Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara kosztowna instalacja- jak zmodernizować?

tarasow

Recommended Posts

Witam serdecznie całe grono Fachowców.

Instalacja ma ponad 20lat, grzejniki żeliwne, początkowo był podłączony tylko piec na koks i obieg grawitacyjny z otwartym naczyniem na szczycie instalacji (patrz rys.).

Na wyposażeniu była również pompa obiegowa(wspomaganie?). Rurki najgrubsze w kotłowni i najcieńsze na strychu.

Po jakimś czasie instalacja podłączona została do elektrociepłowni OPEC.

Założony został zawór równoważący, i licznik ciepła z pomiarem przepływu i temperaturą na zasilaniu i powrocie.

Naczynie na szczycie instalacji zostało zamknięte(ciśnienie).

Ich awaria i moje niedopatrzenie zniszczyły piec(za wysokie ciśnienie).

Odpowietrzanie za pomocą zaworu nr 1.

Na zasilaniach grzejników stare zawory z czarnym pokrętłem.

Grzejniki są ciepławe, przy lekko odkręconych zaworach.

Przy większym odkręceniu całe ciepłe ale za to drugi pion zimny lub piętro wyżej/niżej zimne. Więc wszędzie lekko tylko odkręcone.

Na rysunku ciepło z lewego tylnego pionu idzie górną rurką wychodzącą z przed zaworu na grzejniku na strychu (3) i wchodzi do lewego przedniego pionu od góry(???)!

Zakręciłem zawór nr 2 aby się ta ciepła woda nie "bujała": załącznik- schemat co

Występują straszne trudności w regulacji:

delta T to średnio 27st. C (zasilanie 52 a powrót 25). Uważam, że to bardzo dużo. Mylę się?

Przepływ ustawiłem na 75-85litrów/godzinę. Regulowane zaworem równoważącym i odczytem na liczniku ciepła.

I przy tych parametrach mam, wg. mnie, dość duże rachunki- w tym miesiącu 470zł!

Obliczyłem, że zwiększając przepływ o 50% rachunek wzrośnie o 100zł a taki przepływ 120l/h nie zagwarantuje raczej zmniejszenia delty T.

Proszę o porady związane z modernizacją. Póki co planuję:

Po sezonie grzewczym założenie zaworów termostatycznych z głowicami termostatycznymi oraz taką modernizację instalacji:

Na końcach pionów odpowietrzniki automatyczne i likwidacja naczynia na strychu.

Naczynie przeponowe w kotłowni i naprawa pieca by mieć możliwość grzania również koksem: załącznik- schemat co plany modernizacji.

Czy taka zmiana wpłynie na polepszenie sprawności i lepszej regulacji instalacji?

Pozdrawiam, Jakub.

PS.

Powierzchnia 100m^2/ kubatura całkowita budynku 629m^3, ogrzewana 250m^3 (bez strychu bo był pomijany w obliczeniach, teraz jest tam jeden grzejnik)

Dom "szeregowy" czyli tylko dwie ściany od dworu, z 85r, nie docieplany styropianem (jest to w planie).

Okna drewniane skrzynkowe. W planach wymiana na plastiki.

schematCO..jpg

schematCO plany m&.jpg

Edytowane przez tarasow

co masz na myśli pisząc o NOWEJ instalacji? Jakiś konkretny pomysł? Inwestycja w ocieplenie będzie, jednak jak już robić jedno(ocieplenie i wymiana okien) to i drugie warto zmienić/zmodyfikować optymalnie(jak na w/w rysunku).

Czy montując zawory z głowicami termostatycznymi potrzebne są też zawory powrotne? Przecież kryzowanie mogę ustawić na samym zaworze.