Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach płaski - stalowa konstrukcja???

ttomek111

Recommended Posts

Folia paro czyli jaka? Każda będzie zbędna. Gdybyś na deskowaniu zamontował np. 20 cm styropianu laminowanego papą i pokrył go papą termozgrzewalną byłoby po problemie. Natomiast teraz należałoby zaizolować od wewnątrz ściany nad konstrukcją (ściany nie powinny dochodzić do płyty OSB). W każdej ze ścian kilka otworów izolowanych a na dachu kilka kominków wentylacyjnych. Jakie rozwiązanie przewidział projektant? Pozdrawiam.

No właśnie w projekcie jest stropodach wentylowany i na temat wentylacji pustki pomiędzy konstrukcją dachu a sufitem niewiele jest w projekcie - tylko napisane - kilka kominkówk wentylacyjnych. W necie znalazłem że otwory wentylacyjne powinny mieć powierznie pomiędzy 0,001 a 0,002 powierzchni dachu - czy tak będzie ok? Czy było by wystarczając jak bym dał w sumie 6 otworów po o fi 100 (po 2 na 2 ścianach i po 1 na kolejnych dwóch) pomiędzy warstą podsufitki nad ociepleniem a konstrukcją dachu?

Patrząc od środka pomieszczeń to ma być tak:

- płyty GK jako sufit

- folia paroizolacyjna

- wełna mineralna (w projekcie jako 20cm - ale chce dać min. 30) w płaszczyźnie podsufitki

i teraz pustka wentylowana

a następnie konstrukcja dachu którą wcześniej opisałem czyli:

- więżba,

- folia paroprzepuszczalna

- płyta OSB

- 2 x papa termo

Przy okazji - czy należy ocieplać ściany attyki "od środka" dachu ?

PZDR

Qter

CUT!

W każdej ze ścian kilka otworów izolowanych a na dachu kilka kominków wentylacyjnych. Jakie rozwiązanie przewidział projektant? Pozdrawiam.

Skłaniam się ku otworom w każdej ze ścian - bez kominków. Dach ma wymiar 13,2 na 9,5 m - licząc jego powierznie wychodzi mi całikem sporo - jak zastosuje się do wytycznych 0,002 do powierzchni dachu to mam ciut ponad 14 otworów fi 150. Czy tak będzie o.k ?

PZDR

Qter

• 9 years później...
Konstrukcja dachu projektant zaproponowana właśnie jako bardzo tanią.

Cały dach z robotą wstępnie został wyceniony przez projektanta na ok 10-12 tyś zł - kratownica stalowa wyszła bardzo tanio.

Wieczorem napisze jaki dokładnie by był jej koszt.

Dom o wymiarach ok 9x9 lub 10x8 -projekt dopiero będzie robiony.

Po wstępnych rozmowach z projektantem zastanowiła mnie jedynie ta konstrukcja dachu - cenowo wychodzi super, w teorii niby też jest ok .... ale nie mogę znaleźć nikogo kto by taki dach już zrobił.

Trochę się boje eksperymentować na swoim budynku.

Hej

Udało Ci się to zrobić w ten sposób? Możesz mi podesłać namiary gdzie zrobiłeś kratownicę??

Tutaj jeszcze mam od lokalnego producenta parametry płyt dachowych PIR (oraz PUR) - wychodzi na to, że chyba już taka z rdzeniem 100mm spełnia normy (czy też prawie spełnia? nie pamiętam jaka teraz jest?:). Cenowo drugi gatunek wygląda bardzo dobrze - do szczęścia potrzebna tylko kratownica aby to zamontować...

płytyPIR1.jpg

płytyPIR2.jpg