Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakej głębokości najlepiej kanalizację w funadanmencie ?

sappho

Recommended Posts

Witam,

Na jakiej głębokości w fundamencie najlepiej rozprowadzić rury kanalizacyjne tj. czy wszystkie trójniki, kolanka powinny być w warstwie zagęszczonego piasku a przez chudziak (pierwsza wylewka bet.) powinny przechodzić tylko pionowe rury w górę ?

Czy może w chudziaku należy zatopić część, połączeń kanalizacyjnych trójniki, kolanka. Czy ma to jakieś znaczenie ?

Mam dosyć wysokie ściany fundamentowe i zastanawiam się czy lepiej będzie rozprowadzić kanalizację głębiej czy wyżej (bliżej chudziaka) oczywiście zachowując należyte spadki.

Będę wdzięczny za radę !

:bye:

Wydaje mi się że im wyżej tym lepiej ale nie w betonie tylko w piasku zagęszczonym. Jak ci się zapcha rura albo zalepi w przyszłości to lepiej będie wymienić. Druga sprawa - Masz kanalizację czy będziesz robić szambo?

1. Przy nisko położonej rurze musisz uważać na cofkę przy wypełnieniu szamba bo może się zapchać w rurze, albo zaczną się odtkładać tłuszcze i łój.

2. Jak będziesz miał kanalizację to mogą różne osoby podłączyć deszczówkę do kanalizacji i będziesz miał fontannę w WC przy nisko położonej rurze a także patrz punkt 1.

3. Zazwyczaj projektanci robią projekty zgodnie ze spadkiem terenu więc lepiej żeby sie później nie okazało że masz niżej niż planował architekt.

4. Te rury to polietylen i jak każdy materiał będzie pracował. Może to prowadzić do pęknięć na posadzce.

2. Jak będziesz miał kanalizację to mogą różne osoby podłączyć deszczówkę do kanalizacji i będziesz miał fontannę w WC przy nisko położonej rurze

.

No wlasnie- czy na rurze, końcowym przyłączu do kanalizacji(miejskiej) można założyc (czy jest dostępny) zawór zwrotny/blokade cofania ścieków.

Pozdrawiam

Witam,

Na jakiej głębokości w fundamencie najlepiej rozprowadzić rury kanalizacyjne tj. czy wszystkie trójniki, kolanka powinny być w warstwie zagęszczonego piasku a przez chudziak (pierwsza wylewka bet.) powinny przechodzić tylko pionowe rury w górę ?

Czy może w chudziaku należy zatopić część, połączeń kanalizacyjnych trójniki, kolanka. Czy ma to jakieś znaczenie ?

Mam dosyć wysokie ściany fundamentowe i zastanawiam się czy lepiej będzie rozprowadzić kanalizację głębiej czy wyżej (bliżej chudziaka) oczywiście zachowując należyte spadki.

Będę wdzięczny za radę !

:bye:

Kanalizacja pod chudziakiem na głębokości min 0,5 m, aby osiadający budynek nie zgniótł ci rur, za ścianami fundamentowymi na zewnątrz min 1,0 do 1,4 czyli 0,2 m poniżej strefy przemarzania dla danej strefy klimatycznej. Nie można w betonie topić połączeń, rura kanalizacyjna rozszerza się 10-cio krotnie więcej niż beton, więc umieszczenie złączy w betonie skończy się powodzią w domu. Pod chudym betonem i na zewnątrz fundamentu rura koloru pomarańczowego, w środku możesz piony ciągnąć szarą. Minimalna średnica poziomów wewnątrz budynku wynosi 110 mm, a na zewnątrz budynku - 160 mm. Minimalne spadki poziomów zależą od średnicy Dn i powinny wynosić - Dn = 110 mm - 2%,Dn = 160 mm - 1,5%. Cholera nawet nie wiedziałem, że od szlajania się na budowach takiej wiedzy nabywam, czego to człowiek się nie nasłucha przypadkiem, wiadomości te mam od KB jak ustawiał nierozgarniętego hydraulika.

• 1 month później...

Witam,

Krótkie pytanie w temacie.

Budowlańcy zostawili mi wyjśćie kanalizacji z budynku na głębokości ok. 0.5m pod powierzchnią. Czy aby nie za płytko?

Z drugiej strony kanalizacja jest dużo głębiej więc i tak na długości około 15m muszę zejść ponad 2 m w dół więc i tak bedzi uskok w dół. Jakbym zrobił ten uskok zaraz za wyjściem ze ściany to może by nie było problemu.

Może mi coś tam przymarzać ?

Pozdrawiam,

Marek