Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU na lato - dostosowanie kotła na ekogroszek

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wniosek co do stosowania króćca z klapką odcinającego dopływ powietrza przy postoju dmuchawy mam taki:

1. Klapka nie powinna być całkowicie zamknięta w czasie postoju dmuchawy - gdyż kocioł jest wtedy całkowicie pozbawiony powietrza i ekogroszek potrafi skutecznie wygasnąć nawet po 20 minutach ( albo i krócej),

2. Wobec powyższego klapka musi być lekko uchylona - aby dostarczyć minimalną ilość

powietrza i utrzymać w retorcie trochę żaru.

Na razie uchyliłem klapkę na około 1 cm w górnym położeniu i testujemy dalej.

Edytowane przez czp01

Aktualnie mam w trybie podtrzymania takie ustawienia:

- 10s podawania,

- 60s opóźnienia wyłączenia nadmuchu,

- 40 minut przerwy,

W trybie pracy te same czyli:

- 5s podawania eko,

- 70s przerwy,

- 60 s opóźnienia wyłączenia nadmuchu ( ale to dotyczy tylko ostatniego cyklu podania przed przejściem w podtrzymanie - tak zaobserwowałem)

Zatankowałem dzisiaj kolejny worek 31 kg ekogroszku i wyszło na to, że na dobę spaliłem 5,37 kg przy moim 200 litr. bojlerze i aktualnie 5 dorosłymi domownikami. Nie jest źle ale widać, że puki co 5 kg na dobę jest u mnie granicą poniżej której nie daje się zejść. No tam jest znacznie lepiej niż ponad 9 kg i mam jeszcze na pokładzie jednego domownika więcej.

Oczywiście pracujemy nad tym aby zejść poniżej tych magicznych jak dla mnie 5 kg - ha ha :)

• 3 weeks później...

Ostatnie dni spędzone przy sprzątaniu i częstym pobieraniu wody z kranika przy kotle spowodowały, że zerkałem na wskazania czujnika temperatury CWU. Mam zasobnik chyba 120l poziomy. Na kotle temp zadana to coś koło 55-57 stopni i deltę CWU 10 stopni. I do rzeczy.

Korzystałem z wiadra 10l. Przy jego napełnianiu mniej więcej do 7l pojemności, temperatura CWU w zasobniku spadała nawet o 5-7 stopni. Czyli w zasadzie po zużyciu 10-12 litrów ciepłej (nie gorącej) wody piec wracał do trybu pracy, aby podgrzać wodę w zasobniku.

Czy u Was jest tak samo?? Czy może ciepła woda "wystarczy na dłużej"??

Mam temperaturę zadaną ustawioną na 47 stopni a histerezę CWU na 5 st. C. Bojler 200 litrowy stojący ze spiralą. Jeżeli Bojler jest nagrzany do górnej granicy i spuszczę wiadro wody to kocioł jeszcze nie reaguje a na wskaźniku temperatury na bojlerze jest spadek gdzieś do 3 stopni. Wskaźnik temperatury na bojlerze jest analogowy i chyba wolno reaguje to trudno dokładnie określić ten spadek ( gdyby był cyfrowy to można by to dokładniej odczytać).

Jedna ważna zależność - jeżeli po spuszczeniu tych 10 litrów włączę cyrkulację CWU, która przegoni mi Ciepłą wodę w sumie po trzech kondygnacjach to temperatura CWU za chwilę spadnie i kocioł włączy grzanie.

Kocioł w miarę opanowałem dla potrzeb grzania CWU i z obserwacji już wiem, że piętą Achillesa w mojej instalacji jest cyrkulacja CWU, która wychładza jednak zawsze CWU - ograniczam ją ile mogę ale jeszcze nie otrzymałem w tym zakresie oczekiwanego stanu pożądanego.

Bojler 200 litrowy stojący ze spiralą. Jeżeli Bojler jest nagrzany do górnej granicy i spuszczę wiadro wody to kocioł jeszcze nie reaguje a na wskaźniku temperatury na bojlerze jest spadek gdzieś do 3 stopni. Wskaźnik temperatury na bojlerze jest analogowy i chyba wolno reaguje to trudno dokładnie określić ten spadek ( gdyby był cyfrowy to można by to dokładniej odczytać).

