ConradBeata 26.05.2011 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 (edytowane) U mnie przekroje rur z tego co pamiętam to 20 lub 22 i 25 a cyrkulacja z 16. Ponieważ mam spore odległości z kotłowni do odbiorników cyrkulacja zrobiona do najdalszych odbiorników (3 nitki tj. do kuchni, łazienki na dole, łazienki na górze)cyrkulację na parterze możesz sobie darować, jest blisko zbiornika więc wiele ciepłej wody nie "zmarnujesz" kuchnia i łazienka na piętrze tak, rurką o mniejszym przekroju. PEX z tego co pamiętam ma przekrój 16 (może są o większym nie jestem hydraulikiem) więc jak z tego wykonasz instalację będziesz czekał wieki aż ci sie wanna napełni rób z rur przeznaczonych do instalacji wodnych, są specjalne do zimnej, ciepłej no i oczywiście różne przekroje. Hydraulika niby żadna filozofia ale coś tam trzeba umieć , mój szwagier-hydraulik bawił się z instalacją wodną i CO chyba ze 3 tygodnie pex-y tez są rożnej średnicy, co do tej łazienki na parterze to wyczytałem że jak już robić cyrkulacje to nawet do tych najbliższych odbiorników również. Z tymi średnicami to dalej nie wiem: może ktoś wytłumaczy łopatologicznie jak to wykonać: ja to rozumuje tak, łącze po kolei każdy odbiornik, prowadzę jedną rurę i przy każdym odbiorniku zakładam trójnik na tej rurze a więc mam: zasobnik >> umywalka> prysznic > zlew w kuchni > umywalka poddasze > wanna poddasze > umywalka kotłownia >> pompka >> zasobnik teraz czy dobrze myślę i jak dobrać średnice? Edytowane 26 Maja 2011 przez Conrad&Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 06.03.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 (edytowane) Przepraszam, że odkopuje, ale mam taką zagwozdkę, chciałbym zrobić sobie cyrkulację w łazience. Rozumiem jak działa cyrkulacja, powiedzmy, że z kotłowni od zasobnika wyprowadzam rurę cyrkulacyjną PP 25 i następnie rozprowadzam ją po kolei trójnikami redukcyjnymi na PP 20 do każdego odbiornika, czy takie rozwiązanie nie będzie zakłócało owej cyrkulacji? Wydaje mi się, że cyrkulacja będzie działać po najmniejszej linii oporu, czyli tylko do najbliższego odbiornika a więc umywalki a na pozostałych tak sobie lub wcale. Czy doprowadzenie cyrkulacji tylko do najdalszego odbiornika i robiąc taką pętlę bez rozgałęzień na pozostałe nie jest lepszym rozwiązaniem? Jak to macie u siebie rozwiązanie i jak to działa? Edytowane 7 Marca 2016 przez Miszcz Jaszczonb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.03.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Przeczytaj wątek, tu są odpowiedzi na twoją zagwozdkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cubah 31.07.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Przepraszam, że odkopuje, ale mam taką zagwozdkę, chciałbym zrobić sobie cyrkulację w łazience. Rozumiem jak działa cyrkulacja, powiedzmy, że z kotłowni od zasobnika wyprowadzam rurę cyrkulacyjną PP 25 i następnie rozprowadzam ją po kolei trójnikami redukcyjnymi na PP 20 do każdego odbiornika, czy takie rozwiązanie nie będzie zakłócało owej cyrkulacji? Wydaje mi się, że cyrkulacja będzie działać po najmniejszej linii oporu, czyli tylko do najbliższego odbiornika a więc umywalki a na pozostałych tak sobie lub wcale. Czy doprowadzenie cyrkulacji tylko do najdalszego odbiornika i robiąc taką pętlę bez rozgałęzień na pozostałe nie jest lepszym rozwiązaniem? Jak to macie u siebie rozwiązanie i jak to działa? Ja mam pion o dł. 7m - woda ciepła PP25 -> parter + 1 piętro, 2 piętro -> PP20, zimna wszędzie PP25. Cyrkulacja CWU na ostatnim piętrze to pętla od łazienki do kuchni PP20 (obwód pętli ok. 7m), powrót do boilera (na parterze) PP16. Wszystko izolowane osłonami z piany polietylenowej HD 20mm + łączenia klejone na taąmie alu. Urządzenia odbierające wodę podpięte tak: wanna PP20, 2xumywalki PP16. Wszystko hula z bardzo małymi stratami, koszt roczny takiej cyrkulacji jaki udało mi się obliczyć to ok 25-35PLN. (1 piętro jest bez pętli cyrkulacyjnej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts