Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk zewnętrzny na styropian??

Recommended Posts

Witajcie...

mam pytanie do speców ot tynków zewnętrznych ( czeka mnie wybór w tej chwili)

dom mam postawiony z ceramiki (pototherm), na to poszedł styropian 15 cm ( oczywiście siatka i klej) to wszystko sobie przezimowało i teraz czeka na finalne wykończenie.

Każdy wykonawca który przychodzi poleca zupełnie co innego. Mam do Was pytanie jaki grunt i jaki tynk ( rodzaj i firma) polecilibyście? zależy mi na utrzymaniu jak najlepszego stosunku ceny do jakości.

Nie martwi mnie ewentualne osadzanie się kurzu bo elewacja będzie ciemna, mycie też nie będzie skomplikowane, gdyż budynek ma prostą kubaturę zewnętrzną z łatwym dostępem do każdej ze ścian.

będę wdzięczny za każdą poradę ( nie chcę się dać naciągnąć na coś drogiego - bo akurat wykonawca ma na tym największy zarobek w hurtowni.

podobne pytanie mam do tynku mozaikowego...

z góry dziękuję

A zapraszalem po elewacje jak pisales o swoich problemach z tynkami cw.... :)

Generalnie powinienes zrobic tej samej firmy co masz "na szaro" czyli siatka z klejem.

Ja oczywiscie standardowy zestaw: Dryvit STO Caparol polecam, przy czym stosunek jakosci do ceny: Caparol

Jezeli chodzi o rodzaj tynku (od najtanszego do najdrozszego)

- mineralny malowany

- silikonowy

- thermosan NQG

jest jeszcze akrylowy i silikatowy, ale w zasadzie nie ma przeslanek aby ktorys z nich stosowac.

Sam u siebie mam mineralny malowany.

Rynek najbardziej pragnie silikonowego i ten jest obecnie najbardziej popularny

Ciekawym rozwiazaniem jest Thermosan NQG niestety jest to najdrozszy z proponowanych tynkow Caparola (poza Carbon System)

Cos tam o NQG masz w mojej stopce link... nudzilo mi sie to popisalem :)

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A zapraszalem po elewacje jak pisales o swoich problemach z tynkami cw.... :)

Generalnie powinienes zrobic tej samej firmy co masz "na szaro" czyli siatka z klejem.

Ja oczywiscie standardowy zestaw: Dryvit STO Caparol polecam, przy czym stosunek jakosci do ceny: Caparol

Jezeli chodzi o rodzaj tynku (od najtanszego do najdrozszego)

- mineralny malowany

\

Dziś oglądałem dom z tynkiem: mieszanka tynku szlachetnego. Ciężko wyczuć co to. Barwione w masie, w workach, dolać wody i natryskowo 2 lub 3x. Ale co to? Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego (aż boję się myśleć co będzie za parę lat).

Podaj proszę, może być na PW ceny mineralnego + farba (silikonowa) na malowanie za sam materiał z dostawą na budowę. 180m2 ścian. Oczywiście Caparol.

Do mojego poprzedniego wyliczenia dodam, że silikonowy tynk to kwota około 4300 z podkładem (materiał) z Kabe.

Edytowane przez klaudiusz_x

klaudiusz: oglądałeś suchą mieszankę tynkarską - mogło się to zwać np. terrabona. Pytanie tylko jakie worki? - 50 kg? Jest to tynk c/w zrobiony n bazie cementu, wapna z białym wypełniaczem by można było go fajnie wybarwiać. Jak jest porządnie zrobiony nic mu się nie powinno dziać...

fighter: z opisu sądzę że raczej polimery odpowiadają za elastyczność i eliminację części cementu...

afsyrut: jest to tynk mineralny c/w z dodatkiem tzw. chemii którą stosuje chyba każdy producent by nieco zmodyfikować właściwości: głównie zmniejszenie ilości wapna i zachowanie plastyczności (wapno daje plastyczność ale zjada kolory) oraz w ten czy inny sposób ograniczenie tzw wykwitów / wysoleń jakie lubią się pojawiać zwł. na kolorach na stale zawilgoconych powierzchniach.

klaudiusz: oglądałeś suchą mieszankę tynkarską - mogło się to zwać np. terrabona. Pytanie tylko jakie worki? - 50 kg? Jest to tynk c/w zrobiony n bazie cementu, wapna z białym wypełniaczem by można było go fajnie wybarwiać. Jak jest porządnie zrobiony nic mu się nie powinno dziać...

Nic więcej nie było na etykiecie. Tylko producent, tz adres. Nie spisałem, nie jestem w stanie podać.

Tynk z przeznaczeniem na elewacje zewnętrzne jak i na ściany wewnętrzne.

Zwykły tynk CW także można kłaść i wewnątrz i na zewnątrz. Sam nie wiem.

Worki foliowe po 25kg barwione w masie. Kładzione w 2 warstwach natryskowo.

Edytowane przez klaudiusz_x

fighter: z opisu sądzę że raczej polimery odpowiadają za elastyczność i eliminację części cementu...

afsyrut: jest to tynk mineralny c/w z dodatkiem tzw. chemii którą stosuje chyba każdy producent by nieco zmodyfikować właściwości: głównie zmniejszenie ilości wapna i zachowanie plastyczności (wapno daje plastyczność ale zjada kolory) oraz w ten czy inny sposób ograniczenie tzw wykwitów / wysoleń jakie lubią się pojawiać zwł. na kolorach na stale zawilgoconych powierzchniach.

czyli generalnie mineralny ale "podrasowany" :)

Polimery dają elastyczność utwardzonego tynku mineralnego, co bardzo ważne jest w systemach ETICS, gdzie warstwy maja po kilka milimetrów a przy cyklach nasłonecznienia i chłodzenia pracują jak żagle na wietrze. Tynk mineralny bez proszków po jakimś czasie by się uszkodził (rysy, pęknięcia).

Tynki mineralne bez proszków owszem, ale nie na ETICS tylko na mury.

Z braku dostępności tynków mineralnych firm Kabe, Caparol i możliwości ich zamówienia w lokalnych hurtowniach (fighter nie odpowiada na pw) jestem zmuszony położyć tynk silikonowy Kabe dostępny od ręki.

W składach można dostać Arsanita i Atlasa (tyle od handlarzy).

W tym roku podkład, w przyszłym jeszcze raz podkład + tynk.

• 4 months później...

Witam

Widzę tu spore skupisko fachowców,więc pozwolę sobie zadać pytanie inne niż w temacie.Nie "jaki tynk", a "kiedy";) Moi rodzice właśnie ocieplają dom styropianem i zastanawiają się czy tynk również teraz położyć czy poczekać z tym do wiosny? jak myślicie?Nie za późno już?Póki co pogoda ładna,ale jak zaczną się nocne przymrozki?...

Poradzcie coś proszę....

• 7 months później...

Langsam aber sicher...

1. Tynki mineralne są, a raczej z założenia powinny być elastyczne. Za to odpowiadaja cement (im więcej tym twradszy) i wapno, także w wersji ciasto wapienne. To ono nadaje plastyczność. Dawniej było go dużo więcej, obecnie panuje błędne przekonanie, że to ono odpowiada za wykwity na tynku, a to błąd bo to wina syf-cementu, więc się go wywala. To jedno. Wtóre - obecnie panuje moda na to by tynki były bardzo mocne, tanie i napowietrzone. Najłatwiej to uzyskać stosując tani cement w dużej ilości, i chemię od napowietrzenia. Nie wnikam jaką. Efekt - tynki twarde i takie sobie. Wyrzucając cement, zwiększa się plastyczność, ale je osłabia, co skutkuje zastąpieniem cementu poprzez różne wynalazki.

Przy okazji grubość tynku uwarunkowana jest grubością maksymalnej warstwy jaką można nałożyć. Dawniej tynki miały i po 30 - 40 mm grubości i nakładano je bez problemów inny skład.

2. Tynków mineralnych nie powinno się nakładać przy temp. poniżej 5C, lecz tak naprawdę to jaką temp wytrzymają mówi nam skład czyli rodzaj użytego cementu (ilość, typ) oraz ile jest wapna w jego składzie. Równie istotna i ważna jest pogoda. Tynki mineralne można nakładać na styropian. Trzeba zagruntować wierzchnią warstwę kleju, miło jak grunt będzie z piaseczkiem.

3. Nazw tynków podanych przez Ciebie nie znam...

• 2 weeks później...
Mam takie pytanie położyłem na ścianę styropian i za parę dni będę kładł siatkę ale już teraz myślę jaki tynk położyć. Co polecacie jaki tynk wybrać czy mineralny+ farba czy akrylowy . Silikonowych i silikatowych nie biorę pod uwagę bo duże koszty. Chodzi mi o to żeby był dobry i niezbyt drogi.

• 2 months później...

nadchodzi czas ocieplenia elewacji. Dom w bryle "stodoły" wykonany z Porothermu. Planuje dać 20 cm szarego styro marki Domstyr. Trochę poczytałem na temat różnych rodzajów i roznych producentów tynków. Nienznalazlem nic na temat tynkow Kleib i zaledwie wzmianke o tynkach Fast

W mojej okolicy dominuje Kreisel. Skład w ktorym się zaopatruje również ma Kleiba i Fasta. Czy mozecie cos powiedziec w temacie Kleiba i Fasta?