Czyli mniej więcej tak samo. Przy większej pojemności zbiornika wachnięcie trochę mniejsze. Pewnie do tego dojdzie umieszczenie czujnika, ktore też może mieć znaczący wpływ na odczyt temperatury.

Obiegu CWU wogóle nie włączam, bo nie mam możliwości odpowiedniego jego uregulowania. W łazience na górze i tak dość szybko mam ciepłą wodę (lokalizacja nad kotłownią) a w kuchni przebywa się albo "cały czas" albo w nieregularnych porach. A do kuchni jest tego kilka ładnych metrów i szkoda tej ciepłoty.

Trociu

Jeszcze jedna sprawa związana z porównywaniem zużycia węgla do podgrzewania wody. SUSPENSER właśnie się przyznał, że zużywa średnio 6m3/m-c. U mnie wychodzi 10-11 więc praktycznie dwa razy tyle. Czyli nawet zakładając, że ciepłej wody zużyję więcej o 50%, to z aktualnych 3 tygodni na zasobniku robi mi się 4.5 u niego...

Jeszcze jedna sprawa związana z porównywaniem zużycia węgla do podgrzewania wody. SUSPENSER właśnie się przyznał, że zużywa średnio 6m3/m-c. U mnie wychodzi 10-11 więc praktycznie dwa razy tyle. Czyli nawet zakładając, że ciepłej wody zużyję więcej o 50%, to z aktualnych 3 tygodni na zasobniku robi mi się 4.5 u niego...

Na podstawie prób Suspensera coś mi wpadło do głowy...

Sam latem korzystam z solara lub jak pada kilka dni to grzałka i tyle.

Całkiem możliwe,że latem oszczędniej będzie w trybie klasycznym.

Spróbuj, zobaczymy co z tego wyjdzie.

W RT09pid możesz zrobić:

parametr 15 PID - wył

parametr 13 Histereza - 5,0 czy tam na próbę 3,0 (dłużej w trybie nieczułości)

parametr 32a Wyłączenie podajnika podtrz - 600sekund (co 600sekund dmuchnąć, aby podtrzymać żar)

parametr 33 Cykle podajnika 2 (2 * 600sekund = 1200sekund do dokręcenia paliwa, aby kopiec się mocno nie zapadał)

No właśnie za ostatni miesiąc zużyłem 12 m3 wody - ale trudno mi oszacować ile z tego było podgrzane i zużyte na CWU. Tych 5-ciu domowników trochę tej wody zużywa. Trzeba by przy okazji zaszaleć i zainstalować sobie licznik zużycia CWU.

Można też do porównania podejść inaczej: Jeżeli ktoś na podgrzanie wody CWU dla 2 osób zużywa dziennie 2,2 kg eko to proporcjonalnie dla 4 osób powinien zużyć 4,4 kg a dla 5 osób 5,5 kg eko dziennie. Ja zużywam dokładnie 5,15 do 5,17 ekogroszku dziennie dla podgrzania wody dla 5 osób czyli powinienem być z tego zadowolony .

Oczywiście powyższe wyliczenie jest obarczone zasadniczym błędem ale co tam.

No wyniki statystyczne trzeba umieć czyta albo właściwie interpretować.

Na podstawie prób Suspensera coś mi wpadło do głowy...

Całkiem możliwe,że latem oszczędniej będzie w trybie klasycznym.

Spróbuj, zobaczymy co z tego wyjdzie.

W RT09pid możesz zrobić:

parametr 15 PID - wył

parametr 13 Histereza - 5,0 czy tam na próbę 3,0 (dłużej w trybie nieczułości)

parametr 32a Wyłączenie podajnika podtrz - 600sekund (co 600sekund dmuchnąć, aby podtrzymać żar)

parametr 33 Cykle podajnika 2 (2 * 600sekund = 1200sekund do dokręcenia paliwa, aby kopiec się mocno nie zapadał)

Kurcze - jade na urlop, a potem w delegacje, więc do września nie pobawię się bo nie chcę zostawić czegoś nie działającego, bo mnie żonka zabije. Ale uwagę zapiszę i może jeszcze w tym sezonie się pobawię.

