Andrzej Wilhelmi 17.04.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Folia paro czyli jaka? Każda będzie zbędna. Gdybyś na deskowaniu zamontował np. 20 cm styropianu laminowanego papą i pokrył go papą termozgrzewalną byłoby po problemie. Natomiast teraz należałoby zaizolować od wewnątrz ściany nad konstrukcją (ściany nie powinny dochodzić do płyty OSB). W każdej ze ścian kilka otworów izolowanych a na dachu kilka kominków wentylacyjnych. Jakie rozwiązanie przewidział projektant? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 17.04.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 No właśnie w projekcie jest stropodach wentylowany i na temat wentylacji pustki pomiędzy konstrukcją dachu a sufitem niewiele jest w projekcie - tylko napisane - kilka kominkówk wentylacyjnych. W necie znalazłem że otwory wentylacyjne powinny mieć powierznie pomiędzy 0,001 a 0,002 powierzchni dachu - czy tak będzie ok? Czy było by wystarczając jak bym dał w sumie 6 otworów po o fi 100 (po 2 na 2 ścianach i po 1 na kolejnych dwóch) pomiędzy warstą podsufitki nad ociepleniem a konstrukcją dachu? Patrząc od środka pomieszczeń to ma być tak: - płyty GK jako sufit- folia paroizolacyjna- wełna mineralna (w projekcie jako 20cm - ale chce dać min. 30) w płaszczyźnie podsufitki i teraz pustka wentylowana a następnie konstrukcja dachu którą wcześniej opisałem czyli:- więżba,- folia paroprzepuszczalna- płyta OSB - 2 x papa termo Przy okazji - czy należy ocieplać ściany attyki "od środka" dachu ? PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.04.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Przecież napisałem, że należy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 17.04.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Przecież napisałem, że należy. Pozdrawiam. ok - dzięki - a co z wentylacją ? Jakieś podpowiedzi? PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.04.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Przecież napisałem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 19.04.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 CUT! W każdej ze ścian kilka otworów izolowanych a na dachu kilka kominków wentylacyjnych. Jakie rozwiązanie przewidział projektant? Pozdrawiam. Skłaniam się ku otworom w każdej ze ścian - bez kominków. Dach ma wymiar 13,2 na 9,5 m - licząc jego powierznie wychodzi mi całikem sporo - jak zastosuje się do wytycznych 0,002 do powierzchni dachu to mam ciut ponad 14 otworów fi 150. Czy tak będzie o.k ? PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 15.08.2020 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Konstrukcja dachu projektant zaproponowana właśnie jako bardzo tanią. Cały dach z robotą wstępnie został wyceniony przez projektanta na ok 10-12 tyś zł - kratownica stalowa wyszła bardzo tanio. Wieczorem napisze jaki dokładnie by był jej koszt. Dom o wymiarach ok 9x9 lub 10x8 -projekt dopiero będzie robiony. Po wstępnych rozmowach z projektantem zastanowiła mnie jedynie ta konstrukcja dachu - cenowo wychodzi super, w teorii niby też jest ok .... ale nie mogę znaleźć nikogo kto by taki dach już zrobił. Trochę się boje eksperymentować na swoim budynku. Hej Udało Ci się to zrobić w ten sposób? Możesz mi podesłać namiary gdzie zrobiłeś kratownicę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 20.08.2020 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Może ktoś ma namiary na taniego wykonawcę kratownic stalowych? Ewentualnie drewnianych pod płytę warstwową?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 22.08.2020 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Tutaj jeszcze mam od lokalnego producenta parametry płyt dachowych PIR (oraz PUR) - wychodzi na to, że chyba już taka z rdzeniem 100mm spełnia normy (czy też prawie spełnia? nie pamiętam jaka teraz jest?. Cenowo drugi gatunek wygląda bardzo dobrze - do szczęścia potrzebna tylko kratownica aby to zamontować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 22.08.2020 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Cenowo drugi gatunek wygląda bardzo dobrze Czyli ile za m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 22.08.2020 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Np 65,99pln/m2 (+8% VAT) za 100mm grubości rdzeń: https://aspanel.eu/3-plyty-warstwowe Lepiej jeszcze wychodzi 120mm za 70pln: https://aspanel.eu/plyty-warstwowe-pir/31-plyty-warstwowe-pir-dach-120-2-gat.html Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez amir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts