Vld 30.06.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 zamkniętai nie martwić się o ciężar, w czasie pracy 5 takich klapek podniesie.Jakiej pojemności masz zasobnik cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.07.2011 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 pisze na zbiorniku 175 litrów - ale jak ważyłem to można załadować do 185 kg ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 01.07.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 ja obecnie palę miałem i jak pisałem, dmuchnięcie co 100min a podanie paliwa co 300, jednak będę stopniowo wydłużał, zobaczę gdzie jest kres, bo wiadomo im rzadziej tym oszczędniej @tig1 przy sterowniku Tango Negro wystarczy by temp w stanie „PRACA” lub „NADZÓR” nie spadła o więcej ni 5°C od wartości parametru OnP wtedy piec Ci się nie wyłączy ( cytat z instrukcji : jesli Onp > Ond, w przeciwnym wypadku przy temperaturze OnP - 5 ºC. nastapi przejście regulatora w stan STOP). Zastanawiam się tylko jak przy tym sterowniku podgrzewasz CWU skoro Negro ma tylko sterowanie dla CO ( wyjście dla jednej pompy) . W moim przypadku dorobiłem do Tango dodatkowe sterownie pompy CWu za pomocą 2 szt przekaźników i sterownika Auraton 1111 - ale w ostateczności zrezygnowałem z Tango i zainstalowałem RT09 PID. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.07.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 pisze na zbiorniku 175 litrów - ale jak ważyłem to można załadować do 185 kg ekogroszku. duży, fajny, ale ja pytałem o ilość wody w zasobniku cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.07.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 @tig1 przy sterowniku Tango Negro wystarczy by temp w stanie „PRACA” lub „NADZÓR” nie spadła o więcej ni 5°C od wartości parametru OnP wtedy piec Ci się nie wyłączy ( cytat z instrukcji : jesli Onp > Ond, w przeciwnym wypadku przy temperaturze OnP - 5 ºC. nastapi przejście regulatora w stan STOP). Zastanawiam się tylko jak przy tym sterowniku podgrzewasz CWU skoro Negro ma tylko sterowanie dla CO ( wyjście dla jednej pompy) . W moim przypadku dorobiłem do Tango dodatkowe sterownie pompy CWu za pomocą 2 szt przekaźników i sterownika Auraton 1111 - ale w ostateczności zrezygnowałem z Tango i zainstalowałem RT09 PID. Może mieć Tango C plus, ono ma wyjście na pompę CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 01.07.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Może mieć Tango C plus, ono ma wyjście na pompę CWU No to się nie dokładnie wyraził - wtedy rzeczywiście ma sens . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.07.2011 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 duży, fajny, ale ja pytałem o ilość wody w zasobniku cwu Jasne - bojler 200 litrów stojący ze spiralą - w domu 4 osoby - no czasami 5 osób tak jak teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.07.2011 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 (edytowane) Króciec zamontowany. Aktualnie używam dmuchawy tylko na 1 biegu i to wystarcza w zupełności do otwarcia klapki gdzieś powyżej 2 cm tak, że spokojnie klapka chodzi lekko. Poniżej dwie fotki z testu dmuchawy i króćca na 1 biegu oraz z zamontowanej dmuchawy z klapką do kotła. Po zamontowaniu okazało się, że cięgno klapki z ciężarkiem wyszło po stronie tylnej części dmuchawy. Niby nie przeszkadza to w niczym ale przy okazji przemontuje go aby było z przodu ( cały czas widoczne). Z pierwszych obserwacji zauważyłem, że w trybie podtrzymania przy zamkniętej klapce żar na palniku już się nie żarzy tylko zaraz przygasa - no wiadomo brak tlenu - oby tylko za szybko nie wygasał. Edytowane 1 Lipca 2011 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.07.2011 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Teraz pracuje nad ustawieniami trybu podtrzymania - tak aby mi kocioł nie wygasał. Chce w trybie podtrzymania ustawić np. 5 s podawania i 50 s pracy dmuchawy niestety w moim sterowniku ST-37 jakoś nie potrafię rozdzielić czasu pracy dmuchawy od podawania - jak podawanie ustawię na 5 s to tak jest ale jak zwiększę w trybie podtrzymania czas pracy na 50 s to i podajnik podaje przez 50 s - albo znowu mój sterownik ma coś skopane albo ja czegoś nie rozumiem. Ma ktoś doświadczenia z takim prostym sterownikiem ST-37. tu mam tabelkę z wszystkimi ustawieniami ST-37 (no przykładowymi z sezonu zimowego) http://www.czp.pl/kociol/kielar/st37.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.07.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Ma ktoś doświadczenia z takim prostym sterownikiem ST-37. Ja mam u siebie jeszcze cały czas ST-37 w trybie awaryjnym. Zaraz zapiszę co sprawdzić przy kolejnej wizycie w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.07.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Teraz pracuje nad ustawieniami trybu podtrzymania - tak aby mi kocioł nie wygasał. Chce w trybie podtrzymania ustawić np. 5 s podawania i 50 s pracy dmuchawy niestety w moim sterowniku ST-37 jakoś nie potrafię rozdzielić czasu pracy dmuchawy od podawania - jak podawanie ustawię na 5 s to tak jest ale jak zwiększę w trybie podtrzymania czas pracy na 50 s to i podajnik podaje przez 50 s - albo znowu mój sterownik ma coś skopane albo ja czegoś nie rozumiem. Chyba coś ze sterownikiem albo użytkownikiem. Z tego co pamiętam (a sprawdzę później) to czas podawania był stały a do tego były dwa czasy przestoju - w pracy i podczas postoju. Ale więcej później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.07.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 No i udało się wcześniej.Mój ST-37 ma takie oto parametry:- czas podawania - czas uruchomienia podajnika w trybie pracy- przerwa podawania - czas przestoju podajnika w trybie pracy- prawa w podtrzymaniu - czas uruchomienia podajnika w trybie postoju- przerwa w podtrzymaniu - przerwa między kolejnymi podawaniami w trybie postoju. Pomogło?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.07.2011 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Dzięki - nie wiem jeszcze czy pomogło ale za chwile przeprowadzę jeszcze kolejny eksperyment - to powiem ( mój st37 ma dokładnie takie opcje ustawień jak podałem powyżej w tabelce. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.07.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Dzięki - nie wiem jeszcze czy pomogło ale za chwile przeprowadzę jeszcze kolejny eksperyment - to powiem ( mój st37 ma dokładnie takie opcje ustawień jak podałem powyżej w tabelce. )A widzisz - na stronkę nie zaglądnąłem. Teraz widzę, że nie masz tej opcji Praca w podtrzymaniu. Pewnie jakaś starsza wersja softu. Szczerze mówiąc nie pamiętam, jak pracowała dmuchawa w trybie podtrzymania. A że obecnie nie korzystam z tego sterownika to nie sprawdzę... Może znajdzie się ktoś, kto go ma teraz uruchomionego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.07.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 CZP01Nie znam Twojego modelu sterownika w obsłudze, już kilka razy pisałem,że nie lubię tych sterowań. Analizując Twoją tabelkę widzę: W menu użytkownika masz:czas podawania 8sekundprzerwa podawania 60sekund przerwę w podtrzymaniu 11minut, co rozumiem,że raz na 11minut startuje podajnik na podany wyżej czas pracy z nadmuchem w/g nastaw trybu serwisowego W menu serwisowym masz te same parametry, ale inne dane, zatem któreś nie mają prawa być aktywne:czas podawania 10sekundprzerwa podawania 40sekund Masz w menu serwisowym ponadto istotne parametry:opóźnienie wyłączenia nadmuchu 1sek - ja to rozumiem w taki sposób, że po zatrzymaniu pracy ślimaka jeszcze przez zadany tutaj czas należy dmuchać.Podobnie jest w sterowniku GECO, tam jest taki parametr u4 i jego zadaniem jest przedłużenie nadmuchu po podaniu świeżego paliwa w celu jego lepszego rozpalenia. W Geco minimalna wartość tego parametru wynosiła 5sekund masz też parametr opóźnienie załączenia podajnika 1sek.To rozumiem podobnie, tj. startuje dmuchawa a dopiero po zadanym czasie podajnik. Ma to sens, jeżeli obroty dmuchawy są bardzo wolno rozkręcane. Moim zdaniem oprócz nastaw, to właśnie w tych dwóch parametrach tkwi klucz do niewygaszania paleniska w trybie lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 02.07.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Może mieć Tango C plus, ono ma wyjście na pompę CWU dokładnie to ma "Negro Plus" z Papa Electronics - trochę mu się pochrzaniło - może to przez film Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 02.07.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 @tig1 przy sterowniku Tango Negro wystarczy by temp w stanie „PRACA” lub „NADZÓR” nie spadła o więcej ni 5°C od wartości parametru OnP wtedy piec Ci się nie wyłączy ( cytat z instrukcji : jesli Onp > Ond, w przeciwnym wypadku przy temperaturze OnP - 5 ºC. nastapi przejście regulatora w stan STOP). Zastanawiam się tylko jak przy tym sterowniku podgrzewasz CWU skoro Negro ma tylko sterowanie dla CO ( wyjście dla jednej pompy) . W moim przypadku dorobiłem do Tango dodatkowe sterownie pompy CWu za pomocą 2 szt przekaźników i sterownika Auraton 1111 - ale w ostateczności zrezygnowałem z Tango i zainstalowałem RT09 PID. tak tylko mi nie nie tego się obawiam, tylko tego że przy zbyt długich odstępach czasowych między podaniem węgla w podtrzymaniu, po prostu fizycznie wygaśnie, do tej pory (3 lata) jechałem na: co 40 min 5s podanie węgla i dmuchnięcie ~40s teraz po kilku próbach i dłuższej obserwacji: co 150 min dmuchnięcie 60s (maks dla tego sterownika) i co 3-ci cykl, czyli co 450 min 5s podanie węgla i jak napisałem, raz na dzień wydłużam stopniowo dalej do "padu" - wtedy kilka min wstecz i będzie ok, problemem mogą być dłuższe przerwy prądu, gdyż tak wyżyłowane ustawienie skończy się koniecznością rozpalenia - a u mnie Energetyka potrafi się bawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.07.2011 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Jarecki79 No sterownik ST37 jest tylko sterownikiem dwustanowym i prostym. Jedynie praca w trybie podtrzymania jest dla mnie w tym sterowniku nie jasna. Tak więc praca w podtrzymaniu włącza się w odstępach zadanego interwału czasowego określonego w menu użytkownika sterownika a opisanego jako pozycja „przerwa w podtrzymaniu” i tu jest wszystko jasne. Przebieg pracy w podtrzymaniu określony jest w ustawieniach serwisowych przez parametry opisane jako: - „czas podawania” - „przerwa podawania” - „praca w podtrzymaniu” „czas podawania” - to praca podajnika w podtrzymaniu przez określoną ilość sekund np. 10 – jednocześnie przez tyle sekund włącza się nadmuch ( i tu wszystko jest jasne)„przerwa podawania” - powinna to być przerwa pomiędzy kolejnymi podaniami tak myślę ale tak nie jest (właściwie nie wiem co ten parametr robi),„praca w podtrzymaniu” - podana w sekundach określa cały cykl czasu pracy w trybie podtrzymania (no tak myślę, że tak powinno być) – niestety jak określimy tu np. 40 sekund to podajnik pracuje 40 sekund a nie 10 pomimo nastawionego czasu podawania na 10 sekund i dmuchawa też chodzi 40 sekund. Owszem opcje menu serwisowego „opóźnienie wyłączenia nadmuchu” i „opóźnienie załączenia podajnika” są przydatne ale dotyczą głównie pracy zasadniczej podajnika i nadmuchu a nie samej pracy w trybie podtrzymania. Z powyższego wynika, że niestety w moim sterowniku nie da się w trybie podtrzymania ustawić czasu pracy tak aby podawanie było 5 s a praca dmuchawy dłuższa np. 100 s no i aby można ustawić dłuższy czas takiej pracy lub jej krotność. Na razie mam ustawione w trybie lato takie parametry: - podawanie 5 s- przerwa 80 s- przerwa w podtrzymaniu 20 minut- czas podawania w podtrzymaniu 5 s No przy tych ustawieniach kocioł nawet po nocy mi nie wygasa – ale niestety brakuje mi tu ustawienia dłuższej przerwy w podtrzymaniu ( co mogę ustawić) i dłuższego wielokrotnie czasu nadmuchu w stosunku do czasu podawania w trybie podtrzymania ( czego niestety nie mogę zrobić ). W tygodniu skontaktuje się jeszcze z serwisem tego ST37 (ten st37 dopiero co wymieniony na gwarancji po awarii poprzedniego st37) – to może mnie jakoś olśnią albo coś poradzą. No ewentualnie mogę lekko ustawić klapkę króćca jako niedomkniętą – albo zmienić sterownik na jakiś inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.07.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Ok, nie znam Twojego stera. Dla mnie logiczne jest to opóźnienie wyłączenia nadmuchu i tu zadać np.16sekund, wówczas po stopie podajnika w obu trybach powinna dmuchawa pracować dłużej.Możliwe jednak,że tech wymyślił to inaczej. Nie wiem, spróbować można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.07.2011 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 (edytowane) Jasne przeprowadzę jeszcze parę testów. No to testujemy - ustawienia zmieniłem na: - podawanie 5 s - przerwa 80 s - dmuchawa na 1 biegu - przerwa w podtrzymaniu 40 minut - czas podawania w podtrzymaniu 5 s - opóźnienie wyłączenia nadmuchu na 60 s Sprawdziłem i opóźnienie wyłączenia nadmuchu działa zarówno w trybie pracy jak i w trybie podtrzymania ( to w ten sposób będę miał dłuższy czas nadmuchu w trybie podtrzymania ). Dzięki Jarecki79 za podpowiedź w tym zakresie. Zobaczymy rano czy kocioł dociągnie czy zgaśnie. Edytowane 3 Lipca 2011 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts