mirek1968 09.02.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Witam,Mieszkam nad jeziorem, gdzie wody gruntowe są bardzo wysokie. Moje stare szambo jest nieszczelne i przez wysoki stan wód gruntowych szybko się zapełnia i się zapada. Jestem zmuszony zamontować nowe szambo. Mam jednak dylemat, bo są różne opinie na temat szamba plastikowego i betonowego. Czy szambo plastikowe zda egzamin przy wysokich stanach wód gruntowych czy lepsze betonowe z atestem szczelności. Czekam na wasze opinie i fachowe rady. RATUNKU!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 09.02.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 szambo plastykowe jest szczelne - nie widziałem plastyku który przecieka (chyba że ma dziurę).szambo betonowe ma atest. i tyle. papier cierpliwy jest, wszystko przyjmie. wybór należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.02.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Witam, Mieszkam nad jeziorem, gdzie wody gruntowe są bardzo wysokie. Moje stare szambo jest nieszczelne i przez wysoki stan wód gruntowych szybko się zapełnia i się zapada. Jestem zmuszony zamontować nowe szambo. Mam jednak dylemat, bo są różne opinie na temat szamba plastikowego i betonowego. Czy szambo plastikowe zda egzamin przy wysokich stanach wód gruntowych czy lepsze betonowe z atestem szczelności. Czekam na wasze opinie i fachowe rady. RATUNKU!!! Szambo plastikowe przy wysokim poziomie wód gruntowych to jest pewne utrudnienie. Pusty zbiornik bedzie wypychany do gory. W sytuacji ekstremalnej, moze wrecz wyplynac do gory. Nie wiem, jak w przypadku szamb, ale szukalem kiedys studzienek wodomierzowych na obudowe studni glebinowej (obudowa z kregow co bym nie robil nabiera wody). No i sa studzienki ktore maja takie wystajace na zewnatrz zbiornika, hmm, koncentrycxzne kolnierze, ktore trzymaja zbiornik w ziemi. Trzeba wymienic grunt pod zbironikem na piach, zagescic, w sytuacji ekstramlnej, zakotwiczyc go dzieki tych kolnierzom przy pomocy betonu.W promieniu 0,5 metra zasypywac piachem i zageszczac. Wtedy nic nie wyplyanie. W teorii. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 09.02.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Szambo plastikowe przy wysokim poziomie wód gruntowych to jest pewne utrudnienie. Pusty zbiornik bedzie wypychany do gory. W sytuacji ekstremalnej, moze wrecz wyplynac do gory. marcin dlatego plastykowe szambo w takich przypadkach albo się obetonowuje albo przytwierdza do betonowej płyty (wylewki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.02.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Ale może być problem z samym jego wstawieniem do wykopu, który w 10 minut od wykopania zmienił się w basen. Oczywiście, są sposoby: nalać do szamba te parę m3 wody, a potem wezwać szambiarkę do jej wypompowania, jak już instalacja będzie zrobiona, a szambo dociśnięte betonem, ale to dodatkowy koszt i kłopot, a zysk chyba żaden. Bo i w czym plastikowe szambo jest lepsze od betonowego? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 10.02.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Bo i w czym plastikowe szambo jest lepsze od betonowego? J. tym że plastykowe jest szczelne a betonowe ma tylko atest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.02.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Po prostu trzeba kupić szambo betonowe, które JEST szczelne, a nie tylko ma atest. Faktyczna różnica na korzyść szamb plastikowych jest taka, że nie produkują ich w stodołach pod Radomiem. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts