ttomek111 09.02.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ]Witam!Mam zamiar zbudować niedrogi dom z płaskim dachem.Projektant zaproponował mi stalową konstrukcję dachu płaskiego (kratownica, blacha trapezowa, styropapa i papa).Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat takiej konstrukcji.Czy ktoś z Was budował może dom z takim dachem??Może ktoś mógł by się wypowiedzieć na temat takiej konstrukcji?Czy jest to dobra konstrukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 09.02.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Każda konstrukcja jest dobra jeżeli jest poprawnie zaprojektowana. Nie do końca rozumiem czemu ma być konstrukcja stalowa? dom "niedrogi" to chyba nie bedzie tam wielkiego nowoczesnego open-space'u... który można przeskoczyć wyłącznie stalowymi kratowincami ( stal nieco kosztuje - następuje kolizja z ideą "niedrogiego" domu) jeżeli tego nie będzie to czemu nie tradycyjny drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 09.02.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 konstrukcja może i nienajgorsza, ale1) dźwigary drewniane prefabrykowane wyjdą taniej i lepiej niż stalowe (choć same dźwigary drewniane są jednymi z droższych konstrukcji dachowych dla małych budynków) i lepiej w sensie że do stalowego dźwigara dość trudno gwoździe się wbija2) papa na dachu to najgorsze g... jakie można sobie wyobrazić. Na dużych obiektach nikt już prawie tego nie stosuje, tylko membrany z PCV albo- jeśli kogo stać - z PIB lub EPDM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttomek111 10.02.2011 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Konstrukcja dachu projektant zaproponowana właśnie jako bardzo tanią.Cały dach z robotą wstępnie został wyceniony przez projektanta na ok 10-12 tyś zł - kratownica stalowa wyszła bardzo tanio.Wieczorem napisze jaki dokładnie by był jej koszt. Dom o wymiarach ok 9x9 lub 10x8 -projekt dopiero będzie robiony.Po wstępnych rozmowach z projektantem zastanowiła mnie jedynie ta konstrukcja dachu - cenowo wychodzi super, w teorii niby też jest ok .... ale nie mogę znaleźć nikogo kto by taki dach już zrobił.Trochę się boje eksperymentować na swoim budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttomek111 10.02.2011 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Może ktoś zaproponuje inną konstrukcje dachu płaskiego.?Myślałem też o kratownicy drewnianej tylko jeszcze nie wiem jak by wyglądała konstrukcja takiego dachu w poszczególnych elementach??Jestem laikiem w tej dziedzinie.Za wszystkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam.TT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 11.02.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 możesz zastosować belki dwuteowe drewniane STEICO albo KRONOPOL, do rozpiętości 8-9m ma szanse wyjść taniej niż stalowe i dużo łatwiej technologicznie. Dachy stalowe są tanie ale na dużych powierzchniach i obrobione blachą. poza tym, mostki w nich są nie do uniknięciapzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 13.02.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Witam. A jaka izolacje przewidzial konstruktor? Tez bede mial dach plaski ale u mnie to bedzie stropo-dach betonowy klasyczny z izolacjaja dachu odwroconego. Twoj dach wydaje sie bardzo interesujacy ale sprawa izolacji mnie meczy no i docieplenia?Pozdrawiam Rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttomek111 13.02.2011 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Witam.U mnie konstruktor stwierdził, że szybszy i tańszy w budowie będzie lekki dach.Jako ocieplenie ma być styropapa 20 lub 30 - czyli styropian pokryty warstwą papy i na to papa jako izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 13.02.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 A w jaki sposob bedzie wentylowany? Cgodzi mi o to czy pod sufitem nie bedzie ban grzyb goscil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttomek111 13.02.2011 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Co do wentylacji dachu to jeszcze dokładnie nie wiem.Może być wentylowana jedynie przestrzeń między płytami g-k, a blachą trapezową...reszta ściśle do siebie przylega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.02.2011 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Skoro projektant tak zaprojektował to pewnie rozważył inne rozwiązania. Wykonanie takiego dachu to żaden problem. Nie występują tam żadne mostki bo izolacja jest nad konstrukcją. Nie ma również pojęcia wentylacji dachu wentylowane muszą być pomieszczenia. Więcej zaufania do projektanta. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 14.02.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Skoro projektant tak zaprojektował to pewnie rozważył inne rozwiązania. Wykonanie takiego dachu to żaden problem. Nie występują tam żadne mostki bo izolacja jest nad konstrukcją. Nie ma również pojęcia wentylacji dachu wentylowane muszą być pomieszczenia. Więcej zaufania do projektanta. Pozdrawiam. Zgadzam się ale z tym zaufaniem tobywa różnie, mój mi zaproponował rozwiązanie takie, że na stropodach - na beton przyjdzie styro na to papa i bedzie ok. zapytałem o wentylację bo wiem, że to rozwiązanie nie jest najlepsze mówił że "nic złego nie bedzie się działo" zapytałem co z dachem odróconym, z tego co się naczytałem jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, odp " nie wie nic o nim więc nie proponuje" Wniosek taki, jeśli się ma wątpliwości to czytać, pytać i...... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttomek111 14.02.2011 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 No właśnie...zaufanie trzeba mieć...jednak myślę, że czasami warto sprawdzić, tym bardziej, że jest to konstrukcja bardzo rzadko spotykana w domach jednorodzinnych.Nie mam możliwości zobaczyć i dowiedzieć się jak to się sprawuje w praktyce ( w teorii wygląda super), gdyż kilka domów z takim dachem dopiero jest w trakcie budowy.Miałem nadzieję, że może ktoś zarejestrowany na tym forum zbudował taką lub podobną konstrukcję dachu???a może ktoś buduje inną równie prostą, lekką i tania konstrukcję dachu??Nie znaczy to, że nie ufam projektantom, jednak czasami to co w teorii wygląda bardzo dobrze w praktyce wygląda zupełnie inaczej.....Pozdrawiam.TT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popo00 11.04.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 podbijam temat - prosty i tani dach płaski . jaka jest alternatywa dla monolitycznego stropodachu , oprocz plyt zeranskich? mnie akurat interesuje wymiar 10m x 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.04.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Prosty czy płaski? Jak prosty to najlepiej jednospadowy (pulpitowy). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 15.04.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Prosty czy płaski? Jak prosty to najlepiej jednospadowy (pulpitowy). Pozdrawiam. Aby nie zakładac kolejnego wątku pozwól że spytam się tutaj: jak obliczyć otwory wentylacyjne dla stropodachu wentylowanego. Zakładam że dach ma kształt prawie kwadratu o boku 10m. Czy na każdej ściance kolankowej robić przepust do wentylacji czy wystarczy tylko na dwóch przeciwległych? Jaka powierznia wówczas tych otworów wentylacyjnych (bo czytałem o 1/1000, 2/1000 powierzchni dachu) i czy to dotyczy całości powierzchni czy też tylko jednej ściany kolankowej (nie wiem czy to tak przy dachach płaskich sie nazywa).? PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.04.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Nie bardzo rozumiem płaski dach i ścianka kolankowa? Możesz trochę jaśniej? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 16.04.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 no właśnie nie wiem jak nazwać tą ściankę - mam stropodach wentylowany i chodzi mi o pustkę pomiędzy płytą GK która będzioe stanowić sufit a warstwą dachu - tam chce dać ocieplenie z wełny i to odpowiednio wentylować... https://picasaweb.google.com/b.kutermankiewicz/ZdjeciaZBudowyDoDnia24032011#5588113711203098610 PZDR Qter P.S. Jak wstawić zdjęcie nie z linku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.04.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Z czego masz dach (jakie warstwy?). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 17.04.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Czesc, Po koleji wygląda to mniej więcej tak: Konstrukcja, folia paro, deskowanie z płyty OSB, papa podkładowa termo, papa wierzchniego krycia termo... na koniec chce jeszcze pomalować całośc lakierem SBS Priemer (podobno zapewnia ochronę przed UV)... PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts