Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o konkretne wytłumaczenie!!!!!!!!!!!!!!!!!

myszka84

Recommended Posts

Zaczne od tego że pierwszy raz jestem na tym forum.

Więc tak, kupiliśmy z mężem dom mieszkalno-gospodarczy. Z tej części gospodarczej chcemy zrobić też mieszkalną,

1)Nasze pytanie brzmi, czy musimy to zgłosić do Gminy???? jeśli tak to konkretniej do kogo????

2)Z jakimi kosztami wiąże się takie przekształcenie w Gminie?????

3)czy należy zgłosić do Gminy postawienie nowego komina??? i czy się coś płaci w gminie za to????

pozdrawiam, mam nadzieje że szybko mi odpowiecie, bo nie wiemy co robić, od czego zacząć.:(

Trzeba zacząć od pójścia do gminy i zadania powyższych pytań urzędnikowi :)

Skąd możemy wiedzieć do kogo zgłosić się z tymi pytaniami, może do p. Nowaka, a może do p. Kowalskiego?? Każda gmina ma inny system organizacyjny i tworzy wydziały merytoryczne zależnie od potrzeb. W gminach są tzw. punkty informacyjne i tam pomogą.

Nie byliście w Urzędzie swojej Gminy?? Przecież kupowaliście nieruchomość, to chyba jesteście dorośli?? Może jeszcze adres podać???

Witamy na Forum :bye:

Wszystko zależny od tego, co trzeba będzie zrobić, żeby zaadoptować tę część gospodarczą. Będziecie burzyć ściany, wstawiać okna?

A pytać nie w gminie tylko w Starostwie Powiatowym, w wydziale który zajmuje się pozwoleniami na budowę, zazwyczaj ma w nazwie słowo "budownictwa".

Koszty administracyjne (urzędowe) raczej nie powinny tu wystąpić.

Mi nie chodziło dokładnie do jakiego Pana się zgłosić,

Czy to do gminy "wydział gospodarki komunalnej"??

nie ma tam ścian w tej części gospodarczej, byśmy musieli zrobić ścianki działowe i okna wstawić, bo są tylko takie malutkie (jak to w gospodarczym.)

Czyli co można po prostu zgłosić do Gminy i nie będzie z tym związanych żadnych kosztów?????Pytam, ponieważ nie mamy zielonego pojęcia gdzie to trzeba by zgłosić(bo chyba gdzieś powinno się, czy można zrobić samowolę)

trzeba sobie zadac pytanie o zakres prac,czy kwalifikuja one do remontu czy przebuwowy

jezeli bedzie to przebudowa(zmiana wymiarow okien w scianach nosnych),potrzebne jest pozwolenie na budowe

czyli postepowanie takie jak przy budowie nowego domu

musiscie dokladnie ustalic zakres prac i w starostwie dowiedziec sie czy kwalifikuje sie to do zgloszenia czy niestety papierologia od podstaw.....

Edytowane przez prawdziwy.anika

Proponuję zadzwonić do informacji w starostwie i zapytać z jakim działem rozmawiać w sprawie remontów i przebudowy domu/nieruchomości. Z mojego doświadczenia wynika, że pytanie u źródła najmniej kosztuje zarówno czasu, jak i pieniędzy.

Szukam cały czas na necie, i czytam , że jest różnica przekształcić typowy budynek gospodarczy na mieszkalny, a mieszkalno gospodarczy na mieszkalny.

Czyli co najpierw lepiej się udać do Gminy czy od razu do starostwa????????????

a Jaki byłby koszt mniej więcej takiego pozwolenia na budowę????