znacznie mniejsza i wchodzi do niej o wiele mniej ekogroszku (stąd pewnie oszczędności w trybie podtrzymania) i okazało się, że w nocy gdy nie chodziła cyrkulacja ( bojler wolno się wychładzał) to na ustawieniu czasu podtrzymania na 60 min kocioł mi po prostu wygasł. Po prostu ekogroszek w retorcie szybciej się wyżarzył bo było go znacznie mniej. Aktualnie ustawiłem czas podtrzymania na 30 minut ale pewnie trochę go jeszcze zwiększę.

Zamawiam dzisiaj ten prosty króciec z klapką pod dmuchawę to spodziewam się na tym polu tez osiągnąć jakieś oszczędności - jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.

Fajne te króćce. Nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest dostępne ;)

Ale u mnie chyba nie będzie potrzeby po tym, jak wentylator wpiąłem w doprowadzenie powietrza ze strychu. Pewnie ciąg kominowy nie uciągnie tak dobrze, gdy powietrze musi sobie ściągnąć z wysokości jakiś 2m niższej aniżeli komin .