No właśnie za ostatni miesiąc zużyłem 12 m3 wody Ja zużywam dokładnie 5,15 do 5,17 ekogroszku dziennie dla podgrzania wody dla 5 osób czyli powinienem być z tego zadowolony . No wyniki statystyczne trzeba umieć czyta albo właściwie interpretować.

ok policzmy sprawność Twojego systemu, zakładam że zużywasz miesięcznie (30 dni) połowę z zw na cwu tj 6m3, do jej podgrzania o 40stC potrzeba 288kWh energii, przy zużyciu 155kg/mies ekogrochu sprawność Twojego systemu to 26,7%, reszta tj 73,3% to straty. Zauważ, że taniej byłoby podgrzewać cwu en el w tar G12, bo w Twoim przypadku jest 36gr/kWh (przy cenie 0,65zł/kg), vs 28gr/kWh en el w 2 taryfie. Przy podliczeniu korzystałem z mojego kalkulatora - ark14

https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=13

Edytowane przez kbab

ok policzmy sprawność Twojego systemu, zakładam że zużywasz miesięcznie (30 dni) połowę z zw na cwu tj 6m3, do jej podgrzania o 40stC potrzeba 288kWh energii, przy zużyciu 155kg/mies ekogrochu sprawność Twojego systemu to 26,7%, reszta tj 73,3% to straty. Zauważ, że taniej byłoby podgrzewać cwu en el w tar G12, bo w Twoim przypadku jest 36gr/kWh (przy cenie 0,65zł/kg), vs 28gr/kWh en el w 2 taryfie. Przy podliczeniu korzystałem z mojego kalkulatora - ark14

https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=13

Ciekawie prawisz. Możesz powiedzieć jeszcze jak te 6m3 i 40stC przemieniłeś w 288kWh? Podliczył bym dla swojego przypadku 5m3 i 55stC...

Ciekawie prawisz. Możesz powiedzieć jeszcze jak te 6m3 i 40stC przemieniłeś w 288kWh? Podliczył bym dla swojego przypadku 5m3 i 55stC...

aby podgrzać 1m3 wody o 40stC trzeba dostarczyć 48kWh (netto, tj przy sprawności 100%) tu 6 x 48 = 288, w tym przypadku zimna woda np 15stC jest podgrzana do 55stC, natomiast przy wyliczonej sprawności czp01 potrzebuje 1079kWh (tyle ciepła jest z 155,3kg ekogrochu), zatem 1079 - 288 = 791kWh/mies straty na podgrzewaniu cwu.

Podaj ile opału potrzebujesz - też policzymy

Żeby nie było. Tak właśnie patrzę w swoje zapiski dotyczące zużycia i w zeszłym roku od 1 kwietnia do końca sierpnia zużyłem 875kg węgla czyli średnio 175kg miesięcznie. 2 dorosłe osoby + jedna dzidzia.

dane podałeś wcześniej, to policzmy sprawność Twojego systemu

dla 5m3 cwu podgrzane o 40stC przy zużyciu węgla 175kg - sprawność systemu wynosi 19,7%, zatem ponad 4/5 węgla to strata.

Edytowane przez kbab

bierzesz kaloryczność węgla (często na workach oryginalnie pakowanych takie dane znajdziesz)

np. 26000kJ/kg, to dzielisz na 3600 = ok.7,22kW energii z 1kg węgla. Jak podane w Mj np. 26, to dzielisz na 3,6.....

kocioł na 30%mocy wpadający w przedmuchy osiąga ok.70%sprawności, jak schodzi na niższe moce, to sprawność idzie dalej na dół.

sprawność 70%

0.7 x 7,22 = ok. 5,04kW w procesie spalania 1kg węgla przy sprawności 70% kotła z palnikiem retortowym, gdy wchodzi w podtrzymanie.

sprawność 60%

0.6 x 7,22 = ok. 4,33kW w procesie spalania 1kg węgla.....

sprawność 50%

0.5 x 7,22 = 3,61kW w procesie spalania 1kg ze sprawnością 50% (praca na małej mocy<30%,aby była jasność)

wynik 26,7%sprawności jest moim zdaniem nierealny w kotle z podajnikiem retortowym w trybie lato, chyba że w popielniku będzie więcej jak 50% czarnego, niespalonego węgla, ale to już operator ciapa.

Rozmawiając dalej...

Skoro Suspenser zużywa ok.2,2kg na 24h, gdzie okresy grzewcze to dwie pory w ciągu doby a dalej pilnowanie, aby nie zgasło, to z tych 2,2kg może wyprodukować jak dużą ilość kWh energii ??

U niego w ciągu doby t.CWU oscyluje między ok. 40 a 55st.C....

Edytowane przez Jarecki79

wynik 26,7%sprawności jest moim zdaniem nierealny w kotle z podajnikiem retortowym w trybie lato, chyba że w popielniku będzie więcej jak 50% czarnego, niespalonego węgla, ale to już operator ciapa.

sprawność systemu przygotowania cwu u Trocia to 19,7% - może znasz inny sposób wyliczenia sprawności - może go przedstawisz? Wszyscy wiemy co mówią producenci kotłów, ale przecież możemy to sami wyliczyć.

W innym temacie jest ciekawa rada:

Jeśli nalożyć na to bardzo rożne ceny jednostki ciepla w rożnych paliwach to konkluzja może być tylko jedna.CWU grzać paliwami poniżej 15000 kJ/kg w cenie do 300 zł/tonę. 2 zasobniki z bardzo rożnymi paliwami ( 26000 i 13000 kJ/kg) pracujące na 1 podajnik powinny rozwiązać problem.

Proszę zwrócić uwagę jak fatalnie jest odbierane przez producentow kotłów pytanie o wykres ich sprawności.

Edytowane przez kbab

sprawność systemu przygotowania cwu u Trocia to 19,7% - może znasz inny sposób wyliczenia sprawności - może go przedstawisz? Wszyscy wiemy co mówią producenci kotłów, ale przecież możemy to sami wyliczyć.

Ja nic nie muszę mówić, mam dane z raportu badań kotła, na 30%mocy (4,7kW z nominalnych 17kW) sprawność kotła wynosiła na okrągło 70% (bez zmian parametrów pracy z badania 100%mocy zredukowano do 30%..., sterownik musiał sobie z tym poradzić... czyli wejść w podtrzymanie w przypadku Titanica lub modulowac moc w przypadku Ognika pid) .

Napisałem jak jest u supensera i zadałem proste pytanie, skoro lubisz liczyć:

Skoro Suspenser zużywa ok.2,2kg na 24h w trybie letnim, gdzie okresy grzewcze to dwie pory w ciągu doby a dalej pilnowanie, aby nie zgasło, to z tych 2,2kg może wyprodukować jak dużą ilość kWh energii ??

ekogroszek 26000kJ ma w sobie: 7,22kW zakładając 100% sprawności

ekogroszek 27000kJ ma w sobie: 7,5kW zakładając 100% sprawności

ekogroszek 28000kJ ma w sobie: 7,77kW zakładając 100% sprawności

U niego w ciągu doby t.CWU oscyluje między ok. 40 a 55st.C....

Opłaca się to w jego przypadku, czy jednak wątpliwa sprawa?

Ile kosztuje to 2,2kg ekogroszku?

Wiem, powiesz,że pracuje co jakiś czas dmuchawa i podajnik oraz pompa (po naładowaniu CWU staje, więc non stop też nie idzie......)

w trybie lato średnio na dobę podajnik może pracować łącznie ok. 10minut...., silnik przy podajniku ma najczęściej moc 180W

stały pobór prądu to tylko sterownik - ok. 3-5W... więc coś jak diody....

Każdy w prosty sposób na podstawie zużycia węgla oraz znając jego kaloryczność może sobie policzyć, czy w jego wypadku grzanie wody kotłem ma sens.

Już kilka osób pisało także, że sprawność układu prądowego może być na poziomie 30%, bo straty mamy na drodze elektrownia-nasz dom i płacimy za nie w rachunkach i abonamencie.... Można zatem co najwyżej w 100% wykorzystać to, co do nas dochodzi.... ale to też tylko życzenia....

Zerknąć na koszt 1kWh i zastanowić się co komu bardziej odpowiada.

