Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiad nie dostanie pozwolenia na budowe póki nie wybuduję ?

ewusia

Recommended Posts

No AM00, to ale mi teraz nerwów narobiłeś !!!

Pocieszam sie ze u nas faktycznie najwiecej zależy od konkretnego czlowieka w konkretnym urzędzie, i taka sama sytuacja może zostać załatwiona pozytywnie albo negatywnie w różnych urzędach.

Ja również uzyskałem "rzutem na taśmę" decyzje o WZiZT jeszcze w grudniu i również na podstawie art. 86 który faktycznie był przejściowy i przestał obowiązywać. Byłem u mnie w starostwie gdzie powiedziano mi, że jeżeli plan wygasł a otrzymałem decyzję to teraz ona jest decydująca i jeżeli tylko to co chcę zbudować jest zgodne z nią - nie będzie problemów z wydaniem pozwolenia na budowę.

To co mnie dziwi:

Decyzję o WZiZT wydaje się na podstawie artykułów cytowanej przeze mnie powyżej ustawy. Obowiązuje ona do czasu uchwalenia nowego miejscowego planu ZT lub do czasu jej wygaśnięcia, jeżeli ma podany taki termin w swojej treści. Jeżeli dalej nie ma planu, to własnie ta decyzja określa co można zbudować a co nie.

A teraz poprawcie mnie jezeli się mylę:

Pozwolenie na budowę wydaje się chyba na podstawie ustawy "Prawo Budowlane" i muszą tylko sprawdzić czy projektowany obiekt jest zgodny z planem ZT, a w razie jego braku - wlasnie z decyzją o WZiZT. Wiec nie bardzo mogą chyba nie wydać pozwolenia na budowę obiektu zgodnego z planem ZT argumentując to zapisami ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym.

Ci ktorzy cos wiedza o tym naszym skomplikowanym prawie i krętych ścieżkach wydawania pozwoleń - odezwijcie się.

Wywołany do tablicy odpisuję chociaż nie mam nic konstruktywnego do powiedzenia.

KAiM, na logikę jest tak jak myślisz. Zamiast wymaganego wyciągu z Planu Zagospodarowania dołączasz WZiZT.

Zauważyłem, że nikt nie sprawdza co jest napisane w dokumentach, tylko czy się ilość kwitów zgadza. Mnie brakowało zgody współmałżonki i wytycznych do opracowania planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia na budowie. Natomiast w projekcie miałem kilka zasadniczych błędów umieszczonych częściowo z niewiedzy, częściowo z ignorancji przepisów. Jak na przykład: drzwi do łazienki otwierane do środka, czy zbyt bliskie usytuowanie budynku od granicy lasu. Wczytując się w dokumentację odkryłem np., że "lokalizację projektowanej kaplicy cmentarnej przyjęto w centralnej części działki nr ..". Co mnie bardzo ucieszyło, bo znaczy to, że mogę chyba być pochowany na własnej działce. :o :lol: :D

Zrobienie planów zagospodarowania należy do obowiązków gminy. Ta może nie mieć na to akurat w tym budżecie pieniędzy. Myślę, że burmistrz idąc Wam na rękę może coś zakombinować i "pożyczyć" od Was na ten cel kasę, którą później sobie odbierzecie w ulgach podatkowych.

Przykład:

Po zrobieniu planu zagospodarowania wartość Waszej działki wzrośnie. Jeśli będziecie ją chcieli odsprzedać to zgodnie z jakąś tam ustawą trzeba zapłacić gminie podatek (u mnie 25%, ustala to rada gminy) od wzrostu rynkowej ceny działki. Tak więc gmina ma narzędzie do odzyskania wyłożonych na plan zagospodarowania pieniędzy, choć nie zawsze umie z tego skorzystać.

Nie do końca tak .Wynika to raczej ze skrajnej niekompetencji. Burmistrz twierdzi ,że nie może wydać decyzji ze względów prawnych . Na informacje , że w innych gminach mimo braku planów zagospodarowania wydają WZiZT oraz pozwolenia na budowę twierdzi , że łamią prawo.

P.S. Na szczęście sprawa nie dotyczy osobiście mnie!