Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk zewnętrzny na styropian??

Recommended Posts

S9pat czasami sie tak zdarza, ze kolorystyka wstepnie zabija :) Jezeli zdarzy Ci sie kolor, ktory kosztuje krocie zapytaj w pkt ktory ma Caparola o program SOTON. Soton to jedna cena dla kazdego koloru, bez wzgledu na to czy bedzie to czerwien sygnalowa, czy ultramaryna i tak kosztuje c.a 6,50 netto za kg. Pod tym wzgledem to chyba jedyny producent z takim rozwiazaniem. Minusem jest to, ze SOTON to barwienie fabryczne a nie w maszynie u dystrybutora, wiec czas realizacji jest troche dluzszy. Ale spoooro mozna zaoszczedzic na tym rozwiazaniu.

ewbuxxxo - dziekuje :p

a to ze .w zbrojaca jest najwazniejsza w calej przegrodzie to wiemy, wiemy.... szkoda ze nasi szanowni inwestorzy o tym nie zawsze pamietaja :p

Jutro mam szkolenie z Webera, moze i czas sie caparolem zajac. Zaczynalem z greinplastem, pozniej juz tylko albo dryvit albo sto albo ceresit. Ale ceny mnie w tym roku pozamiataly w Ceresicie powyzej 2 grupy.

Barwienie fabryczne zawsze wychodzi taniej - zarówno mialem tak w Kreislu jak i w Ceresicie:) a tu czasem trzeba 100 wiader na rano i musi byc:)

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem jak jest w Ceresicie, ale w Kreislu to fabryczne "taniej" to jest troche taniej,.... w Caparolu masz przykladowo za kazdy kolor nawet wsciekly czerwony, czy wsciekly niebieski, gdzie w barwieniu u dystrybutora pigment kosztuje 8zl netto do kg... tak do kg.... po 6,2-6,5 netto juz w kolorze. Ten soton to jest rewelacyjna sprawa :) niestety - trzeba poczekac pare dni.

Witam,

mam pytanie i proszę o pomoc bo każdy z fachowców mówi mi inaczej jak pytam. A mianowicie - dom został ocieplony styropianem i zagruntowany ok. 3 lata temu. Teraz na wiosnę chcę położyć tynk (i tutaj nie wiem czy silikonowy czy silikatowy)......pytanie - czy dom musi być ponownie gruntowany?? Bardzo proszę o odpowiedź bo nie mam zielonego pojęcia. Za robociznę na tynk liczą ok. 15-20 zł. za m2, a za grunt + tynk już dwa razy więcej :/

Witam,

mam pytanie i proszę o pomoc bo każdy z fachowców mówi mi inaczej jak pytam. A mianowicie - dom został ocieplony styropianem i zagruntowany ok. 3 lata temu. Teraz na wiosnę chcę położyć tynk (i tutaj nie wiem czy silikonowy czy silikatowy)......pytanie - czy dom musi być ponownie gruntowany?? Bardzo proszę o odpowiedź bo nie mam zielonego pojęcia. Za robociznę na tynk liczą ok. 15-20 zł. za m2, a za grunt + tynk już dwa razy więcej :/

Musisz zagruntowac jak na moje... 3 lata to juz nic z gruntu nie zostalo...

Witam,

Grunt + tynk 2 razy więcej?

Ostro :)

Musisz zagruntowac jak na moje... 3 lata to juz nic z gruntu nie zostalo...

Tak naprawdę, to już po dwóch tygodniach pozostawionego "gołego" gruntu na ścianie, ciężko jest osiągnąć ładną i równomierną fakturę, a co mówić po trezch latach...

Zdecydowanie trzeba jeszcze raz zagruntować!

flutebox - kladlem silikon Greinplastu jak byl jeszcze w fazie testow okolo 6 lat temu. NIedawno przejezdzalem kolo tej inwestycji i wszystko gra. Jedynie z czym mialem problem to jedna sciana po dwoch dniach od nałożenia, po deszczu zrobiła się w jasniejsza. Niestety proces reklamacyjny tej firmy wówczas zwiódł poraz pierwszy a w ubieg łym roku poraz drugi, kiedy za źle dobrane proporcje kamyków w tynku mozaikowym próbowano mi zrekompensować szkodę dając 50 % upustu na nowe wiaderka . KPINA

Co do ceny za połozenie tynku - zależy na kogo trafisz, ale min to 10 zł/m2. Osobiscie uważam, że spartolona sciana to nic przyjemnego i lepiej zlecić drugi etap, czyli zbrojenie siatki mokre na mokre zawodowcom. Jak wyjdą przetarcia to i tak Ci powiedzą, że sciana byla źle przygotowana:)

pionan: na dzień dobry możesz zawsze wejść na strony producentów i zobaczyć co piszą w kartach produktów i ich opisach. Jakieś dane muszą podać. Poza tym tak naprawdę najwięcej do gadania na samej ścianie ma wykonawca: dobry - nawet z paścia coś stworzy, kiepski - spaści nawet najlepszy tynk....

no dobra. W sumie to może zrobię tak, ze zdam się na wykonawców. sam kładłem styro, siatkę i klej. U swojego dostawcy zaproponowano mi system KABE, nie było tragicznie w sensie cenowym, więc skorzystałem. Elewację będą mi robic goście, którzy kładli mi tynki wewn. Może oni cos zaproponują i załatwią w dobrej cenie u swojego dostawcy/hurtowni?? Zobaczymy.

Tak trzeba ponownie zagruntować.

no tak właśnie myślałam....tylko wcześniej żaden z rzekomych fachowców nawet o to nie spytał jak mówiłam, że dom jest ocieplony....a ten co mi zawołał 2xwięcej za robotę z gruntowaniem to cóż....dziś obejrzałam jeden dom w jego realizacji i niestety było kiepsko :/

Ale już mam następnego na celowniku, co za całość (grunt + tynk) bierze 15 pln za mkw i teraz tylko muszę pooglądać jak wyglądają jego prace :))

aha, mam też jeszcze jedno pytanie : jak jest lepiej? kiedy tynk jest nakładany tradycyjnie czy natryskowo?