Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo plastikowe czy betonowe przy wysokich wodach gruntowych

mirek1968

Recommended Posts

Witam,

Mieszkam nad jeziorem, gdzie wody gruntowe są bardzo wysokie. Moje stare szambo jest nieszczelne i przez wysoki stan wód gruntowych szybko się zapełnia i się zapada. Jestem zmuszony zamontować nowe szambo. Mam jednak dylemat, bo są różne opinie na temat szamba plastikowego i betonowego. Czy szambo plastikowe zda egzamin przy wysokich stanach wód gruntowych czy lepsze betonowe z atestem szczelności. Czekam na wasze opinie i fachowe rady.

RATUNKU!!!

Witam,

Mieszkam nad jeziorem, gdzie wody gruntowe są bardzo wysokie. Moje stare szambo jest nieszczelne i przez wysoki stan wód gruntowych szybko się zapełnia i się zapada. Jestem zmuszony zamontować nowe szambo. Mam jednak dylemat, bo są różne opinie na temat szamba plastikowego i betonowego. Czy szambo plastikowe zda egzamin przy wysokich stanach wód gruntowych czy lepsze betonowe z atestem szczelności. Czekam na wasze opinie i fachowe rady.

RATUNKU!!!

Szambo plastikowe przy wysokim poziomie wód gruntowych to jest pewne utrudnienie.

Pusty zbiornik bedzie wypychany do gory. W sytuacji ekstremalnej, moze wrecz wyplynac do gory.

Nie wiem, jak w przypadku szamb, ale szukalem kiedys studzienek wodomierzowych na obudowe studni glebinowej (obudowa z kregow co bym nie robil nabiera wody).

No i sa studzienki ktore maja takie wystajace na zewnatrz zbiornika, hmm, koncentrycxzne kolnierze, ktore trzymaja zbiornik w ziemi.

Trzeba wymienic grunt pod zbironikem na piach, zagescic, w sytuacji ekstramlnej, zakotwiczyc go dzieki tych kolnierzom przy pomocy betonu.W promieniu 0,5 metra zasypywac piachem i zageszczac. Wtedy nic nie wyplyanie. W teorii.

marcin

Szambo plastikowe przy wysokim poziomie wód gruntowych to jest pewne utrudnienie.

Pusty zbiornik bedzie wypychany do gory. W sytuacji ekstremalnej, moze wrecz wyplynac do gory.

marcin

dlatego plastykowe szambo w takich przypadkach albo się obetonowuje albo przytwierdza do betonowej płyty (wylewki).

Ale może być problem z samym jego wstawieniem do wykopu, który w 10 minut od wykopania zmienił się w basen. Oczywiście, są sposoby: nalać do szamba te parę m3 wody, a potem wezwać szambiarkę do jej wypompowania, jak już instalacja będzie zrobiona, a szambo dociśnięte betonem, ale to dodatkowy koszt i kłopot, a zysk chyba żaden. Bo i w czym plastikowe szambo jest lepsze od betonowego?

J.