Sam korzystam z solara lub grzałki ze względu na wygodę.

proszę wyjaśnij co znaczy zwrot

"w ciągu doby t.CWU oscyluje między ok. 40 a 55st.C"

czy to jest różnica między zw dostarczaną do systemu i cwu, czy to jest temp cwu?

Tu sprawa jest jasna - do podgrzania 1m3 wody o 1 stC potrzeba 1,2kWh - dlatego ważne jest określenie różnicy temperatury zw i cwu.

Również jasna jest ilość kWh z 2,2kg opału - kolejno 15,88/16,5/17,09 - dla w/w wartości opałowych.

Jednak dopóki nie podasz najważniejszej, tj ilości zużytej cwu - to jak chcesz policzyć sprawność systemu - równie dobrze można zapakować cały podajnik opałem i wyjechać na wakacje i po powrocie policzyć sprawność przy zużyciu cwu = 0, o ile w tym czasie kocioł się nie wyłączy z powodu braku opału.

Odnośnie stwierdzenia

"Ja nic nie muszę mówić, mam dane z raportu badań kotła, na 30%mocy (4,7kW z nominalnych 17kW) sprawność kotła wynosiła na okrągło 70%"

o sprawności systemu nie decydują badania kotła w warunkach producenta ale najważniejsza jest sprawność u każdego w domu - a tą potrafimy sobie sami policzyć - i to jak pokazałem bardzo prosto i dokładnie, wystarczy zmierzyć temp zw, cwu, jej ilość oraz ilość zużytego opału. Oczywiście taki system rozliczenia uwzględnia wszystkie straty - dlatego mowa jest o stratach systemu ogrzewania cwu - w tym kominowe, cyrkulacja, izolacja.

40-55st.C to wartość wahań nagrzanej temp. ciepłej wody w bojlerze w zależności od aktywnej/nieaktywnej strefy grzewczej.

Takie są dobowe wychyłki temp. CWU

W trybie lato chodzi nam o nastawę oraz temp. wody w bojlerze, drugorzędna staje się temp. na kotle uzyskiwana z rozpędu... ta może być różna ze względu na dobór nadwyżki grzania oraz wartość przeciągnięcia bez odbioru ciepła (nieaktywna żadna pompa)

zresztą zobacz sobie wykresy z ostatnich 2dni (nie bierz pod uwagę napisu t.spalin, to jest odczyt t.powrotu, bo kolega ma kocioł na ekogroszek a nie na pellet a sterownik obsługuje oba typy, w miejsce czujnika spalin w groszkowym jest czujnik powrotu)

http://serwer.itask.pl/buranco/

login: test

hasło: test

wybierz kocioł z napisem ENKA GRZEGORZ

ps. właściwe temp. spalin możesz odczytać tutaj (kolega testuje zamiennie oba sterowniki):

https://esterownik.pl/remote/449

kliknij archiwum i wykresy

z dzisiaj własćiwy odczyt tylko t.spalin, ok. 4-5dni wcześniej ten sterownik pracował normalnie, w tamtym czasie odczyty pozostałych temp. były właściwe

Chyba od 2dni jedzie teraz na Cobrze

Ile Suspenser zużywa wody, trzeba zapytać....

Można powiedzieć,że to 2,2kg/24h to utrzymywanie stale ciepłej wody w gotowości do użycia. Podobnie będzie przy prądzie jak zadamy jakąś temp. i ustawimy na programatorze strefy aktywności, jak się woda wystudzi to i tak grzałka dogrzeje na wartość zadaną.

Ile Suspenser zużywa wody, trzeba zapytać....

Można powiedzieć,że to 2,2kg/24h to utrzymywanie stale ciepłej wody w gotowości do użycia. Podobnie będzie przy prądzie jak zadamy jakąś temp. i ustawimy na programatorze strefy aktywności, jak się woda wystudzi to i tak grzałka dogrzeje na wartość zadaną.

bez zużycia cwu sprawności nie policzymy, a porównanie tego systemu do zwykłego bojlera elektrycznego jeśli chodzi o straty dobowe wypada blado, bo bojler el traci 0,6 - 0,9kWh/dobę - w zależności od wielkości - to "pryszcz" przy kilkunastu kWh/dobę w kotle na węgiel.