fighter1983 21.05.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Witajcie... mam pytanie do speców ot tynków zewnętrznych ( czeka mnie wybór w tej chwili) dom mam postawiony z ceramiki (pototherm), na to poszedł styropian 15 cm ( oczywiście siatka i klej) to wszystko sobie przezimowało i teraz czeka na finalne wykończenie. Każdy wykonawca który przychodzi poleca zupełnie co innego. Mam do Was pytanie jaki grunt i jaki tynk ( rodzaj i firma) polecilibyście? zależy mi na utrzymaniu jak najlepszego stosunku ceny do jakości. Nie martwi mnie ewentualne osadzanie się kurzu bo elewacja będzie ciemna, mycie też nie będzie skomplikowane, gdyż budynek ma prostą kubaturę zewnętrzną z łatwym dostępem do każdej ze ścian. będę wdzięczny za każdą poradę ( nie chcę się dać naciągnąć na coś drogiego - bo akurat wykonawca ma na tym największy zarobek w hurtowni. podobne pytanie mam do tynku mozaikowego... z góry dziękuję A zapraszalem po elewacje jak pisales o swoich problemach z tynkami cw.... Generalnie powinienes zrobic tej samej firmy co masz "na szaro" czyli siatka z klejem. Ja oczywiscie standardowy zestaw: Dryvit STO Caparol polecam, przy czym stosunek jakosci do ceny: Caparol Jezeli chodzi o rodzaj tynku (od najtanszego do najdrozszego) - mineralny malowany - silikonowy - thermosan NQG jest jeszcze akrylowy i silikatowy, ale w zasadzie nie ma przeslanek aby ktorys z nich stosowac. Sam u siebie mam mineralny malowany. Rynek najbardziej pragnie silikonowego i ten jest obecnie najbardziej popularny Ciekawym rozwiazaniem jest Thermosan NQG niestety jest to najdrozszy z proponowanych tynkow Caparola (poza Carbon System) Cos tam o NQG masz w mojej stopce link... nudzilo mi sie to popisalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 21.05.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 ale jak pisałem o tynkach to elewacja już była teraz pozostała tylko kwestia "rzucenia koloru" dziękuję za wyczerpującą informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.05.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 wykonawca mnie namawia na silikatowyw mojej hurtowni też [na firmę plastmix]jaq myślę o silikonowym kreisla lub termoorganiki.ten silikonowy faktycznie mniej się brudzi?ocieplenie - styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.05.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 (edytowane) A zapraszalem po elewacje jak pisales o swoich problemach z tynkami cw.... Generalnie powinienes zrobic tej samej firmy co masz "na szaro" czyli siatka z klejem. Ja oczywiscie standardowy zestaw: Dryvit STO Caparol polecam, przy czym stosunek jakosci do ceny: Caparol Jezeli chodzi o rodzaj tynku (od najtanszego do najdrozszego) - mineralny malowany \ Dziś oglądałem dom z tynkiem: mieszanka tynku szlachetnego. Ciężko wyczuć co to. Barwione w masie, w workach, dolać wody i natryskowo 2 lub 3x. Ale co to? Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego (aż boję się myśleć co będzie za parę lat). Podaj proszę, może być na PW ceny mineralnego + farba (silikonowa) na malowanie za sam materiał z dostawą na budowę. 180m2 ścian. Oczywiście Caparol. Do mojego poprzedniego wyliczenia dodam, że silikonowy tynk to kwota około 4300 z podkładem (materiał) z Kabe. Edytowane 21 Maja 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.05.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Co polecicie na tynk na ściany zewnętrzne piwnicy?Płytki, kostki i inne klejone graty mi nie podchodzą.Tynk? Jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 21.05.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 klaudiusz: oglądałeś suchą mieszankę tynkarską - mogło się to zwać np. terrabona. Pytanie tylko jakie worki? - 50 kg? Jest to tynk c/w zrobiony n bazie cementu, wapna z białym wypełniaczem by można było go fajnie wybarwiać. Jak jest porządnie zrobiony nic mu się nie powinno dziać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 22.05.2013 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 a co to za tynk polimerowo - mineralny? http://www.netweber.pl/produkty-elewacyjne/produkty-weber/produkty/tynki-polimerowo-mineralne/weber-tm317.html ktoś się może orientuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.05.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 modyfikowany polimerami - tzn z dodatkiem polimerow odpowiedzialnych za elastycznosc i czesciowa hydrofobizacje powloki po prostu tynk mineralny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 22.05.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 fighter: z opisu sądzę że raczej polimery odpowiadają za elastyczność i eliminację części cementu... afsyrut: jest to tynk mineralny c/w z dodatkiem tzw. chemii którą stosuje chyba każdy producent by nieco zmodyfikować właściwości: głównie zmniejszenie ilości wapna i zachowanie plastyczności (wapno daje plastyczność ale zjada kolory) oraz w ten czy inny sposób ograniczenie tzw wykwitów / wysoleń jakie lubią się pojawiać zwł. na kolorach na stale zawilgoconych powierzchniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.05.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) klaudiusz: oglądałeś suchą mieszankę tynkarską - mogło się to zwać np. terrabona. Pytanie tylko jakie worki? - 50 kg? Jest to tynk c/w zrobiony n bazie cementu, wapna z białym wypełniaczem by można było go fajnie wybarwiać. Jak jest porządnie zrobiony nic mu się nie powinno dziać... Nic więcej nie było na etykiecie. Tylko producent, tz adres. Nie spisałem, nie jestem w stanie podać. Tynk z przeznaczeniem na elewacje zewnętrzne jak i na ściany wewnętrzne. Zwykły tynk CW także można kłaść i wewnątrz i na zewnątrz. Sam nie wiem. Worki foliowe po 25kg barwione w masie. Kładzione w 2 warstwach natryskowo. Edytowane 22 Maja 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 24.05.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 fighter: z opisu sądzę że raczej polimery odpowiadają za elastyczność i eliminację części cementu... afsyrut: jest to tynk mineralny c/w z dodatkiem tzw. chemii którą stosuje chyba każdy producent by nieco zmodyfikować właściwości: głównie zmniejszenie ilości wapna i zachowanie plastyczności (wapno daje plastyczność ale zjada kolory) oraz w ten czy inny sposób ograniczenie tzw wykwitów / wysoleń jakie lubią się pojawiać zwł. na kolorach na stale zawilgoconych powierzchniach. czyli generalnie mineralny ale "podrasowany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julius 27.05.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 fighter: z opisu sądzę że raczej polimery odpowiadają za elastyczność i eliminację części cementu... afsyrut: jest to tynk mineralny c/w z dodatkiem tzw. chemii którą stosuje chyba każdy producent by nieco zmodyfikować właściwości: głównie zmniejszenie ilości wapna i zachowanie plastyczności (wapno daje plastyczność ale zjada kolory) oraz w ten czy inny sposób ograniczenie tzw wykwitów / wysoleń jakie lubią się pojawiać zwł. na kolorach na stale zawilgoconych powierzchniach. Polimery dają elastyczność utwardzonego tynku mineralnego, co bardzo ważne jest w systemach ETICS, gdzie warstwy maja po kilka milimetrów a przy cyklach nasłonecznienia i chłodzenia pracują jak żagle na wietrze. Tynk mineralny bez proszków po jakimś czasie by się uszkodził (rysy, pęknięcia). Tynki mineralne bez proszków owszem, ale nie na ETICS tylko na mury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.05.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Z braku dostępności tynków mineralnych firm Kabe, Caparol i możliwości ich zamówienia w lokalnych hurtowniach (fighter nie odpowiada na pw) jestem zmuszony położyć tynk silikonowy Kabe dostępny od ręki.W składach można dostać Arsanita i Atlasa (tyle od handlarzy). W tym roku podkład, w przyszłym jeszcze raz podkład + tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.05.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 ja nie odpowiadam na PW? musialem przeoczyc albo wyrzucic Twoja weiadomosc, robilaem ostatnio porzadki w skrzynce i moze przypadkiem wyrzucilem wiadomosc od Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masia1719504864 10.10.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Witam Widzę tu spore skupisko fachowców,więc pozwolę sobie zadać pytanie inne niż w temacie.Nie "jaki tynk", a "kiedy";) Moi rodzice właśnie ocieplają dom styropianem i zastanawiają się czy tynk również teraz położyć czy poczekać z tym do wiosny? jak myślicie?Nie za późno już?Póki co pogoda ładna,ale jak zaczną się nocne przymrozki?...Poradzcie coś proszę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 18.05.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Witam. Czy słyszeliście coś o tynkach akrylowych czy silikonowych Proma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 18.05.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Langsam aber sicher...1. Tynki mineralne są, a raczej z założenia powinny być elastyczne. Za to odpowiadaja cement (im więcej tym twradszy) i wapno, także w wersji ciasto wapienne. To ono nadaje plastyczność. Dawniej było go dużo więcej, obecnie panuje błędne przekonanie, że to ono odpowiada za wykwity na tynku, a to błąd bo to wina syf-cementu, więc się go wywala. To jedno. Wtóre - obecnie panuje moda na to by tynki były bardzo mocne, tanie i napowietrzone. Najłatwiej to uzyskać stosując tani cement w dużej ilości, i chemię od napowietrzenia. Nie wnikam jaką. Efekt - tynki twarde i takie sobie. Wyrzucając cement, zwiększa się plastyczność, ale je osłabia, co skutkuje zastąpieniem cementu poprzez różne wynalazki.Przy okazji grubość tynku uwarunkowana jest grubością maksymalnej warstwy jaką można nałożyć. Dawniej tynki miały i po 30 - 40 mm grubości i nakładano je bez problemów inny skład.2. Tynków mineralnych nie powinno się nakładać przy temp. poniżej 5C, lecz tak naprawdę to jaką temp wytrzymają mówi nam skład czyli rodzaj użytego cementu (ilość, typ) oraz ile jest wapna w jego składzie. Równie istotna i ważna jest pogoda. Tynki mineralne można nakładać na styropian. Trzeba zagruntować wierzchnią warstwę kleju, miło jak grunt będzie z piaseczkiem.3. Nazw tynków podanych przez Ciebie nie znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo78 29.05.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Mam takie pytanie położyłem na ścianę styropian i za parę dni będę kładł siatkę ale już teraz myślę jaki tynk położyć. Co polecacie jaki tynk wybrać czy mineralny+ farba czy akrylowy . Silikonowych i silikatowych nie biorę pod uwagę bo duże koszty. Chodzi mi o to żeby był dobry i niezbyt drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 29.05.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 akryl - to syf i malaria. Mineralka - albo w wersji barwiony w masie, albo w wersji plus farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 17.08.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 nadchodzi czas ocieplenia elewacji. Dom w bryle "stodoły" wykonany z Porothermu. Planuje dać 20 cm szarego styro marki Domstyr. Trochę poczytałem na temat różnych rodzajów i roznych producentów tynków. Nienznalazlem nic na temat tynkow Kleib i zaledwie wzmianke o tynkach Fast W mojej okolicy dominuje Kreisel. Skład w ktorym się zaopatruje również ma Kleiba i Fasta. Czy mozecie cos powiedziec w temacie Kleiba i Fasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts